Divendres 25 de Setembre
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a InstagramLes últimes notícies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerNotícies locals

08-07-2019

Projecte per recuperar basses en ecosistemes estèpics als secans de La Noguera

L'Associació la Sabina, juntament amb la Societat Catalana d'Herpetologia i amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transicíón Ecológica i l'Ajuntament de Balaguer, han dut a terme un projecte per recuperar basses als secans de La Noguera.
 
Es tracta de basses, de punts d'aigua que amb la desaparició dels ramats, es van anar deteriorant i perdent el seu valor ecològic. Fins i tot, alguna havia acabat desapareixent. És per això que en el darrer any s'ha desenvolupat un projecte per recuperar fins a sis d'aquestes basses amb la finalitat que serveixin com a punts de reproducció d'amfibis i/o punts d'abeurada per la fauna. 
 
Jordi Bas és membre de La Sabina i el coordinador del projecte.
 
Àudio.....
 
El mateix Jordi Bas recorda que antigament als secans de Lleida, els ramats i en algunes ocasions també les persones, es feien passar la set en basses on s'acumulava l'aigua de pluja. 
 
A més, també eren utilitzats com a punts de vital importància per moltes espècies de fauna, en especial per amfibis, que trobaven en aquests punts indrets idonis per a reproduir-se i pels ocells estèpics a l'hora d'anar a beure i refrescar-se.
 
Aquests punts es restauraven i es mantenien amb l'esforç de pastors i pagesos, cosa que amb el temps, com dèiem, s'ha anat perdent.
 
Àudio.....
 
Després d'aquesta recuperació, els resultats han estat sorprenents. El gripau corredor, la granota verda i el gripau d'esperons han colonitzat tres d'aquestes basses. També a diari hi van moltes espècies d'ocells i també mamífers a beure i refrescar-se. En destaquen els torlits, les perdius, calàndries, el xoriguer petit, el gaig blau, cabirols, senglars,... i també alguna xurra, una de les espècies més amenaçades de la fauna catalana.
 
Àudio....
 
Dins del mateix projecte s'ha realitzat una campanya d'eradicació d'espècies invasores a aquestes basses: el cranc de riu americà i la canya.
 
Àudios a a ràdio a la carta, informatius
 
 

 
Altres notícies locals

Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt