Dimarts 25 de Juny
del 2019



Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a Instagram












Ajuntament de Balaguer



Notícies locals

06-06-2019

L'obra 'Ocean Without a Shore' de Bill Viola s'instal·la a PLANTA de Balaguer. La peça del gran referent del videoart mundial arriba per primera vegada a l'Estat i s'ubica de forma definitiva a les instal·lacions de Sorigué

L’obra del gran referent del videoart mundial arriba per primer cop a Espanya i s’ubica de forma definitiva a PLANTA, constituint així la primera instal•lació permanent del projecte de Sorigué.
 
La instal•lació, composta per tres pantalles verticals d’alta definició, representa una sèrie de trobades a la intersecció entre la vida i la mort. Va ser creada per a ser exposada a l’església de San Gallo durant la Bienal de Venècia de 2007 i des d’aleshores no ha tornat a ser exposada a Europa.
 
Ocean Without a Shore obrirà les portes al públic la propera tardor i se suma així a Double Bind, de Juan Muñoz, instal•lació amb la qual PLANTA va obrir al públic general fa dos anys.
 
L’obra s’instal•la dins d’un edifici completament rehabilitat. L’espai interior que acull la instal•lació ha estat construït amb materials propis de la gravera de Sorigué amb un innovador sistema que aposta per l’economia circular.
 
Després del debut a Madrid, la Fundació Sorigué porta al seu museu de Lleida una selecció de les obres exposades a la mostra Mat Collishaw. Dialogues presentada al Real Jardí Botànic l’abril i maig d’aquest any.
 
Lleida, 6 de juny –PLANTA, l’innovador projecte promogut pel grup Sorigué i la Fundació Sorigué, inaugura la seva primera instal•lació permanent amb l’obra Ocean Without a Shore del referent del videoart mundial, l’artista Bill Viola. L’obra podrà ser visitada pel públic general a partir de la tardor.
 
Ocean Without a Shore presenta una progressió cíclica d’imatges que descriuen un seguit de trobades a la intersecció entre la vida i la mort. L’obra està composta per tres pantalles verticals d’alta definició ubicades sobre altars i una instal•lació de so. L’obra va ser creada per ser exposada a l’església italiana de San Gallo, del segle XV, com a projecte colateral de la Biennal de Venècia de 2007, i des d’aleshores no ha tornat a ser exposada a Europa.
 
El mateix artista diu sobre l’obra: “Ocean Without a Shore tracta sobre la presència dels morts a les nostres vides. En una habitació fosca, els tres altars sobre els quals es col•loquen les pantalles es converteixen en portals per el pas entre els dos mons”.
 
Per a recrear l’obra, s’ha construït una sala específica per a allotjar-la. Aquesta construcció és el resultat d’un projecte d’investigació desenvolupat entre Sorigué i l’estudi d’arquitectura Fet de Terra, seguint criteris de sostenibilitat, innovació i economia circular. El sistema constructiu utilitza terra de la gravera de Sorigué per a crear tant les parets com, per primer cop, un sostre pla de terra comptada armada. Aquest projecte d’innovació garanteix una edificació sostenible per al medi ambient i fomenta l’economia circular dins de l’empresa.
 
Aquest espai particular està instal•lat en un edifici completament rehabilitat que anteriorment va ser un lloc de treball del complex industrial en actiu de Sorigué a Balaguer (Lleida). Es tracta de la primera instal•lació permanent del projecte PLANTA, un espai de confluència i interacció de la creació artística contemporània i la innovació empresarial del grup Sorigué i de la seva fundació. La proposta va obrir les portes al públic el 2017 amb la monumental instal•lació Double Bind, de l’artista Juan Muñoz, cedida en préstec a PLANTA durant cinc anys.
 
Ana Vallés, presidenta de Sorigué i directora de la Fundació Sorigué, assenyala que la instal•lació Ocean Without a Shore “és una manifestació palpable de tot el que representa PLANTA i dels valors de Sorigué. Es tracta d’una rehabilitació d’un edifici existent, en la que s’han utilitzat els materials de la mateixa gravera mitjançant un procés de construcció que parteix de materials tradicionals. És un exercici complet d’innovació, sostenibilitat i economia circular”.
 
SOBRE OCEAN WITHOUT A SHORE
 
Presentat com una sèrie de trobades que es produeixen en el pas entre la vida i la mort, la seqüència de vídeos que presenten les tres pantalles que conformen Ocean Without a Shore documenta una successió de persones que s’acosten lentament des de la foscor i es mouen cap a la llum. Cada persona travessa el llindar invisible d’aigua i llum per a passar al món físic. Però un cop són encarnats, tots els ésser s’adonen que la seva presència és finita i, per tant, han d’allunyar-se de l’existència material per a tornar del lloc on venen. El cicle es repeteix sense fi.
 
L’obra és un tríptic de vídeo en color d’alta definició composta per tres pantalles planes muntades en vertical i acompanyat d’una instal•lació de so. Ocean Without a Shore es projecte de forma contínua i hi participen 24 persones.
 
Tal i com explica Kira Perov, directora executiva de Bill Viola Studio i esposa de l’artista, aquesta obra genera una experiència molt emotiva als espectadors que, de peu a una sala fosca, tenen la sensació de que la gent de les pantalles “camina a través de les parets i a l’espai com si fossin entre nosaltres. El fort so de la paret d’aigua que se sent quan la travessen potencia aquesta sensació”.
 
Per la seva banda, Ana Vallés recorda que la col•lecció d’art contemporani de la Fundació Sorigués “està constituïda amb una visió humanista i posa l’ésser humà, les seves inquietuds i els grans temes universals al centre. En aquest sentit, Ocean Without a Shore és un dels exponents més clars d’aquesta visió, i és una obra clau tant per la col•lecció tant per a ella mateixa com per les relacions que crea amb altres obres de de col•lecció”.
 
 
 
Bill Viola ha comentat que per aquesta creació es va inspirar a més amb un poema del poeta i narrador senegalès del segle XX, Birago Diop, que va escriure: “La mort mai marxa…”.
 
La idea inicial de l’artista era ubicar una edició d’aquesta obra a diversos continents. Ocean Without a Shore es va exhibir des de 2018 a la National Gallery of Victoria, a Melbourne, Austràlia, d’on actualment és part de la col•lecció. Una altra edició va ser adquirida per la col•lecció d’art Prism Tower SBS (Seoul Broadcasting System); i una altra per l’Acadèmia de Belles Arts de Pennsylvania, Philadelphia, Estats Units, el 2011. L’obra tornarà a instal•lar-se de forma indefinida a partir d’aquest més com a part d’una mostra que es realitzarà sobre l’artista a tres institucions de la ciutat americana.
 
Amb la instal•lació permanent a PLANTA, Ocean Without a Shore torna ara a Europa.
 
SOBRE OCEAN WITHOUT A SHORE A PLANTA
 
Les tres pantalles planejades per aquesta obra van encaixar gairebé a la perfecció als altars de pedra existents a l’emplaçament original de l’obra, l’església de Sant Gallo de Venècia. És per això que a la nova ubicació permanent a PLANTA, les dimensions d’aquests tres altars han estat recreades seguint les mesures originals, cercant reconstruir el mateix ambient introspectiu.
 
La sala on s’ubica l’obra, que ha estat creada especialment per a acollir-la, és fruit d’un projecte d’investigació realitzat seguint criteris de sostenibilitat, innovació i economia circular. La construcció, desenvolupada per l’estudi d’arquitectura Fet de Terra i executada per l’àrea de construcció del grup empresarial, s’ha realitzant seguint un sistema de construcció de terra sense cocció, una tècnica recuperada per a crear un espai saludable que regula la humitat i la temperatura interior i que absorbeix les ones electromagnètiques i acústiques de l’exterior. Per fer aquesta “caixa de terra” s’ha utilitzat terra crua, un subproducte del rentat dels àrids, en aquest cas, els de la mateixa gravera de Sorigué de La Plana del Corb.
 
Desenvolupat amb el recolzament del laboratori de recerca de Sorigué, ubicat també a PLANTA, al producte final s’han utilitzat cinc formulacions de terra que han aconseguit la resistència estructural necessària per a crear aquesta sala de 65 m2, de parets de 4,5 m d’alt i 45 cm de gruix, I, per primer cop, un sostre pla de terra compactada armada.
 
Aquest sistema garanteix una edificació sostenible per al medi ambient, una arquitectura nascuda i arrelada al propi territori i integrada al paisatge existent que permet fomentar l’economia circular dins de l’empresa a través de la circularitat dels materials, mitjans i la tecnologia.
 





Altres notícies locals

Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt