Dissabte 23 de Marš
del 2019Troba'ns a les xarxes socials:

PÓgina a Facebook PÓgina a Twitter Perfil a Instagram
Ajuntament de BalaguerNotícies locals

15-05-2018

El Museu de la Noguera presentarÓ el 25 de maig el documental: 'Conviure amb la por. Mem˛ria dels nens del cap de pont de Balaguer (1938)' en motiu de la Commemoraciˇ dels 80 anys del Cap de Pont de Balaguer.

El Museu de la Noguera presentarà el divendres 25 de maig el documental 'Conviure amb la por. Memòria dels nens del cap de pont de Balaguer (1938)'
 
Es tracta d’un documental realitzat pel propi Museu de la Noguera i produït per Balaguer TV en el qual es dóna veu als nens i les nenes que van patir els efectes de la Guerra Civil Espanyola a la zona del Cap de Pont de Balaguer de l'any 1938 i que ara són persones de més de 80 anys.
 
Per a la realització del documental, el Museu va entrevistar a 28 persones de Balaguer, La Sentiu de Sió, Bellcaire d'Urgell, Camarasa, Vallfogona de Balaguer i La Ràpita que van explicar els seus records més personals de la guerra i que van omplir més de cent hores de gravació, segons explica la tècnica del Museu de la Noguera, Eva Solanes.
 
Àudio. 
 
El resultat és un documental que ofereix una altra visió de la guerra, la dels nens i les nenes, en una de les zones que van patir més la violència dels combats, la franja que formava el cap de pont de Balaguer. Es tracta en definitiva d'un documental entranyable, sensible i molt emotiu. Un petit homentatge que el Museu de la Noguera fa als padrins i padrines que van haver de viure la guerra i que ha de permetre reflexionar sobre què va suposar aquella guerra per a una població tan fràgil com la seva infància.
 
La presentació d’aquest documental  tindrà lloc el dia 25 a les 19.30 h a la Sala d’Actes de l’Ajuntament de Balaguer i forma part dels actes que el Museu de la Noguera ha organitzat per commemorar els 80 anys del Cap de Pont de Balaguer. Un altre dels actes previstos és una jornada de recreació històrica que el Museu de la Noguera, l'INS Ciutat de Balaguer i el Camp d'Aprenentatge de La Noguera han organitzat per al dissabte dia 26 en un dels escenaris més cruents dels enfrontaments bèl•lics de la batalla del Segre: el tossal del Merengue, al terme de Camarasa. 
 
Durant tot el matí, també, els alumnes de 1r de Batxillerat de l'INS Ciutat deBalaguer realitzaran visites guiades a les trinxeres i explicaran els enfrontaments al Cap de Pont de Balaguer i el que va representar per a la Lleva del Biberó, els nois de 17 anys que van ser cridats a files la primavera de1938, és a dir, els nois que tenien la mateixa edat que els que realitzaran la visita dissabte. 
 
Ales 12 h, a la zona del monolit en record de les víctimes de la batalla del Merengue, hi haurà un acte d'homenatge a tots els qui van viure i morir a la zona del Cap de Pont de Balaguer. 
 
També ho ha detallat a Ràdio Balaguer la mateixa Eva Solanes. 
 
Àudio. 
 
Els dos actes de Balaguer s’han organitzat de forma coordinada amb els que també per commemorar els 80 anys de la Batalla del Segre han organitzat voluntaris, historiadors i representants del Memorial Democràtic i de la Diputació de Lleida per als dies 25, 26 i 27 d’aquest mes. 
 
Àudio. 
 
A la Noguera, altres localitats que han previst actes per commemorar els 80 anys de la Batalla del Segre són Camarasa, on també el dissabte 26 de maig, però en aquest cas a la tarda, a partir de les 5, tindrà lloc una visita guiada a les Trinxeres del Merengue i un homenatge a la Lleva del Biberó. 
 
De cara al diumenge, dia 27, hi haurà visites guiades a Bellcaire i Montgai. En aquesta darrera localitat, a més, tindrà lloc un concert amb el grup Brigada Intergeneracional i la projecció del documental “El Merengue i la Lleva del Biberó”. 
 
Una dies abans, aquest dissabte, concretament, el centre Espai Orígens de Camarasa acollirà la conferència “Amb novetats en el front: aportacions des de l’arqueologia al coneixement de la Guerra Civil” a càrrec de Xurxo Ayán.  
 
En Xurxo Ayán és investigador a la Universitat del País Basc i ha centrat la seva línia d’investigació en la difusió, didàctica i posada en valor del patrimoni de la Guerra Civil Espanyola com eines per aproximar-nos aquests fets històrics mitjançant les dades que aporta l’arqueologia.  
 
La xerrada tindrà lloc a les 18h.  
 

Altres notícies locals

Arxiu de notÝcies

Llic├Ęncia de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt