Dimarts 22 de Setembre
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a InstagramLes últimes notícies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerNotícies locals

12-04-2019

L'escultura que el franquisme va instal·lar a la plaça del Mercadal viatjarà la setmana que ve a la Biennal d'Art de Venècia després de l'interès mostrat pels responsables del pavelló català en aquesta biennal.

L'escultura que el franquisme va instal·lar a la plaça del Mercadal, una obra de l'escultor Genaro Iglesias i que va estar a la plaça fins que hi va haver el primer alcalde de la democràcia, viatjarà la setmana que ve a la Biennal d'Art de Venècia després de l'interès mostrat pels responsables del pavelló català en aquesta biennal. L'Institut Ramon Llull 
hi organitza la mostra TO LOSE YOUR HEAD (IDOLS), una exposició comissariada per Pedro Azara que vol ser una reflexió, des de la teoria de l'art i l'estètica, sobre la particular i intensa relació de l'ésser humà amb les estàtues. A l’exposició, es mostren exemples escultòrics que il•lustren i contextualitzen el fenomen de l'adoració i la destrucció de les estàtues, a Catalunya i arreu del món. 
 
Jordi Ignasi Vidal és l'alcalde de Balaguer.
 
Àudio.....
 
El franquisme va encarregar la peça a Genaro Iglesias, un artista barceloní que havia militat en el bàndol republicà i que es va instal•lar a Balaguer perquè la dictadura li havia imposat un exili forçós a 150 quilòmetres de casa per la seva condició de "no addicte al règim".
En un primer moment les ordres de Governació eren que l'escultura havia de representar a un soldat agenollat, amb un fusell a la mà i besant una gran bandera. No obstant això, Genaro Iglesias, els pares del qual havien estat afusellats durant la Guerra Civil, va decidir contradir les directrius i forçar una reinterpretació de l'escultura. En lloc d'un militar va recrear a un pagès descalç que subjectava una aixada amb la mà esquerra i que besava agenollat una bandera indeterminada
 
D'aquest context històric en parla tot seguit la directora del Museu de la Noguera, Carme Alòs.
 
Àudio…..
 
Es tracta d'una escultura de bronze que l'ajuntament ha decidit conservar i restaurar, un procés que, segons el conservador i restaurador, Ramon Solé, es farà en dos fases.
 
Àudio.....
 
Un cop l'escultura torni a Balaguer, durant el mes de novembre, des de l'ajuntament crearan una comissió per mirar de consensuar un indret on ubicar-la.
 

 
Altres notícies locals

Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt