Troba'ns a les xarxes socials:

PÓgina a Facebook PÓgina a Twitter Perfil a InstagramLes ˙ltimes notÝcies al teu Telegram:

Telegram

El mÚs vist la darrera setmana:
<#PopularArticles#>Ajuntament de Balaguer 

Salut i rep˙blica

Espai setmanal que s'integra dins del programa Què Fem i que inclou la lectura d'un article d'opinió d'en Rafel Molina. 


Galeria d'imatges:

Aquest programa no disposa d'imatges.

 

Ràdio a la carta:

Salut i república 13-08-2021

Salut i república 06-08-2021

Embolica que fa fort.

Aquest és un savi consell que va repetint el poder des del principi de la història.

Es tracta de confondre el personal, atabalar-lo amb notícies i informacions, la majoria falses, de manera que no s’acaba de saber què ha passat i qui és el culpable, amb la qual cosa el poble calla espantat o fastiguejat

Els que es dediquen a enriquir-se i a prosperar a costelles del poble, segueixen treballant i segueixen traient profit del Palau de Marivent, de les hidroelèctriques, de la llet de Mercadona i del canvi climàtic.

Sense anar tan lluny, amb les promeses d’olimpíades, del traspàs de rodalies, l’ampliació de l’aeroport, l’acabament de les obres de la Sagrera i un parell més de safranòries o pastanagues, de gran qualitat, diràs que anem passant amb una certa normalitat estival.

També hi ha qui es dedica a repetir cada dia que el govern de la Generalitat, en mans de qui està, no està fent res de ben fet. No com abans que tot funcionava tan correctament. Allò sí que era un govern.

La caverna ha fet seu el discurs. Entre uns i altres ens volen fer empassar una certa sensació de fracàs. Per massa o per massa poc.

La seva tesi és que no sabem fer res de ben fet. Tot ens ho han de donar des de Madrid.

Ens estan robant, és cert, però com que ho seguiran fent, ens convé més estar bé amb ells. Ja veus quines penques.

Calma però. A la Moncloa no ho saben i els que es dediquen a ridiculitzar-nos tampoc, però se n’està preparant una de molt bona.

No afluixem companys. Guanyarem segur.

Salut i república 02-07-2021

Salut i república 07-05-2021

Salut i república 26-02-2021

Salut i república 05-02-2021

Salut i república 15-01-2021

Confiança m’has dit?

Vivim un temps difícil. La pandèmia ens ha portat a una situació una mica especial. Tothom té els nervis desballestats.

En comptes de mirar de trobar una solució consensuada, s’ha triat un camí de tots contra tots que segurament no ens portarà res de bo.

No sabem, per exemple, si les eleccions a Catalunya es podran fer el dia 14 de febrer o si no es faran.

Una part dels més llestos del món afirmen que això de votar per correu és una clara intenció tupinadora, l’altra part de llestos diu que això d’anar a votar presencialment és una clara maniobra per tal que la població tingui por i no vagi a votar.

Els més moderns dels llestos, diuen que amb els mitjans que tenim actualment, anar amb un vot des de casa i deixar-lo a una urna, amb un tipus allí que fa una ratlla amb un retolador és una pèrdua de temps i més antic que l’anar a peu. Un altres moderns diuen que Internet és la fórmula ideal de la tupinada.

Què fem? Què defensem?

Tal i com m’ha dit avui un bon company: “Fes-ho com vulguis, que segur que ho fas malament”. Es exacte.

Alguns diuen que la generació d’aquesta desconfiança general, és una de les armes tradicionals del capital per tal d’enfortir l’extrema dreta. Com que aquests polítics que tenim són uns incompetents, diuen, caldrà que torni el Cid Campeador a posar ordre o l’Abascal que està més a prop i també té un cavall.

Es el que han volgut fer als Estat Units amb el Trump.

Ens cal una reflexió seriosa i, modestament, crec que en nosaltres sí que podem confiar.

Salut i república.

Salut i república 25-12-2020

Salut i república 18-12-2020

Salut i república 11-12-2020

Salut i república 04-12-2020

Per un futur millor.

Fa uns quants anys un grup de heavy especialment violent, ens anunciava que no cal que ens escarrassem gaire perquè no hi ha futur. Així mateix, amb totes les lletres.

Ho van dir abans que aparegués el coronavirus i les seves seqüeles, i no eren autònoms, o potser sí, perquè els músics, els artistes en general, ja se sap que sempre van una mica per lliure.

Actualment la cosa sembla més fotuda que fa uns quants anys. Entre la pandèmia i la voracitat dels grans inversors, la ruïna de la grandíssima majoria i els beneficis multimilionaris d’un selecte grup d’escanyapobres estem arribant a una cruïlla desconeguda per a nosaltres.

Potser sí que el capitalisme ha tocat fons, potser sí que haurà de morir la meitat de la població per tal que l’altra meitat pugui seguir treballant fins a l’esfetgegament per poder pagar les hipoteques i els préstecs que els bancs, generosament, els aniran fent.

Hem de seguir treballant per mantenir en funcionament la màquina que ens està destruint?

Segurament la caverna seguirà mentint per la gola, seguirà dient que nosaltres no podem fer més que donar-los les gràcies pel que s’estan esforçant en el nostre benefici. Adhuc el senyor Preparao i la justícia espanyola (manipuladora) diran que s’estan esforçant tant i quant.

No tenim, doncs, futur? Es evident que amb ells no en tenim. Ho sabem del cert.

Però un futur millor és possible i també ho sabem. Es possible un futur millor i lluitarem per ell.

El futur es diu llibertat i independència.

Seguirem lluitant.

Salut i república 27-11-2020

Salut i república -20-11-2020

Tots a una

Magnífica intenció i magnífica consigna. Es una crida directa a la responsabilitat política i la coordinació de voluntats. Tots a una. No en voldríem d’altra.

Llegim al “Manual del Terrorista democràtic” que un dels estratagemes emprats habitualment per qui no vol que alguna cosa vagi endavant és justament la crida a la totalitat: “Quan hi serem tots”, “Tots a una”. Es evident que això no passarà mai.

Els nostres nombrosíssims polítics, no semblen especialment preocupats per la unitat d’acció, ans al contrari, diràs que cada partit vol deixar clara que la seva forma d’actuar és millor que la dels altres. Hi ha partit que s’ha escindit en tres o quatre grups no gaire clars, que no se sap molt bé què estan intentant.

Diu que es poden presentar fins a deu formacions independentistes. Això serà un festival de primer nivell.

Els nostres enemics sí que van tots a una. Potser caldria prendre exemple.

Es possible que se’ns digui que cal esperar per actuar tots a una.

Nosaltres, però, no estem disposats a deixar passar més temps sense dir la nostra: Reclamem el dret a l’autodeterminació, volem la llibertat dels presos injustament empresonats per la justícia espanyola (manipuladora) volem que es retirin els càrrecs contra els catalans imputats per delictes que s’ha inventat la policia, volem que puguin tornar els exiliats, volem que la judicatura espanyola demani perdó, volem respirar en pau i volem ser una nació justa, pròspera i feliç, volem la independència.

Nosaltres sí: tots a una.

Salut i república

Salut i república - 30-10-2020

Serem lliures

Dit així, sense avisar, sona com el crit d’algun nacionalista exaltat.

Si ho diu el nostre Comitè Central, però, alguna cosa deu estar passant, perquè tampoc són gent que es deixi portar per l’eufòria. Ans al contrari. Analitzem doncs, la frase.

En plena pandèmia, els de sempre, ells, han organitzat un “botellón” amb 150 personatges del govern i de l’oposició, s’han fet unes fotos i les han publicat i tot. S’ha de ser molt cara dura i molt poca vergonya per decretar un estat d’emergència, un toc de queda, un confinament general i muntar una festa amb el recolzament dels polítics més barruts del panorama estatal.

Simultàniament, però, i per tal que no se’n parli massa del cas, l’Estat organitza una batuda de la Guàrdia Civil contra l’independentisme. No saben molt bé què estan buscant, però porten ja 21 detinguts. Una poca vergonya excepcional.

Segons que sembla, la Benemèrita afirma que el Kremlin va oferir 10.000 soldats al MHP Puigdemont si mai volia declarar la independència.

Una bestiesa semblant suposo que se l’ha inventada el Pérez de los Cobos, amb l’ajut del conegut Baena /Tàcito.

Sabem que tant el TC com el Supremo, com el TSJC, com qualsevol altre tribunal espanyol, és molt capaç de demostrar això i qualsevol altra cosa.

Lo Marchena, si s’ho proposa, demostra que el Junqueras va matar Manolete o va incendiar Roma.

Amb un estat espanyol que és capaç de bestieses semblants, és evident que nosaltres marxarem, més tard o més d’hora, però marxarem.

Serem lliures.

Ha quedat clar, no?

Salut i república

Salut i república - 23-10-2020

Malgrat tot, persistim.

I no ens ho posen fàcil.

Fa algun temps que ho estem denunciant.

Tenim un enemic que no ha cedit ni un mil·límetre en la seva conducta despòtica i abusiva. Ara compta, a més a més, amb una ultra dreta desfermada, convençuda que està de la seva demostrada impunitat.

Els fatxes poden anar pel carrer fent-se el fatxenda impunement. No és difícil fer-se el parit sabent-se protegits per la policia i per la JEM (Justícia espanyola manipuladora)

Espanya és un estat feixista i cada dia, donen mostres sobrades de la seva filiació. Exèrcit, Policia, Guàrdia Civil, Església i Jutges són els que van guanyar la guerra o són els seus beneficiaris directes i no se n’estan gens de recordar-nos-ho. Tertulians i periodistes palmeros ho celebren entusiastes i el poble pla, en una altra manifestació d’ignorància supina els riu les gràcies i aplaudeix.

Aprofiten qualsevol pandèmia per retallar la pobra autonomia que tenim i és igual si parlem de mascaretes, de carreteres o de bombers.

A banda dels espanyols de tota la vida, de dretes o d’esquerres, comuns o propis, també tenen els grans tribunals espanyols que els ajuden en aquesta tasca centralitzadora. Què els pot sortir malament?

Nosaltres, però, persistim. Sabem que treballar per la independència de Catalunya és el crim més gran que, als seus ulls, pot cometre qualsevol persona i seguim persistint en la nostra voluntat d’autodeterminació i llibertat.

Es pensen que podran amb nosaltres, però no.

Salut i república.

Salut i república - 16-10-2020

Salut i república - 09-10-2020

Salut i república - 02-10-2020

Salut i república - 11-09-2020

Salut i república - 04-09-2020

Salut i república 28-08-2020

Els carrers i nosaltres

Es una necessitat. Els carrers han de ser sempre nostres perquè de la resta difícilment en tastarem ni gota.

Van apareixent notícies que ens recorden que el franquisme està controlant tots els aparells de l’estat. El famós i sinistre TOP va desaparèixer, per la cosa de la democràcia i es va convertir en Audiència Nacional i el mateixos jutges que hi havia al TOP van passar a l’Audiència Nacional d’un dia per l’altre i bona nit cresol.

Tota la Magistratura franquista ocupa avui els càrrecs importants del Suprem i del Constitucional. Sense escletxes.

No caldrà dir res del glorioso Ejèrcito español i de la policia en general. No caldrà.

Hem sabut com el fills i nets del ministres franquistes ocupen actualment càrrecs de primera importància en l’administració pública.

Hem sabut que els grans franquistes es van comprar una camisa a floretes i van ocupar tots els càrrecs importants de les grans empreses espanyoles. Energètiques i comunicacions bàsicament.

També és cert que per la via de les portes giratòries han donat càrrecs, sous i pensions vitalícies a alguns ministres socialistes que han demostrat ser prou llepons. Guarda el Senyor X dels GAL. Ben content que està.

Què ens queda, doncs, si no són els carrers? Molt poca cosa.

I ara diu que ni els carrers. Amb la història aquesta del Covid diu que ni els carrers. No ens podrem manifestar? No podrem sortir al carrer?

Alguna cosa haurem de fer. Caldrà trobar les alternatives oportunes.

Els carrers seran sempre nostres, no?

Salut i república.

Salut i república 21-08-2020

Cap de turc

Cap de turc o boc expiatori es diu de la persona o persones a les quals, gratis et amore, s’acusa d’alguna cosa que convingui a l’autoritat.

Es important destacar que aquesta autoritat sap perfectament que el cap de turc és innocent.

El passat 16 d’octubre, Dani Gallardo, un noi de Cadis que viu a Madrid, va participar en una manifestació en solidaritat amb Catalunya.

S’entén que això és un delicte molt greu.

La policia antiavalots va fer acte de presència. Van estomacar diverses persones, entre les quals una companya del Dani Gallardo. Aquest, va intentar defensar-la i llavors un grup de policies s’hi va abraonar, i entre cops i empentes se’ls van emportar.

Per a la seva sorpresa, va ser acusat d’haver atacat ell els policies. Es van inventar una fusta amb dos claus i tot.

Els informes mèdics demostren que el policia ferit no tenia res a veure ni amb el lloc ni amb l’hora de la detenció del Dani. Però és igual. A qui li importa això? A la policia? A la jutgessa? Pots comptar.

El fet és que des del dia dels actes, està en presó preventiva a l’espera d’un judici que sembla que ningú no té cap intenció de fer.

No oblidem que la presó preventiva i el cap de turc, no tenen més missió que acollonir el personal.

Ara a Madrid sap tothom que participar en una manifestació a favor de Catalunya és un delicte molt greu.

Aquest noi passarà una llarga temporada a la presó, per tal que els seus companys prenguin nota i se n’estiguin de manifestar-se.

Es la justícia espanyola.

Salut i república 14-08-2020

Unitat per la independència

Tenim, tots plegats, i des de fa algun temps, la sensació de no poder fer res.

Hi ha poques coses que estiguin funcionant bé. Ara mateix no se me n’acut cap, però les hi ha, segur.

La pandèmia covidiana es continua estenent i no fa cara que es pugui acabar amb ella.

Tremolo com fulla d’arbre amb el nou curs i el retorn dels xiquets a la classes. Sort en tenim que la gran majoria de mestres tenen un bon humor excepcional.

També he llegit que el Putin té molt avançada una vacuna que diu que ens salvarà a tots. Els seus enemics diuen que és un preparat a base de vodka doblement destil·lat. Serà fals, però els enemics són els enemics. Calma sobretot.

L’Estat espanyol continua deambulant entre la inoperància, els pedaços i els filferros. No poden fer més.

Al Parlament català organitzen plens per tractar temes sobre els quals no tenen competències. Els lletrats del Parlament no volen publicar els resultats perquè diuen que és il·legal. Cadascú diu la seva, mirant d’insultar al contrari. Han muntat un festival de grans proporcions.

Detenen un jutge del Constitucional per pegar a la dona. Fiscalia li ho afinarà i acusaran la dona de provocar i de buscar la violència.

El fugat, tot i que el Marlaska no ho sap, continua a Abu Dabi amb alguna companyia i guàrdia personal que li paguem entre tots.

No ens donem, però, a la desesperació. La independència és possible.

Hem de seguir treballant. Els que volem la independència no tenim més alternativa que la unitat, la lluita i el bon cop de falç. Som-hi.

Salut i república 31-07-2020

Salut i república 08-05-2020

Pagues i medalles

Una mica ens havia sorprès el “Gobierno más progressista de la història” amb la colla aquella de generals fent les rodes de premsa del Coronavirus, però no molt perquè sabíem la tendència a l’autoritarisme i la mà dura que tenen els governants espanyols de tota la vida.

Entenen, que un grup de soldats dirigits per un xusquero, llançant consignes patriòtiques, muntant unes tendes de campanya per a fer un “hospital”, amb lliteres de tres pisos, serà més ben acceptat pel modest poble espanyol, que si ho fa un grup de metges o de personal sanitari en general. On va a parar.

Si rematen la seva feina amb unes desfilades i uns tocs de corneta oferint diàriament l’ipno (isno o hitmo) als presents, la cosa pot esdevenir èpica.

Són tan militaristes i tan autoritaris que volen, sobretot, tenir de cara l’exèrcit i les forces armades.

Per això amplien generosament el pressupost per armament, tot i que no semblen tenir cap enemic fora de les fronteres i ara, com a colofó final diu que repartiran medalles i pagues vitalícies als que van apallissar covardament la població indefensa que volia votar el passat 1 d’Octubre.

No els caurà la cara de vergonya quan es pengin la medalla?

Clar que si els capos eren personatges implicats en casos de tortura i assassinat, tampoc és estrany que es vulguin repartir premis.

El Sr. Borbó els felicitarà, els tornarà a dir que “a por ellos”, amagarà un maletí, amb diners, sota la taula i rebrà les felicitacions del modest poble espanyol.

Com sempre.

Salut i república 01-05-2020

Salut i república 24-04-2020

Salut i república - 18-04-2020

Noves circumstàncies

Estem fent una demostració palmària de la capacitat que tenim els humans per adaptar-nos a les noves circumstàncies.

Amb aquesta nova situació hem conegut algunes persones realment bones, útils, amables, coratjoses, treballadores i civilitzades. Les hem vist portant endavant tasques de col·laboració i de treball molt notables.

Hem vist també, però, l’altra cara de la moneda: una gran quantitat de gent que no té res a fer en tot el dia sinó estar-se davant de l’ordinador, la tablet o el mòbil escrivint i dient rucades.

Diu que els feixistes han obert gran quantitat de comptes falsos i tenen un munt de gent treballant, jornada intensiva, per tal d’anar fent fakes i anar embrutant tot el que toquen segons la seva habitud. La seva missió fonamental és ridiculitzar la gestió del Gobierno, i proposar l’ultra dreta com a solució. Dissortadament el Gobierno els ho està posant molt fàcil, perquè estan fent una gestió lamentable.

Els Comuns diu que es dediquen al Govern català. Es molt possible.

Hem vist també alguns “periodistes” dedicats a enganyar la gent i a llepar els baixos del poder amb una poca vergonya lamentable.

Així i tot ja cal que no ens donem a la desesperació. Constatem que Espanya és una llàstima de país, que si Catalunya fos independent ens aniria molt millor, que tampoc no passa res si no podem sortir de casa, que hem de seguir en contacte amb la gent que ens estima, que sort en tenim de la música i de l’art en general i que tal dia farà un any.

Calma sobretot.

Salut i república

salut i república 11-04-2020

Aquesta setmana santa serà recordada llargament.

Fa molts anys, durant aquests dies, dejunis i abstinències a banda, estava prohibit fer música o escoltar-ne, tancaven els cines i no sonaven ni les campanes. Era una cosa tremenda.

Després es va anar suavitzant la pressió eclesiàstica i si bé, Espanya seguia sent franquista, com fins a la data, es van anar relaxant les amenaces de l’infern i la damnació eterna.

A partir dels 70, algú va veure que la setmana santa era bàsicament un negoci de grans proporcions i, combinant sàviament les processons amb la platja, la gastronomia i les excursions culturals, es va arribar a l’alegre disbauxa d’aquests anys finals.

El Coronavirus ha fet canviar algunes coses. De moment s’han quedat sense processons i manifestacions semblants. Es cert que han sortit, per pobles diversos, un parell de capellans, amb la corresponent protecció Civilera a fer algunes benediccions, amb custòdia i tot, que diu que ens han d’anar tan bé contra la pandèmia.

Mesos a venir, quan el virus vagi de baixa, suposo que no hi faltarà l’Iceta, o algun altre llest, que acabi donant les gràcies a la intervenció divina.

De moment, però, ens quedem a casa i mirem de participar en algun dels moviments comunals que, sortosament, s’han posat en marxa.

Potser sí que amb això del Coronavirus aprendrem a ser una mica més solidaris i més bones persones. Es una oportunitat.

També sabem que fatxes, vividors i congèneres seguiran aprofitant-se del poble pla.

Nosaltres marxem, no?

Salut i república 13-03-2020

El virus de la corona.


>> Programes anteriors a la ràdio a la carta <<


Llic├Ęncia de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt