Troba'ns a les xarxes socials:

PÓgina a Facebook PÓgina a Twitter Perfil a InstagramLes ˙ltimes notÝcies al teu Telegram:

Telegram

El mÚs vist la darrera setmana:
<#PopularArticles#>Ajuntament de Balaguer 

Tradicionarius - Punt i seguit

De la mà del Festival Tradicionarius, neix una nova iniciativa al seu àmbit d´actuació posant en marxa un nou canal de difusió de continguts radiofònics i potcast, TRADICIONARIUS PUNT I SEGUIT.  Un contingut radiofònic dedicat al folk. Tradicionàrius · Punt i Seguit és una iniciativa del Centre Artesà Tradicionàrius realitzada pel Centre de Recursos de la Vila de Gràcia per a la difusió i ús de les ràdios locals.

Des de l any 1983, en que fou fundat, organitza anualment un cicle internacional de concerts, Tradicionarius, amb els protagonistes més emblemàtics de la musica popular , amb freqüents invitacions a solistes i grups de tots els indrets del món.

El CAT (Centre Artesà Tradicionarius)  és una entitat especialment concebuda per fomentar la música tradicional, especialment la de les terres de parla catalana.

Tradicionàrius · Punt i Seguit s'emet cada dissabte a les 8 del matí, i en re difusió a diumenges a les 13h. En cada programa es pot escoltar la música i les paraules dels participants a la 35a edició del Festival Folk Internacional Tradicionàrius del 2022


Galeria d'imatges:

 

Ràdio a la carta:

013 Sant Joan a la Mediterrània Tradicionàrius

El programa d’avui està dedicat a la festa de Sant Joan, el solstici d’estiu. Escoltarem melodies de la Mediterrània més propera, aquesta franja del continent que celebra des de temps ancestrals la festa d’aigua i del foc.

Temes interpretats per Societat de cançons Els Tranquils, Malicorne, Jill Gómez, Los de Nadau, Mont-Joia, el poble de Lés, Herbes Dolces, Banda Municipal de Ciutadella, Maria Jesús Martí, UC, Xavier Baró, Mariona Font, Jaume Arnella, Banda Municipal de València, Al Tall, Urbàlia Rurana + Maurizio Martinotti,
Cobla Mediterrània.

Locució: Laura Pau
Guió i realització: Josep Maria Videgany

012 Les cançons de Mataró Tradicionàrius · Punt i Seguit audio

L’any 2005 es va publicar Les cançons de Mataró 1932-2005, un disc que donava mostra d’un treball de recerca dels anys 30. Reflecteix l’esforç i la cura amb que treballava l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, i que enguany celebrem el centenari. A l’àlbum hi va participar tot Mataró. De corals a grups de rock i de bandes de música a flabiolaires.

Temes interpretats per Els Analgèsics i el Quartet de Sant Simó, Josep Fadó & Rafel Sala, Coral La Nota i Agrupació Musical del Maresme, Rafalito Salazar amb Paté de Ron, Relk i Primavera per la Pau, Genís Mayola i Magda Huguet, Dani Àlvarez La coixinera, Dealan, Napay Amuyky, Els garrofers.

Locució: Enric Frigola
Guió i realització: Josep Maria Videgany

011 Llatins a Catalunya Tradicionàrius

Els artistes que s’han establert a Catalunya procedents d’Amèrica llatina, s’han implicat sempre en projectes d’aquí. En el món de la cançó popular i el folk potser no es nota tant però sí que trobarem un ampli repertori de cançons tradicionals catalanes. El programa d’avui el dedicarem als que han
gravat en català.

Temes interpretats per Lucrecia, Javier Patricio Pérez – Gato Pérez i una segona cançó acompanyat per Manel Joseph, Quintín Cabrera, Laura Hansen amb Emilio Solla, Raúl del Castillo, Gema 4 amb el grup Port Bo, Marta Gómez, Wagner Pa amb Joana de Diego, Quilapayún amb Ma. del Mar Bonet, Milton
Nascimento amb Ma del Mar Bonet, Luis Aguilé, Liuba Maria Hevia.

Locució: Ricard Casals
Guió i realització: Josep Maria Videgany

010 Reputicànticus Viatge Mediterrània Tradicionàrius

Dedicarem la primera part del programa a un grup d’olotins que l’any 1981 van fer una feina de recerca i difusió a la ciutat d’Olot. El col·lectiu Gra de Fajol, van fer un disc Reputicànticus: Cançons d’amor i de gresca, recollides a Olot. En Rafel Sala, que hi va participar ens explica com va sorgir la idea
de recopilar-ne aquestes músiques.

Temes interpretats per La rondalla de la Llar del Jubilat, Pere Juvinyà i l’Orquestrina Galana.

Locució: Enric Frigola I Guió i realització: Josep Maria Videgany
Sinopsi Viatge Mediterrània

De nou us convidem a fer un viatge sonor pel Mediterrani, en aquesta segona part del programa

començarem per la regió oriental, a Grècia seguirem per la costa de Sicília per arribar al Magrib, farem una parada a l’illa de Còrcega i finalitzarem a la Catalunya Nord.

Temes interpretats per Glykeria, Patrick Casino, Gil Aniorte Paz i Silvia Aniorte Paz del grup Barrio Chino, Fratelli Mancuso i Antonio Marangolo, Hamid Barroudi, David Rueff, Pere Figueres amb la Cobla Mil·lenària de Ceret.

Locució: Enric Frigola I Guió i realització: Josep Maria Videgany

009 Baix Ebre El violí tradicional Tradicionàrius · Punt i Seguit

Tradicionàrius Punt i Seguit: Baix Ebre + El violí tradicional

Dedicarem la primera part del programa a escoltar l’experiència realitzada per músics aragonesos i catalans a la comarca del Baix Ebre en la qual posaven en comú les músiques que s’emmarquen en el curs inferior del riu Ebre.

Entre d’altres destaquem la Jota, com a gènere musical, el qual s’ha mantingut viu com a ball de participació popular o bé com a espectacle folklòric. Temes interpretats per La Criatura Verda – La Chaminera – Alberto Gambino.

Locució: Laura Pau I Guió i realització: Josep Maria Videgany
Sinopsi El violí tradicional

La segona part del programa està dedicat al violí, un instrument present a la música tradicional d’arreu del món en diverses formes, dimensions i molts estils d’interpretació. Iniciem el viatge a Turquia, després anirem a Mèxic, a Suècia, al Sud d’Europa: la Occitània italiana, ens aproparem a l’Argentina i Grècia i finalitzarem a la Xina.

Temes interpretats per Burhan Öçal i el violinista Fethi Tekyaugil, Juan Reynoso, Rättviks Spelmanslag, Jusep da Rous, Olivier Manoury, Iorgos Koros, Xina Bowed String

Locució: Laura Pau I Guió i realització: Josep Maria Videgany

008 Masurca Polifonies vocals Tradicionàrius · Punt i Seguit

Aquest Punt i Seguit, La Masurca

Aquest ball era conegut a Polònia al segle XVI a l’inici va ser un ball de saló propi de la cort però va ser acollit per les classes populars. A Catalunya, la masurca i altres variants seves com La Varsoviana tenen molt d’èxit en el món rural i, amb el temps, esdevenen peces del nostre folklore. Se n’hi diu mansurque, maixurca, mursuliana, pursuliana, valsoviana… i té fama de ser el ball de fer petons perquè va ser de les primeres danses en que es permetia que els balladors s’agafessin. Temes

interpretats per l’Orquestra ACADEMY of St. Martin in the Fields, Zbigniew Namysłowski, Els cosins del Sac amb Jaume Arnella, Riccardo Tesi, Vents d’Est amb Miqueu Montanaro, Los Pajareros, Mouloudji,

Sylviane Cédia.

Locució: Enric Frigola I Guió i realització: Josep Maria Videgany
Sinopsi Polifonies vocals

Aquest espai està dedicat a les polifonies vocals d’arreu del món. Aquest tipus de textura musical en la qual escoltem simultàniament diverses veus melòdiques independents amb acompanyament instrumental o no la trobem arreu en totes les seves variants. Temes interpretats per Mélusine,

Ensemble Zawsze, Fadia El -Hage i Belinda Sykes acompanyades de l’Esemble Sarband i el cor de nens d’Osnabrük, Voce di Corsica, Raya Real, Colenso Abafana Benkokhelo, Nova Euterpe.

Locució: Laura Pau I Guió i realització: Josep Maria Videgany

007 Punt i Seguit el Llibre Vermell de Montserrat.

Aquest programa Tradicionàrius Punt i seguit, coneixerem el document més antic que es conserva de la dansa i cançó popular del nostre país, el Llibre Vermell de Montserrat. A més un segon bloc que tindrà com a intèrpret el músic Francesc Sans, tota una carrera dedicada al Sac de Gemecs

El document més antic que es conserva de la dansa i cançó popular del nostre país és el Llibre Vermell de Montserrat. Aquest programa us farà sentir les diferents interpretacions musicals i ens acompanyaran les opinions de Maria Josep Serra de l’Esbart Dansaire de Rubí, Romà Escales quan era director del grup Ars Musicae i el Pare Daniel Codina, monjo de Montserrat.

La cornamusa és un instrument molt antic que està envoltat de llegendes. N’hi ha de formes, mida i sonoritats ben diferents.

En Francesc Sans de Valls, li ha dedicat la seva carrera. N’ha fet grans progressos, amb el sac, i actualment al segle XXI és un instrument competitiu que fins i tot permet espectaculars virtuosismes. Escoltem-l ’ho.

006 La tenora 1 - Punt i Seguit

Aquest programa tradicionàrius, Punt i seguit, La tenora 1

La tenora és la veu de la sardana, la més important i característica. Però també, al llarg de la seva vida, ha volgut fer escapades i carrera en solitari. Avui li dediquem un espai més enllà dela cobla de sardanes.

Temes interpretats per Jordi Guixé Sextet, Mauné i els seus Dinàmics, La Murga, RicardViladesau, Cobla Mediterrània, José Guardiola, Ramon Farran, Leandro, Aureli Vila, PrimeraNota, MAPS, Tarasca, Jordi Paulí.

005_La Mar i el nostre folk 2 Tradicionàrius Punt i Seguit audio

Aquest programa Tradicionàrius Punt i seguit, La mar i el nostre folk 2

El folk sempre ha tingut la mar com una de les temàtiques predilectes. Les onades, la immensitat i la vida marinera són presents al repertori de tot el món. Aquest és el segon programa que dediquem a les cançons prop de la mar.

Temes interpretats per La Boina, Primera Nota, Radiokuartet, Sabor de Gràcia, Tres de Ronda, CI-Vernets, Ginesa Ortega, Tarquim, Balkan Pardise Orchestra, Eduard Iniesta i Jordi Molina, Orquestra Àrab de Barcelona, Els Valldemossa, Les Anxovetes, Pere Figueres.

004_Romanços i cançons Tradicionàrius · Punt i Seguit audio

Aquest dissabte a les 8h en el quart programa de Tradicionàrius · Punt i Seguit ‘’romanços i cançons’’. Una selecció de romanços i cançons del país i d’arreu que expliquen des de grans tragèdies fins a receptes de cuina amb acompanyaments medievals o de pub britànic.

Temes interpretats per Mudéjar, Almadraba, Mayalde, Maria del Mar Bonet amb Ars Ensemble, Jaume Arnella, Evelyne Girardon, Ewan McColl, La Criatura Verda, La Charimera, Alberto Gambino, Pere Tàpias i Ministrils de l’Empordà.

003_La mar i el nostre folk 1 Tradicionàrius · Punt i Seguit audio

Aquest Tradicionàrius Punt i seguit: El folk sempre ha tingut la mar com una de les temàtiques predilectes. Les onades, la immensitat i la vida marinera són presents al repertori de tot el món. Aquest programa el dediquem a les cançons prop de la mar

Temes interpretats per Urbàlia Rurana, Sin Distancia Trio, Aires del Montseny, Tradivàrius, Paco Muñoz, Lluís Gómez, Maribel Ribero i Oriol González, Aigua, Conrad Setó, Ginesa Ortega, Rondalla Puiggraciós, Ramon Manent i Jordi Molina, Maria Laffitte & Lautaro Rosas.

002_Maria Dolors Laffitte Tradicionàrius · Punt i Seguit audio

Aquest programa TRADICIONÀRIUS PUNT I SEGUIT, Biografia de Maria Laffitte amb un recorregut per la seva discografia i documents inèdits. Parla ella, l’escriptor Jaume Fuster (Jurat Disc Català de l’Any 1991) i Salvador Escamilla (locutor de Ràdio Barcelona 1966)

001_Tradicionàrius 35 Tradicionàrius · Punt i Seguit

Arrenca el Tradicionàrius · Punt i Seguit, una nova proposta radiofònica del Centre Artesà Tradicionàrius que té l’objectiu de difondre continguts del món del folk: música, entrevistes i documents sonors històrics.

El primer programa que podreu escoltar és “Tradicionàrius 35” que compta amb la música i les paraules dels participants a la 35a edició del Festival Folk Internacional Tradicionàrius del 2022. Entrevistes a Artur Blasco, Arnau Obiols, Arturo Gaya, Rosa Zaragoza, Simone Lambregts, Marçal Ramon, Blai Casals, Carol Duran, Claudio Gabriel Sanna i Caamaño&Amaixeiras. Guió: Josep Maria Videgany i locució Laura Pau.


>> Programes anteriors a la ràdio a la carta <<


Llic├Ęncia de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt