Dissabte 23 de Marš
del 2019Troba'ns a les xarxes socials:

PÓgina a Facebook PÓgina a Twitter Perfil a Instagram
Ajuntament de BalaguerNotícies locals

07-11-2018

El Museu de la Noguera inaugura demÓ un exposiciˇ sobre la bruixeria a les Terres de Lleida i Pirineu. L'exposiciˇ duu per tÝtol 'SE'N PARLAVE I N'HI HAVIE' . S'hi podran veure documents hist˛rics, cremalls o amulets entre altres objectes

La Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i l’Aran presenta a Balague,r del  8 de novembre al 24 de febrer, una mostra itinerant sobre el fenomen de la bruixeria, "SE'N PARLAVE I N'HI HAVIE''. Bruixeria a les Terres de Lleida i Pirineu.   La mostra il•lustra els resultats de la recerca sobre la bruixeria que s’ha dut a terme entre el 2015 i el 2017.   
 
D’entre les principals conclusions de la investigació i que l’exposició il•lustra, se n’extreu que alguns dels primers judicis europeus sobre bruixeria van ser al Pirineu, concretament a les Valls d’Àneu i que les dones acusades de bruixeria a Catalunya eren assenyalades i perseguides pels seus veïns i no per la Inquisició, al contrari del que es pensava fins ara. La ‘fama de bruixa’ s’heretava per via materna. A més, tot i que la recerca situa els últims records de la bruixeria en els anys 50,  encara hi ha gent que hi creu i fins i tot, evita parlar-ne per por. 
 
La primera fase de la investigació es va dur a terme a la Noguera, la Segarra, l’Urgell, el Pallars Sobirà i la Val d’Aran i la segona fase al Segrià, el Solsonès, el Pallars Jussà i l’Alt Urgell. En tots dos casos, es va realitzar a partir d’entrevistes i testimonis orals. A més, també es va incorporar part de la recerca etnogràfica sobre aquest tema feta a Andorra.
 
La iniciativa té una pretensió científica i presenta la bruixeria com a fenomen social i científic a Ponent i al Pirineu. L’estudi, coordinat per l’historiador Pau Castell, ha comptat amb un equip format per antropològes i investigadors dels diferents territoris: Tòni Escala, Sara Arjó i Elisa Ros (Val d’Aran) Núria Morelló (Plana de Lleida) Carlos Guàrdia (Alt Urgell), Oriol Riart (Pallars Sobirà), Miquel Bailach (Pallars Jussà), Marcel•lí Corominas (Solsonès).
 
L’exposició està adaptada al públic familiar i les escoles, amb material específic creat expressament a partir dels conceptes que tracta la recerca. Combina les dues vessants que ha abordat la investigació: la històrica i l’etnològica. Així per exemple, s’hi poden escoltar diferents àudios, entre ells els de persones que han viscut el fenomen de la bruixeria en primera persona. També es poden trobar objectes que s’han utilitzat per protegir-se’n: com ara cremalls, amulets per foragitar o protegir-se de la bruixeria o documentació sobre els primers judicis, alguns dels materials que s’hi poden trobar entre altres. 
 
La inauguració de l'exposició serà el dijous 8 de novembre a 2/4 de 8 del vespre i forma part dels actes de les Festes del Sant Crist..  La mostra forma part de les activitats de l’Any Europeu del Patrimoni Cultural que es commemora enguany. 

Altres notícies locals

Arxiu de notÝcies

Llic├Ęncia de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt