CCOO està disposada a retardar l'aplicació de la reducció de jornada, però demana aprovar-la "ja". "La reducció de jornada és necessària, és possible i és ara. Instem el govern que no faci figa", ha dit el secretari general de CCOO, Unai Sordo, en una roda de premsa a Barcelona. El sindicat ha apostat per arribar a un acord a la mesa tripartida que està negociant la reducció de jornada, però ha avisat que si els empresaris continuen "en silenci i sense fer propostes" caldrà fer servir la majoria parlamentària i tirar endavant sense acord amb la CEOE. El secretari general del sindicat a Catalunya, Javier Pacheco, ha demanat a les patronals que "deixin de tocar les trompetes de l'apocalipsi i comencin a aterrar propostes".
Precisament, centenars de delegats del sindicat s'han mobilitzat davant de les portes de Foment del Treball, a qui Pacheco ha acusat de fer "d'ariet" de les posicions de la patronal a Espanya a l'hora de criticar la reducció de la jornada, de la mateixa manera que també ho va ser contra l'augment de l'SMI o la reforma laboral.
Pacheco ha insistit que "hi ha marge suficient per encabir una reducció de jornada" sense alarmismes, i no només per les grans empreses sinó també en el cas de les pimes. També ha enviat un missatge als partits que van donar suport a la investidura de Pedro Sánchez, tot reclamant el suport a la reducció de jornada. "Que ningú comenci a fer de lobby polític i d'amics de les elits", ha dit.
"Instem a les forces polítiques que van facilitar la investidura de Pedro Sánchez que no flaquegin en aquest terreny i que no es posin de perfil en aquest debat", ha coincidit Sordo, que ha afegit que "o hi ha reducció de jornada o hi haurà mobilitzacions".
Segons CCOO, dos milions de persones a Catalunya es beneficiarien de situar les hores de treball en 37,5 hores, horitzó que s'està plantejant pel 2025. Per aquest mateix any, el govern espanyol ha posat sobre la taula treballar 38,5 hores, fet que suposaria reduir la jornada d'1,3 milions de persones a Catalunya. Quedarien fora de les millores els 470.000 treballadors de la funció pública ja tenen jornades per sota les 37,5 hores.
El sindicat ha denunciat que hi ha una "campanya intensa" per criticar la rebaixa d'hores de feina que planteja el Ministeri de Treball de Yolanda Díaz i ha contradit les crítiques a la mesura per afectar la competitivitat i la productivitat tot recordant que els sectors més competitius i que exporten tenen jornades per sota de les 40 hores.
En canvi, ha afegit Sordo, els sectors que "exploten els treballadors amb baixos salaris" com ara els del comerç, l'hostaleria, el camp o els serveis a domicilis són els que concentren les jornades més llargues i extenuants i els que fan servir més els contractes a forma parcial, de manera "no volguda" pels treballadors. "Si es fan normes pensant en les pitjors empreses que abans pagaven 700 euros o que tenen jornades inacabables s'està afavorint el teixit productiu que és menys productiu", ha remarcat el secretari general de CCOO, que ha indicat que un dels beneficis claus de la reducció de jornada és "millorar el salari hora dels treballadors dels sectors més precaritzats".
A més, han apuntat als beneficis per reduir la bretxa de gènere. "Si volem construir una societat igualitària entre homes i dones, incorporar la reducció de la jornada laboral és obrir el camí a la igualtat i corresponsabilitat. No defallirem", ha afegit el secretari general de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco.
El líder sindical ha remarcat que la normativa s'ha de resoldre "ja" però ha obert la porta a començar a aplicar-la més tard del que s'havia dit inicialment: a 38,5 aquest mateix any i 37,5 a partir de 2025. "Podem tenir marge per negociar els terminis", ha afirmat Sordo, que ha dit que fins que la CEOE no afirmi clarament que està a favor de reduir la jornada a les 37,5 hores a la setmana no cediran "ni un mil·límetre".
D'altra banda, el sindicat ha afirmat que aquest bloqueig amb la patronal s'està traslladant a altres negociacions, com ara la dels convenis de la càrnia, el tèxtil i la química, que afecten el 30% dels treballadors de la indústria catalana. En aquest cas, han avisat que si la situació continua encallada a la tardor hi haurà mobilitzacions per exigir millores salarials i de condicions laborals pels 166.000 treballadors que estan inclosos en aquests marcs laborals a Catalunya.