Dilluns 18 de Febrer
del 2019Troba'ns a les xarxes socials:

PÓgina a Facebook PÓgina a Twitter Perfil a Instagram
Ajuntament de BalaguerNotícies locals

11-07-2018

Una nova llei de mem˛ria facultarÓ JustÝcia per retirar la simbologia franquista de les places i els carrers de Catalunya. L'ajuntament de Balaguer va retirar 52 plaques el passat 2017.

Una nova llei de memòria facultarà Justícia per retirar la simbologia franquista de les places i els carrers de Catalunya. L'ajuntament de Balaguer va retirar el passat 2017 52 d’aquest tipus de plaques 
 
El Departament de Justícia treballa en un projecte de llei que aglutinarà totes les normes sobre memòria democràtica i que suposarà un nou pas endavant en aquesta matèria. Serà una nova llei integral que facultarà l’Executiu per retirar la simbologia franquista dels carrers i places de Catalunya, anul•lar condecoracions i suprimir els noms de carrers en homenatge a personatges vinculats amb les dictadures i els crims de la humanitat.
 
Així ho va anunciar ahir la consellera Ester Capella, que va comparèixer per primera vegada davant la Comissió de Justícia del Parlament de Catalunya.
 
Àudio. 
 
En paraules de la consellera Ester Capella, “la nova llei de memòria serà una eina per tancar ferides i acabar amb el dol”. 
 
Pel que fa a la simbologia franquista a la ciutat de Balaguer, l’ajuntament va retirar l’any passat un total de 52 plaques franquistes que encara hi havia en diverses façanes d’edificis privats, sobretot plaques dels habitatges que assenyalaven els edificis de protecció oficial construïts pel règim.
 
Així ho ha confirmat a Ràdio Balaguer l’alcalde, Jordi Ignasi Vidal, que també ha dit que, tot i que sembla que no en queda cap, es revisaran tots els noms dels carrers i places de la ciutat per poder detectar si encara n’hi ha algun referent al franquisme.
 
Àudio. 
 
La nova llei integral de memòria preveu la creació de la Comissió de la Veritat. Aquest òrgan estudiarà, aclarirà i quantificarà els crims de lesa humanitat –crims de guerra, genocidis i assassinats massius–, n’informarà els familiars de les víctimes i els assistirà en el seu dret a la justícia. La llei abordarà els fets compresos des de l’inici de la Guerra Civil fins a la Transició.
 
La llei farà èmfasi en el reconeixement de col•lectius com les dones, les persones LGTBI o els nadons robats, que han estat especialment castigats i oblidats.
 
D’acord amb els principis de veritat, justícia, reparació i no-repetició, els departaments de Justícia i d’Ensenyament estudien també la incorporació de la memòria democràtica al currículum educatiu, així com la formació específica dels docents que facin classes vinculades a aquesta matèria.
 
La voluntat del Departament de Justícia és que la nova llei incorpori les sensibilitats de les entitats memorialistes, de l’àmbit acadèmic i de l’Administració local.
La nova llei harmonitzarà el corpus legal existent i donarà resposta a les demandes de la societat civil, al dret a la memòria dels ciutadans i al deure de memòria dels estats. La llei reunirà totes les normes aprovades pel Parlament en matèria de memòria democràtica, que són la del Memorial Democràtic (2007), la de fosses (2009) i la de reparació jurídica (2017).
 

Altres notícies locals

Arxiu de notÝcies

Llic├Ęncia de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt