Troba'ns a les xarxes socials:

PÓgina a Facebook PÓgina a Twitter Perfil a InstagramLes ˙ltimes notÝcies al teu Telegram:

Telegram

El mÚs vist la darrera setmana:
<#PopularArticles#>Ajuntament de Balaguer 

Salut i rep˙blica

Espai setmanal que s'integra dins del programa Què Fem i que inclou la lectura d'un article d'opinió d'en Rafel Molina. 


Galeria d'imatges:

Aquest programa no disposa d'imatges.

 

Ràdio a la carta:

Salut i república 18-11-2022

Malament rai

L’altre dia un company em va dir que ja no podem estar pitjor i, en conseqüència passi el que passi anirem millorant.

M’agradaria creure-ho així, però dissortadament encara ens queda un bon camí abans d’arribar al zero absolut.

Estem en mans d’uns psicòpates. La nova reforma del delicte de sedició i de les lleis que se’n deriven sembla una demostració de primer nivell.

Parlen de desordre públic, intimidació, perill, obstaculitzar vies públiques, invasió d’edificis o instal·lacions i no queda molt clar de què estem parlant.

Qualsevol manifestació obstaculitza una via pública, no? Un grup de famílies que decideixen passar la nit a una escola per protestar o per poder votar al dia següent, estan envaint un edifici, no?

Ara resulta que la interpretació de la llei queda en mans dels jutges. Malament rai. No pinta gaire bé la cosa.

Mentre uns diuen que el PSOE està destruint España i afavorint els independentistes per mantenir-se en el poder, uns altre diuen que tot és una maniobra dels espanyolistes per acabar amb l’independentisme. Totes dues lectures són possiblement correctes.

Per si de cas, i aprofitant la lamentable imatge que estem donant, des de Madrid ja han insinuat que si no ens entenem al Parlament, es podria aplicar un 155 permanent.

Els partidaris del “com pitjor, millor” ja es freguen les mans i els espanyols també perquè ens podrien tractar oficialment com una colònia que és la seva dèria imperialista.

Costarà molt, però hem de seguir endavant.

Salut i república 11-11-2022

Possiblement sols.

Potser sí que caldrà començar a dir les coses pel seu nom o almenys pel nom més aproximat que coneguem.

Que Catalunya és una colònia fa temps que ho sabem. De fet ho són els Països catalans.

No podem fer res que comprometi ni mínimament allò que el govern central té decidit que podem fer.

Es de tota evidència que forces d’ocupació, alts funcionaris, magistrats i companyia es reboten a la mínima i imposen el seu criteri, ajudats per la caverna mediàtica, predicadors, periodistes a sou i un exèrcit d’incompetents que els aplaudeix.

Dissortadament, hi ha la sensació cada cop més evident que el nostre govern o la nostra classe política, també participa d’una manera o altra en aquesta cerimònia de la confusió.

Dels 4.000 companys imputats, una bona part ho estan perquè la Generalitat els ha denunciat o manté les denúncies.

En part o en alguna part, són el resultat del famós “apreteu, apreteu”. Com és això possible? I què ha passat amb el Tsunami democràtic? I amb Urquinaona?

Ja sé que és tot molt difícil, sobretot perquè fan falta un munt de paraules i a moltes els han canviat el significat i ja no sabem ben bé què estem dient: Catalunya sencera, ampliar la base…

Tinc la sensació que, efectivament, els nostres ens estan venent una moto de grans dimensions.

El seu discurs oficial és que no podem fer res, que ben mirat ja estem prou bé i que tota alternativa és inviable.

Així i tot, hem de seguir lluitant per la independència, directament, sense embuts.

Salut i república 21-10-2022

Crear consciència.

Es un principi bàsic de qualsevol manual de control de la població.

Si es crea consciència de, es pot aconseguir qualsevol cosa. Ara estan treballant de valent en el tema.

Teories conegudes i que funcionen a ple rendiment en tenim unes quantes com ara dir que el castellà també és una llengua pròpia de Catalunya, que totes les opinions són respectables, que Mussolini o Franco també van fer coses ben fetes, o que els feixistes espanyols, al cap i a la fi, són patriotes, com nosaltres.

Es tracta de dir-ho moltes vegades i que la gent s’ho acabi creient.

Recordem uns altres temes que es van repetint diàriament: la guerra d’Ucraïna i els múltiples problemes que se’n derivaran, el perill que representa el Putin, el seu amic de la Xina i els drons iranians. La sequera, la situació del planeta Terra en general i de la Mediterrània en particular. Ens diuen: això de la independència de Catalunya és un problema menor i dels Països catalans ja en parlarem un altre dia. Tampoc no cal que ens atabalem.

L’important és l’economia i això que fan venir els immigrants a Catalunya, no és veritat. Venen perquè ells volen.

El català s’està perdent, sí, però és molt més necessari posar remei al que està passant al Sudan, a Eritrea i a Veneçuela.

Ens volen fer creure que el nostre govern no és important, que això que passa no va enlloc i que ja estem prou bé com estem.

Vigilem perquè si aconsegueixen que ens acomodem en un segon o un tercer lloc, haurem begut oli.

Salut i república.

Salut i república 14-10-2022

Anem per feina.

Sembla molt que ens estem encarant a un final que no serà especialment amable.

Alguns, que eren dels nostres, ens diuen que anem pel món amb un lliri a cada mà.

L’altre dia en un programa de televisió van explicar prou clarament qui són i com funciona la justícia espanyola manipuladora. No tenim cap mena d’opció.

Aquesta penya, en comptes de dedicar-se a la justícia per ajudar els més desvalguts, és a dir el poble pla, els més necessitats, es dediquen en cos i ànima a assegurar el poder. Són els salvadors de la pàtria.

Tenen totes les armes per escabetxar-nos i quedar-se tan tranquils. Naturalment la dreta dura, l’extrema dreta, el centre dreta, l’esquerra moderada i els del Vivaspaña en general, són els seus principals valedors.

Els magistrats del règim poden inventar-se qualsevol delicte, violència o terrorisme, poden manipular qualsevol judici, canviar les proves, acceptar o no acceptar un testimoni.

Si s’està parlant de la sagrada unitat d’Espanya, val tot. Qualsevol cosa. Falsa, manipulada o inventada, és igual. Els principals tribunals del país li donaran certificat de veritat absoluta. En acabar es repartiran algunes medalles i endavant que fa baixada.

Mentre això està passant de manera clara, concreta, diària i sabuda, nosaltres què podem fer?

Trobar-nos cada dissabte, mirar-nos una mica i dir-nos que sí, que nosaltres estem per la independència. No molt més.

Que ningú no s’enganyi, però. No ens calen gaires experts del Twitter.

Sabem exactament el pa que s’hi dóna i mirarem de petar-ho tot.

Salut i república 09-09-2022

Bona diada

Poques vegades havíem arribat a una Diada tan crispada com la d’enguany.

Sempre s’havia discutit qui convocava, qui es posava al davant, qui llegia al final, i, en definitiva, qui era més independentista, més pur i més bon català. Tot plegat, fum de palla.

Aquest any, però, hem anat molt més enllà i hem passat directament a l’insult, la desqualificació i l’amenaça directa.

S’ha estès, i no crec que casualment, una mena de brama segons la qual, el poble català és incapaç de dir o de fer allò que li sembla convenient. Ha de fer sempre el que li diuen els seus líders polítics, si no, anem malament.

I encara pitjor, ens volen fer creure que allò que diu o que fa un líder polític més o menys destacat, ho fa i ho diu també cadascun dels militants o simpatitzants del seu partit i, en conseqüència, quan insulten el personatge en qüestió, (traïdor, botifler, feixista, i ñordo, com a mínim) insulten també tots els militants i simpatitzants del seu partit, com si la convicció política i ideològica de cadascun de nosaltres no depengués de cadascuna de les persones, sinó del líder en qüestió.

Això suposo que ho fan per ofendre i per insultar la major part possible de catalans i així reforçar l’espanyolisme. Deu ser aquesta la intenció final.

Ep, no ho sé. Potser sí que aquests del Twitter són més llestos que tots nosaltres i tenen més bona informació. Es possible, ara que ho dius.

Per si de cas ho tornarem a dir, perquè quedi clar: Nosaltres volem la independència.

Bona diada.

Salut i república.

Salut i república 02-09-2022

I ara l’OTAN

Ara hem sabut que l’ONU ha declarat oficialment que España va violar els drets polítics de membres del Govern i del Parlament de Catalunya, quan els va suspendre abans que fossin jutjats pels fets del referèndum del 17 O.

El jutge Pablo Llarena que se veu que és un dels més llestos de tota la colla, els va condemnar per estar processats per rebel·lió, tot i que encara no havia començat el judici.

Ara hem sabut també l’interès del jutge en declarar-los acusats de rebel·lió: Hi ha una llei que preveu la suspensió de càrrecs públics i presó condicional a delictes vinculats a bandes armades, terroristes i rebels.

Per si algun dubtava de la possibilitat d’inculpar gratuïtament els líders catalans, recordem que la justícia espanyola manipuladora va inventar allò de “la banda armada sin armas” i la “violència no violenta”.

El comitè de l’ONU, de pas, ha negat el caràcter violent de l’actuació dels presos polítics i ha posat de manifest el caràcter pacífic de les accions que van dur a terme.

Afirma que la suspensió va ser “arbitrària” i que no es va seguir un procediment imparcial.

En el resum: que l’actuació de la justícia espanyola manipuladora, va ser un nyap com una casa i que caldria rectificar.

I què ha passat? Que un parell de ministres han dit que sí, que caldria fer alguna cosa però que tal dia farà un any.

Que el jutge Llarena i el seu cap de colla, el tal Marchena, s’han demanat una de gambes i una cervesa, i ara quan començarà el curs judicial, es demanaran una medalla perquè se l’han ben guanyada.

Amb aquesta trepa, purrialla o xusma no tenim res a fer.

Va, marxem.

Salut i república 26-08-2022

Salut i república 29-07-2022

Un brindis al sol

S’ha reunit la taula del diàleg i diu que hem d’estar tots tan contents, per tan bé com ha anat la conversa, diu que han arribat a uns acords que no s’havia vist mai.

Com que sóc de natural malfiat, no em crec que es faci ben bé res del que han dit.

Això que el PSOE potenciarà el català al Senat espanyol i a l’europeu, deu ser una mentida com una casa o, dit altrament, una promesa o un brindis al sol, igual que allò de fer que la Justícia espanyola manipuladora tregui les mans de la política catalana.

Em sorprendria molt perquè la penya de franquistes que estan instal·lats als diversos grans tribunals espanyols, no semblen disposats a perdre cap de les seves prerrogatives. M’agradaria estar equivocat, no cal dir. Però ja fa algun temps que ens coneixem.

Els patriotes del Twitter estan especialment encesos llançant diatribes contra els participants en la taula aquesta. Insultant a tort i a dret, àdhuc a les mares dels participants, les dels seus coneguts i saludats.

Quasi tan encesos com la premsa Patriòtico-Cavernària que acusa el Gobierno de traïdor, de destructor de la pàtria i d’haver-se venut a separatistes i etarres, a canvi de foscos propòsits.

Potser sí que els de la taula han sabut quedar malament simultàniament amb els independentistes i els unionistes, els del Barça i els del Madrid, els vegans i els carnívors.

Ja veurem el caire que pren tot plegat.

Canviant de tema: aviso que els Tribunals espanyols ja estan preparant la caça i captura de qui substitueixi la Borràs.

Salut i república 22-07-2022

Salut i república 15-07-2022

Salut i república 24-06-2022

Salut i república 17-06-2022

salut i república 03-06-2022

Trenquem la baralla

Salut i república 27-05-2022

Salut i república 20-05-2022

La gran claveguera

Era ben sabut. De fet, fa anys que venim parlant de l’Estat espanyol com una gran claveguera.

Els seus màxims dirigents: presidents, ministres, i funcionaris de diversa graduació, entre ells la classe judicial que hauria de ser exemple de bon comportament democràtic, s’han dedicat durant anys a robar i a procurar, mitjançant la guerra bruta, que l’acció del govern no es separés ni un mil·límetre de la línia que els vencedors de la guerra civil entenen com a recta, justa i espanyola.

El mètode és senzill, una organització d’ultra dreta, sigui VOX, sigui la Guàrdia Civil, presenta una querella als tribunals, un jutge patriòtic l’admet a tràmit i comença una investigació, la Policia nacional o la Guàrdia civil elaboren un informe, sovint ple de falsedats i la ràdio, premsa i televisió de la caverna, s’encarreguen de fer públics els informes i fer que la població espanyola acabi creient les mentides que li conten.

També és habitual un desplegament de forces d’ocupació fora de mida per detenir persones que després han de deixar en llibertat per manca de delicte, com ha passat tantes vegades.

Personatges patibularis com el Pérez de los Cobos o l’exministre Fernàndez Díaz, s’han inventat tota mena de delicte contra independentistes bascos i catalans, amb total impunitat. Ho sap tothom.

Poden posar en marxa una “Operación Catalunya” amb orgull i determinació, i amb la col·laboració del Gobierno perquè contra Catalunya tot s’hi val.

Justícia espanyola, manipuladora.

Salut i república - 29-04-2022

Seguem cadenes.

Durant anys hem estat parlant de la vergonyosa mansuetud del poble espanyol, de la seva submissió, de la seva capacitat per empassar-se qualsevol cosa que li posi davant el poder sense organitzar mai una protesta com cal.

El poble espanyol s’ha empassat la inviolabilitat d’un impresentable de l’alçada del Sr. Borbó, s’ha empassat tots els casos de corrupció del govern central, sigui del PP o del PSOE. s’ha empassat la pervivència del franquisme perfectament solidificat en l’estament judicial, militar i policial d’Espanya, i s’està empassant les mentides que diàriament li conten polítics, tertulians i periodistes de diversa extracció social, de dretes i d’esquerres, de premsa escrita, de ràdio i televisió. Unes mentides que fan esborronar.

Llàstima de poble espanyol incapaç de reaccionar. Val, d’acord.

Mirem, però, a casa nostra. Què ens està passant? Fins quan serem capaços d’aguantar en silenci.? Què més ens ha de passar? Què més ens han de fer?

Parlem de Pegasus i l’espionatge als independentistes.

Que el govern espanyol digui que la culpa de tot plegat la tenim nosaltres, ja ens ho podíem esperar, i que ho estudiaran, també, les mentides van per partida doble, però que els nostres polítics segueixin dient que l’important és el diàleg, els jocs olímpics i el capteniment, ja escapa del que podíem esperar.

Serà que ens estem posant al nivell dels espanyols?

Als segadors diu que “quan convé seguem cadenes”. Potser que anem pensant la manera de passar a la pràctica.

S’accepten suggeriments.

Salut i república

Salut i república - 08-04-2022

Salut i república - 01-04-2022

L’autocar avança amb una bona velocitat però sense saber molt bé cap a on anem.

El xofer ha desaparegut i anem augmentant la velocitat que portàvem, per una carretera que fa baixada, amb un fort desnivell i un destí desconegut.

Allà lluny es veu un paisatge no molt definit, com uns arbres o unes muntanyes boiroses, no molt concretes, potser és la mar, ara que ho dius. Igual va i pel mig hi ha un abisme, un penya-segat però tampoc se sap del cert.

La ràdio de l’autocar, a tota pastilla, ens anuncia que tot va bé, que Rússia potser que acabarà afluixant una mica, que la inflació ha pujat, que la llum i la gasolina seguiran pujant, però que és de moment.

Pel que fa a Catalunya, tot sembla que va lleugerament pitjor que no anava. Ara la GC demana una recompensa de 450 euros trimestrals pel seu dany moral. Només val 450 euros. Una moral barateta.

Mestres i professors s’han embarrancat en unes protestes semi professionals que tampoc no sembla que hagin d’acabar gaire bé.

La Justícia espanyola, manipuladora, segueix amb els 4000 independentistes imputats, 4000 famílies trasbalsades per una decisió arbitrària, escrotal, d’uns personatges grotescos vestits de negre.

Els nostres líders, en comptes de plantar cara s’amaguen i van fent el despistat.

Hi ha gent, oh sorpresa, que diu que hauríem d’estar contents perquè, malgrat tot, l’autocar es mou.

Cal pensar que en algun moment la maquinària en tindrà prou i farà un pet com una aglà.

Potser serà el moment de tornar a començar. Estem al cas.

Salut i república

Salut i república - 11-03-2022

Potser sí.

Fa tanta ràbia mirar cada dia a la televisió les imatges de la gent que fuig de la guerra i la cara del paranoic aquell de Moscou.

Paranoic però no boig, no ens enganyem. Es un dictador clàssic, com tots els que hem conegut durant el segle XX.

El segle XXI havia de ser un nou segle de la llum, del triomf de la ciència, del raciocini, del pensament i ja estem veient que no. Cada dia hi ha més rucs.

Volen imposar una determinada forma de pensar, imperialista i totalitària. Del comunisme totalitari, del capitalisme totalitari, del franquisme totalitari o de la teocràcia totalitària. Tots funcionen igual.

La justícia, l’exèrcit, el clergat, la policia, els jutges i els alts funcionaris, els del dolar, en el resum, i els seus gossos morts de gana, putejant el poble, demanant més esforços al poble pla i convidant-nos a seguir patint.

Potser sí que no podrem omplir el dipòsit del cotxe, que no tindrem calefacció ni aigua calenta perquè no podrem pagar la llum. Tot és possible.

Sempre, però, hi ha els llestos que treuen profit. L’altre dia vaig llegir que les armes que Espanya ha enviat a Ucraïna no funcionen perquè són massa velles. No em sorprendria ni gota. Algú haurà buidat els seus magatzems i algú s’haurà embutxacat una bona quantitat de diners. Les comissions que en diuen. Marcaespaña.

Però vindrà un dia que tot això s’acabarà. No sé quan, però això s’acabarà. Es tracta de seguir ací, plantats com un arbre, o com un jonc, però seguir ací. Nosaltres rai.

salut i república - 11-02-2022

Salut i república 04-02-2022

Salut i república 14-07-2022

Salut i república 31-12-2021

Salut i república 24-12-2021

Bon Nadal

Pandèmies, virus, restriccions, mentides a dojo, repressió, lluita per la llengua, persecució judicial.

Màfies al govern, operacions Kitchen per emmascarar les operacions Gürtel, lladres instal·lats a llocs de poder, hidroelèctriques robant a mans plenes, polítics mirant cap a l’altre costat de la porta giratòria.

Una part del poble preocupada per si la cosina de la Pantoja s’entenia o no, amb un cosí de la filla de la Carrasca, l’altra part preocupada per si l’Umtiti fitxarà o no per l’equip que va dir o si es tornarà a lesionar la setmana vinent. Un autèntic festival.

Tanmateix, sembla que podríem estar pitjor i tots plegats no acabem de trobar el moment de fer la revolució. Clar, amb el que està passant a mig món, sembla que a nosaltres ja ens va prou bé. I potser sí, ara que ho dius.

Només ens faltava que com que arriba el Nadal, diràs que la gent s’estova una mica. Estem disposats a perdonar, a oblidar i a dir que no ha de passar res d’irreparable. Ja està prou bé. Bon Nadal a tothom, pau i amor. No ens besarem per la cosa de la Covid, però estarem ben bé a punt. Tot bé. Perfecte.

Tenim quatre torrons a casa i una mica de cava no ens ha de faltar. No cal que arribem al luxe babilònic de segons quin pardal.

Tot i que arriba el Nadal però, no oblidem que ells no descansen mai, que ens seguiran reprimint i si poden ens posaran a tots a la presó o ens multaran.

Vull dir que Bon Nadal, sí, a tothom que s’ho hagi merescut, però nosaltres seguim lluitant per la independència.

Salut i república.

Salut i república 10-12-2021

De la Constitució i el fetge

Un any més s’ha celebrat a Madrid el dia de la Constitució.

No te dic que no s’havia de celebrar els 4 o 5 primers anys, però ara que en portem 43, es podrien fer una mica de vergonya.

Allò que en un principi va semblar que serviria per fer-nos avançar, ha esdevingut un instrument que el poder està emprant per collar les aspiracions del poble pla.

Tant és així que els mateixos que estaven en contra de la Constitució, a hores d’ara són els seus màxims defensors i tenen el fetge de definir-se justament com a “Constitucionalistes”.

La Constitució espanyola és la millor demostració d’aquell principi que diu que la llei la fa el poderós per tal de mantenir-se en el poder. Es exacte.

L’exaltació de la constitució, de la constitucionalitat, de la llei i de les múltiples bondats que se’n deriven, en són la prova.

El poder té, d’una banda, un exèrcit de jutges i magistrats que interpreten la llei segons la seva ideologia que en el cas espanyol és el més pur franquisme i tenen també una legió de morts de gana que imposen per la força la interpretació que en fan aquests personatges.

Es tracta de sacralitzar la llei i de fer tots els possibles per tal que no pugui ser canviada en cap cas.

Per això, quaranta tres anys més tard, els més progres dels constitucionalistes semblen d’acord en què no cal canviar ni una coma.

Qui vol canviar la Constitució resulta ser antidemocràtic i terrorista.

Nosaltres, que no volem cap constitució espanyola, som la reencarnació del mal. Ves què hi farem.

Salut i república

Salut i república 03-12-2021

Més negociacions

Com altre no, si alguna cosa hem pogut aprendre de les darreres negociacions amb España, ha estat que no ens podem creure res del que diguin.

No direm que ens enganyen perquè no és cert. Sabem exactament que és el que volen i sabem del cert que faran tots els possibles per aconseguir-ho.

Ja li ho va dir l’escorpí a la granota, Al Capone als seus col·legues i el maltractador a la maltractada. No estan enganyant ningú.

Per al Gobierno de Madrid no hi ha més nació que Espanya i tot el que no sigui espanyol els és una pedra a la sabata. No faran res que no sigui a favor del castellà ni a Europa, ni a l’ONU, ni a cap parlament de cap comunitat autònoma espanyola.

Per això quan diuen que anem a negociar, no hem de fer més cas que a l’anunci del tafur aquell de les boletes. Durant la negociació parlaran del 25 %, del 6%, del dret internacional, de la declaració de principis, del Parlament Europeu, de la carta magna i dels refugiats sirians.

Juraran que estaven convençuts d’una cosa i de l’altra, que es pensaven que, que no sabien que. No res. Tot són mentides.

Tret de la indissoluble unitat de la pàtria, de los “valores de l’alma castellana” i de l’orgull que suposa parlar en castellà i ser esclaus del rei de Castella, no tenen cap més idea clara sobre el tema.

Si la pregunta, però, és com és que els nostres encara no ho han vist i segueixen negociant, això sí que són figues d’un altre paner.

No goso ni aventurar la resposta. Fàcil no és, sospito.

Caldrà que busquem alguna alternativa.

Salut i república.

Salut i república 26-11-2021

Donec perficiam (100) Cultura, llengua i colònies.

Ara que semblava que, resolt el tema dels pressupostos, podíem encarar la fi de l’any amb una certa tranquil·litat, pandèmies a banda, resulta que no.

Una vegada més España ens demostra qui és. La persecució judicial no té aturador i el desig d’acabar amb Catalunya tampoc.

Se sap que España té la intenció d’assimilar Catalunya. Vol que formem part del gran imperi i de la mateixa manera que van eliminar pobles i nacions d’Amèrica, d’Africa i d’Asia amb la barra de creure que els estaven fent un favor, encara avui el fatxerio està convençut d’haver fet un gran servei a la humanitat, els espanyols estan convençuts que Catalunya serà millor si és una bona colònia, esclava, submisa i creient.

Aquesta idea no és nova. Ja fa molts anys que la tenen al cap i de vegades cruelment i d’altres vegades amb més suavitat, estan intentant que desaparegui la nostra cultura i sobretot la nostra llengua que és la peça fonamental.

Un assassinat suau és dir que el català no és important, que és més important l’anglès i el castellà, que el català, home per anar per casa, ja està bé, però no és una llengua cosmopolita com el castellà. Ho haureu sentit.

Crueltat és quan uns quants jutges es volen carregar la immersió lingüística en nom de la democràcia i de la llibertat.

Ens tracten com als habitants de les Filipines o com als indis peruans.

Ens fan el favor d’obligar-nos a saber castellà.

Parlar castellà i ser esclaus del Rey d’España. Què més es pot demanar? es pregunten ells.

Contestarem: la independència.

Salut i república

Salut i república 19-11-2021

Polítics de pacotilla.

Mira que va costar formar un govern.

Primer tothom molt content amb la victòria aquella del 52 per cent. No ho hauries dit mai.

La presidència del Parlament sí que la vam tenir llesta aviat. Diràs que la cosa pintava bé. Error.

Per arribar a tenir un president de la Generalitat ja vam haver d’empassar-nos tota classe de numeret èpico-còmic, ofertes, brindis al sol, males cares, confirmacions, desmentiments i amenaces. Vam tenir de tot. Tant, que el poble pla va començar a abandonar el vaixell i el viatge cap a Ítaca.

Finalment, però, diràs que es van posar d’acord i en un lapse de temps ple de blastomies i aporrines van decidir nomenar MHP el Pere Aragonès, ben entès que no està, ni de bon tros, a l’alçada d’uns altres que proposava l’oposició i els seus propis companys de govern. Aquests últims en tenien potser catorze de millors.

Així i tot, comença a funcionar el govern. Espanya ens segueix escanyant amb la mateixa passió de sempre. Segueixen els entrebancs, els exiliats, la repressió, la persecució policial i la judicial. Cap novetat.

Arribem als pressupostos. És un moment important perquè dels pressupostos depèn bona part del que es podrà fer, amb el beneplàcit del Tribunal Supremo, el de Cuentas i l’altre, no cal dir.

Un moment important m’has dit? Alguns personatges no ho creuen així i tornen al sainet d’anades i vingudes.

Cal pensar, però, que estan preparant una jugada mestra.

No ho han dit, però esperem que sigui així.

La nostra paciència tampoc no és infinita.

Salut i república.

Salut i república 13-08-2021

Tossudament alçats.

Com altre no, la pandèmia està deixant seqüeles d’un cert interès entre la població en general.

Els més llestos de cada casa van dient que no cal que ens vacunem, que tot plegat és un gran negoci de les multinacionals de la farmàcia que l’únic que volen és seguir amb els seus guanys. Asseguren que el que volen és implantar-nos un xip que diu que ens ha de modificar l’ADN, i que ens deixarà per sempre més en mans de les horribles maquinacions de tenebroses sectes.

El Bill Gates i els tecnòlegs del G-5 es veu que són els responsables de tot plegat. El discurs negacionista, tot i ser una poca-soltada de primer nivell, té un gran èxit. És barat, fàcil d’entendre i no demana cap mena de demostració. Efectes secundaris semblants presenta la lluita per la independència que mantenim una colla d’exaltats contra les opinions d’uns quants saberuts de la caverna.

Els més llestos de cada casa, ja saben, i ens ho diuen diàriament, que no hi ha res a fer. Que l’esperit de l’1 d’octubre ha mort i que anem cap a un autonomisme més o menys declarat. Que no cal que sortim a manifestar-nos ni a dir res. Que no cal que ens tornem a trobar a cap Plaça a cantar res, perquè tot és temps perdut. Que els nostres polítics, s’han venut a l’enemic a canvi d’un bon sou i la corresponent cadira.

El mateix discurs embolicat amb proclames patriòtiques, ens l’està fent una colla de ganduls nostrats. També tenim una resposta per a ells: Vosaltres quedeu-vos a casa, al sofà, que nosaltres seguirem tossudament alçats.

Salut i república.

Salut i república 06-08-2021

Embolica que fa fort.

Aquest és un savi consell que va repetint el poder des del principi de la història.

Es tracta de confondre el personal, atabalar-lo amb notícies i informacions, la majoria falses, de manera que no s’acaba de saber què ha passat i qui és el culpable, amb la qual cosa el poble calla espantat o fastiguejat.

Els que es dediquen a enriquir-se i a prosperar a costelles del poble, segueixen treballant i segueixen traient profit del Palau de Marivent, de les hidroelèctriques, de la llet de Mercadona i del canvi climàtic.

Sense anar tan lluny, amb les promeses d’olimpíades, del traspàs de rodalies, l’ampliació de l’aeroport, l’acabament de les obres de la Sagrera i un parell més de safanòries o pastanagues, de gran qualitat, diràs que anem passant amb una certa normalitat estival.

També hi ha qui es dedica a repetir cada dia que el govern de la Generalitat, en mans de qui està, no està fent res de ben fet. No com abans que tot funcionava tan correctament. Allò sí que era un govern.

La caverna ha fet seu el discurs. Entre uns i altres ens volen fer empassar una certa sensació de fracàs. Per massa o per massa poc.

La seva tesi és que no sabem fer res de ben fet. Tot ens ho han de donar des de Madrid.

Ens estan robant, és cert, però com que ho seguiran fent, ens convé més estar bé amb ells. Ja veus quines penques.

Calma però. A la Moncloa no ho saben i els que es dediquen a ridiculitzar-nos tampoc, però se n’està preparant una de molt bona.

No afluixem companys. Guanyarem segur.


>> Programes anteriors a la ràdio a la carta <<


Llic├Ęncia de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt