Una vintena de científics, epidemiòlegs i estadístics han demanat aquest dimarts endarrerir la tornada a l'escola davant una situació "descontrolada" de la pandèmia. Així ho han assegurat en un comunicat on sostenen que la situació epidemiològica a Catalunya és "significativament pitjor" que al mes de setembre, quan es va iniciar el curs escolar. Creuen que el tancament d'aquests centres és "imprescindible" per evitar nous contagis i contribuir a la reducció de la incidència de la covid-19. "La taxa de positivitat és de 9,5%, quan es recomana que aquest valor ha de ser inferior al 5%" han avisat, recordant també que la incidència acumulada supera el nivell de risc extrem establert pel Ministeri de Sanitat.
El document també preveu que aquestes xifres "empitjoraran en els pròxims dies", tal com han estimat diversos models matemàtics i també han exposat les autoritats sanitàries en les últimes intervencions públiques. Una situació que es podria veure afectada directament per la nova variant del coronavirus detectada al Regne Unit. "La nova soca ha demostrat tenir una infectivitat 24% superior a la variant prèvia en el grup de població de 0-9 anys i d'un 14% en el grup de 10- 19 anys" han explicat.
És per això que creuen que els nens i nenes tenen "més possibilitats" de portar el virus a les llars, així com transmetre'l. En aquest sentit, han recordat que Anglaterra ja ha optat per tancar les escoles i optar per la formació telemàtica amb l'objectiu de "contenir l'expansió" de la nova variant detectada. "Avui mateix el Departament d'Educació de la comunitat d'Aragó, ha posposat per raons similars el retorn escolar fins a febrer", subratlla el document.
Els experts asseguren que en els últims mesos, les mesures orientades a la restricció de la mobilitat i el contacte social han funcionat "adequadament" amb beneficis clars. En el cas de les escoles creuen que – davant la manca d'evidència científica definitiva - el que procedeix és aplicar el principi de precaució i anticipar-se als "danys" que poden causar.
D'aquesta manera, critiquen que "a una setmana per a la tornada" les autoritats educatives i sanitàries no han fet públic "cap pla pel que fa a la contenció de la pandèmia a les escoles". "Si es decideix mantenir les escoles obertes, és de vital importància que se segueixi un protocol detallat, si s'opta per tancar-les i passar a una educació telemàtica, cal informar amb antelació a les famílies d'1,5 milions d'escolars", subratllen. El document està firmat per experts com Salvador Macip, Oriol Mitjà o Alex Arenas.
Per la seva banda el director general de Centres Públics, Josep Gonzàlez-Cambray, ha assegurat aquest dimecres que els alumnes tornaran a l'escola a partir de l'11 de gener i ha descartat així tornar a endarrerir l'inici del segon trimestre a les aules. En una entrevista a Catalunya Ràdio, González-Cambray ha defensat que els centres educatius són segurs i ha posat d'exemple els quatre mesos que ja es porten de curs, en què només s'han hagut de confinar el 5% dels grups davant el 95% que ha pogut assistir a classe amb normalitat. El director general de Centres Públics també ha anunciat un cribratge amb PCR entre els 170.000 docents de 5.130 centres educatius del país entre l'11 i el 29 de gener mitjançant automostres que després es remetran al laboratori.
González-Cambray ha detallat que és un projecte que s'està desenvolupant amb el Departament de Salut i que s'iniciarà a partir de dilluns, coincidint amb el retorn a les escoles dels professors i alumnes. Abans, ha dit, els docents hauran rebut formació de com agafar-se la mostra a través d'un frotis nasal. L'objectiu dels cribratges és detectar possibles casos de positius asimptomàtics i tallar la cadena de transmissió del virus.
En la primera setmana, les proves es faran en el 45% dels centres, seguit del 35% durant la segona setmana i el 20% en la tercera. D'aquesta manera, també es busca que aquestes proves es facin de manera esglaonada, començant pels municipis grans, i cobrir les places dels positius amb professors substituts.
En qualsevol cas, el director general de Centres Públics ha descartat que l'11 de gener les classes no es reprenguin. Ha deixat clar que la Generalitat escolta les opinions dels experts però ha reivindicat les escoles com un espai segur. "El comportament del virus a les escoles durant aquests quatre mesos ens diu que han d'estar obertes", ha insistit González-Cambray, que també ha deixat clar que els centres educatius "han de ser l'últim que es tanqui" i ha reiterat que "no actuen d'amplificadors".
Per González-Cambray, els beneficis de tornar a les classes "superen els riscos" i ha comentat que "no hi ha alternativa que les escoles estiguin obertes per un tema d'equitat i qualitat educativa".
Des de diversos col·lectius d'estudiants universitaris han elaborat un manifest conjunt on demanen fer els exàmens en línia en cas de no es puguin realitzar amb "seguretat" de forma presencial. Al document lamenten que "pocs dies abans dels exàmens finals" es troben de nou en una "incertesa inacceptable" i que no saben encara com seran les avaluacions. En aquest sentit, demanen que en el cas de no poder-los fer en línia, hi hagi prou distància a les aules, que es garanteixin espais amplis, es desinfectin els espais abans i després de cada prova, es purifiqui l'aire i s'apliquin protocols estrictes d'entrada i de sortida.