Dilluns 24 de Juny
del 2019



Troba'ns a les xarxes socials:

PÓgina a Facebook PÓgina a Twitter Perfil a Instagram












Ajuntament de Balaguer



Notícies locals

15-05-2018

Una recreaciˇ hist˛rica i un acte d'homenatge commemoraran el dissabte 26 de maig els 80 anys del Cap de Pont de Balaguer a l'Espai de mem˛ria del Merengue a Camarasa.

El Museu de la Noguera, l'INS Ciutat de Balaguer i el Camp d'Aprenentatge de La Noguera commemoraran els 80 anys del Cap de Pont de Balaguer de l'any 1938 en un dels escenaris més cruents dels enfrontaments bèl·lics de la batalla del Segre: el tossal del Merengue.
 
"Reviurela memòria. La batalla del Merengue" consistirà en una jornada de recreació històrica a càrrec del grup de voluntaris de Fayón. L'espai de memòria del Merengue serà l'escenari a partir de les 11 del matí de diverses escenografies relacionades amb l'exèrcit Popular.
 
Durant tot el matí, també, els alumnes de 1r de Batxillerat de l'INS Ciutat de Balaguer realitzaran visites guiades a les trinxeres i explicaran els enfrontaments al Cap de Pont de Balaguer i el que va representar per a la Lleva del Biberó, els nois de 17 anys que van ser cridats a files la primavera de1938, és a dir, els nois que tenien la mateixa edat que els que realitzaran la visita dissabte.
 
Ales 12 h, a la zona del monòlit en record de les víctimes de la batalla del Merengue, hi haurà un acte d'homenatge a tots els qui van viure i morir a la zona del Cap de Pont de Balaguer.
 
"Reviure la memòria. La batalla del Merengue" forma part dels actes que el Museu de la Noguera ha organitzat per commemorar els 80 anys del Cap de Pont de Balaguer. 
 
Entre aquests, l'exposició "Els primers trets de Francesc Boix" que es pot visitar a les sales temporals del Museu de la Noguera fins al 17 de juny,  l'exposició "Remira! Imatges joves de la Guerra Civil a Balaguer" que es pot visitar a la sala d'exposicions de l'ajuntament de Balaguer fins al 10 de juny o la presentació del documental "Conviure amb la por. Memòria dels nens del Cap de Pont de Balaguer (1938), realitzat a partir de les gravacions de diversos testimonis que eren nens l'any 1938 de les poblacions de Balaguer,Camarasa, Bellcaire, Vallfogona de Balaguer i la Ràpita.
 
L'exèrcit franquista va entrar a Balaguer el 6 d'abril de 1938 i va formar el Cap de Pont de Balaguer. El Cap de Pont era una línia fortificada al voltant de la ciutat que havia de servir per atacar i controlar les centrals hidroelèctriques de Camarasa i Llorenç i, per tant,l’energia de la indústria militar republicana situada a l’àrea de Barcelona. 
 
Els combats més violents al Cap de Pont de Balaguer van esdevenir-se durant la setmana del 22 al 28 de maig quan l'exèrcit republicà va iniciar una forta ofensiva militar per intentar desmembrar-lo sense èxit. Balaguer, La Sentiu, La Ràpita, Bellcaire, Camarasa i Vallfogona es van situar a primera línia del front fins al desembre de 1938 i la població civil va quedar sotmesa a una situació extrema. 
 
Els combats van ser d'una duresa i violència altíssimes i varen comportar un nombre de baixes altíssim, entre les quals cal destacar les de la "Lleva del Biberó", que va estrenar-se en el combat al Cap de Pont de Balaguer. Els biberons que van aconseguir sobreviure van ser destinats, al juliol, a l'Ebre.
 





Altres notícies locals

Arxiu de notÝcies

Llic├Ęncia de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt