Dilluns 16 de Setembre
del 2019Troba'ns a les xarxes socials:

PÓgina a Facebook PÓgina a Twitter Perfil a Instagram
Ajuntament de BalaguerNotícies locals

14-09-2018

Els dies 14, 15 i 16 de setembre la ciutat de Balaguer tornarÓ a reviure el passat amb la celebraciˇ de la festa Harpia 2018. Balaguer Medieval arribant ja a la seva VIII ena ediciˇ.

Un any més arriba aquesta festa tan esperada on es podrà gaudir d’un gran mercat medieval al Centre Històric, amb unes 120 parades, distribuïdes entre els diferents carrers que el configuren i un campament medieval ubicat al Parc de la Transsegre, que comptarà amb uns 150 recreacionistes que reviuran la vida  i costums de l’Edat Mitjana amb la voluntat d’esdevenir un autèntic llibre d’història on s’hi podrà passejar i participar de les diferents activitats que preparen els diferents grups de recreació.
 
El dissabte, dia 15, tindrà lloc durant tot el dia la tradicional Mostra d’antics oficis al carrer del Pont organitzada per l’Associació de veïns del Centre Històric de Balaguer amb la intenció d’apropar als visitants els diferents oficis, alguns d’ells ja desapareguts, que han estat presents al llarg de la història.
 
La temàtica de la festa  d’enguany és la mort a l’edat mitjana, un tema molt important en aquella època històrica.  Serà el fil conductor que relacionarà diferents accions que aniran succeint al llarg del cap de setmana.
 
Per aquest motiu, i com a novetats, hi haurà diferents activitats al voltant de la mateixa: el dijous previ a la festa tindrà lloc una conferència a càrrec de les conservadores del Museu de la Noguera, el dissabte al matí tindrà lloc una visita guiada a l’església de Santa Maria i al cementiri de la ciutat. També  durant tot el cap de setmana i a la sala d’exposicions de l’Ajuntament de Balaguer s’hi podrà veure una exposició de màquines de tortura, i durant tot el mes de setembre, la Biblioteca Margarida de Montferrat presentarà una exposició de llibres sobre aquesta temàtica per als infants i també de suport al dol per als adults. 
 
L’entrada del comte el dissabte al vespre a la plaça del Mercadal també serà diferent ja que enguany serà el comte Ermengol X, mort en combat, qui acompanyat d’un seguici fúnebre sortirà des del campament medieval. Prèviament i al mateix campament, es prepararà el cadáver com es feia en aquella època i tothom que ho desitgi podrà acompanyar el féretre amb torxes fins arribar a la plaça del Mercadal on l’escriba llegirà el testament. 
 
El divendres dia 14 abans de la visita teatralitzada, que ja és costum cada any amb la Maria Bullfarines i l’ Esperanceta de Casa Gassià, tindrà lloc la presentació d’un brodat del segle XIV que ha estat restaurat recentment pel Museu de la Noguera.
 
Seguint amb les novetats d’enguany també augmenten les activitats infantils que tindran lloc en l’espai temàtic de la plaça dels comtes d’Urgell, davant mateix del museu. 
 
Cal destacar els contacontes i els espectacles d’animació infantil conduïts per dos grans companyies, Sac Espectacles i els Joglars de la Bota,  dos tallers educatius un organitzat per la colla gegantera i grallera de la ciutat anomenat Fem el nostre cavallet, i un altre de percussió a càrrec del grup balaguerí Bandelpal. 
 
Hi haurà també més cercaviles itinerants pels diferents carrers del Centre Històric, unes d’animació i musicals i algunes més acord amb la temàtica d’enguany que representaran la processó de la Santa Mort.
 
En quant a la distribució de la plaça del Mercadal també serà diferent ja que enguany en compte del sopar medieval es condicionarà el centre del mercadal com a espai gastronòmic anomenat Les Tavernes on es podrà sopar fent tapes, menjant coca de recapte, creps,  prendre una copa, vermut,  destil•lats… i per la nit del dissabte es convertirà en zona de concerts amb l’actuació dels Joglars de la Bota amb un concert de música celta i desprès l’actuació dels Cronistes, un grup de música Folk rock.
 
Aquest espai també romandrà obert durant tot el diumenge on al migdia tindrà lloc el vermut dels enamorats i tot seguit es recuperarà una dansa de Balaguer, “la galop de Balaguer”, que precisament s’ha ensenyat en uns tallers. 
 
També es recupera el “Safareig a la Reguereta” per part de l’ Associació Dona Rural de Balaguer que enguany ho complementaran amb una demostració de com es passava bugada  antigament amb cendra.
 
Aquesta activitat es lligarà, el dissabte per la tarda, amb una visita guiada que sortirà des del museu, passarà per l’església del Miracle i acabarà a la Reguereta, a càrrec dels tècnics del museu.
 
Recordar també la col.laboració de les associacions del comerç del carrer d’Avall i carrer Major i l’Associació de Comerciants de Balaguer en l’organització d’un original sorteig entre els compradors d’aquests comerços d’un cap de setmana a l’Edat Mitjana per a dues persones, fent vida durant tot el cap de setmana al campament medieval gaudint de totes les activitats promogudes pels diferents grups de recreació que s’hi aplegaran.
 
I per als més petits, també s’ha preparat un Joc, el de l’Harpieta que amb col•laboració dels comerços del carrer d’Avall i Major, hauran de buscar personatges i preguntes en els aparadors. Aquest s’acabarà al Museu de la Noguera on se’ls donarà un obsequi i entraran en sortejos tots els quins omplin degudament el “joc de l’Harpieta”.
 

Altres notícies locals

Arxiu de notÝcies

Llic├Ęncia de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt