Dijous 20 de Febrer
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

PÓgina a Facebook PÓgina a Twitter Perfil a Instagram
Ajuntament de BalaguerNotícies locals

05-09-2019

Aquest dijous s'ha presentat la 1a jornada d'estudis Rei Pere el Cerimoniˇs en motiu de la commemoraciˇ del naixement del rei Pere III a Balaguer ara fa 700 anys. La jornada es farÓ el dia 13 coincidint amb l'Harpia

Aquest dijous, s'ha presentat el programa de la primera JORNADA D’ESTUDIS REI PERE EL CERIMONIÓS. La iniciativa, promoguda per l’Ajuntament de Balaguer, el Museu de la Noguera i la Universitat de Lleida, amb el suport de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, la Diputació de Lleida i el Departament de Cultura de la de la Generalitat de Catalunya, busca fomentar la difusió de coneixements científics sobre el segle XIV, l’època del Cerimoniós.  
  
La data escollida per a la presentació no és casual. Un 5 de setembre, però de l’any 1319, va néixer Pere el Cerimoniós al Castell Formós de Balaguer, és compleix doncs el 700 aniversari del balaguerí més il•lustre. 
 
Per aquest motiu s´'ha fet aquest matí una ofrena floral al monument situat al carrer Pere III on han assistit alguns dels regidors de la Paeria de Balaguer; el regidor de cultura i comunicació, Arnau Torrente; la regidora de turisme, fires i festes, Mari Pau Ortiga; i la regidora d'educació, igualtat i ciutadania, Laura Corsà; a més del Vicerector de Cultura i Extensió Universitària, i professor d'Història Medieval de la UDL, Joan Josep Busqueta; i la directora del museu de la Noguera Carme Alòs entre d'altres.
 
El regidor Arnau Torrente ha adreçat unes paraules als assistents i ha llegit la Cronica escrita pel mateix Rei Pere.
 
Com s’explica a la seva crònica, el rei va néixer abans d’hora, al setè mes de l’embaràs, i, creient que no sobreviuria, tots els del castell van córrer a batejar-lo utilitzant un gibrell que hi havia a la mateixa habitació de la partera.
 
Pel que fa a la 1a Jornada d’Estudis Rei Pere el Cerimoniós es celebrarà el proper divendres 13 de setembre, a la sala d’actes de l’Ajuntament de Balaguer, coincidint amb el primer dia de la “Festa de l’Harpia 2019, Balaguer Medieval” per tal de posar també de manifest el paper rellevant que la ciutat va tenir en aquella època i la seva influència en la vida política, econòmica i social.
 
Joan Josep Busqueta, Vicerector de Cultura i Extensió Universitària, i professor d'Història Medieval de la UDL
 
Àudio
 
Enguany, la jornada comptarà amb la participació d’importants experts en la baixa edat mitjana: Joan J. Busqueta, Pere Benito, Pere Ortí, Francesca Español, Jordi Bolòs, Imma Sánchez i Francesc Fité, de les Universitats de Lleida, Barcelona i Girona, que parlaran sobre art, economia, vida quotidiana, la vida de Pere III, la seva vinculació amb Balaguer i el Comtat d’Urgell...
 
 
Àudio
 
 
La directora del museu de la Noguera Carme Alòs, ens ha explicat la importància i vinculació del Rei Pere amb Balaguer, i la necessitat de reivindica la figura del Rei amb Balaguer.
 
El regidor de cultura i comunicació, Arnau Torrente ha expressat la voluntat de la Paeria de dotar en aquesta 9a edició de l'harpia d'una vesant més acadèmica i que tindrà continuïtat en les properes edicions.
 
Àudio
 
Per cloure el dia es farà una visita guiada al Castell Formós que culminarà, allí mateix, amb la lectura teatralitzada d’alguns fragments de la “Crònica del rei Pere el Cerimoniós” a càrrec de l’actor Enric Arquimbau, amb l’acompanyament musical de Francesc i Glòria Rodoreda que interpretaran peces del “Llibre Vermell de Montserrat” (segle XIV).
 
La voluntat de l’organització és convertir la Jornada en una trobada anual que compagini investigació i difusió de l’edat mitjana. Posteriorment, es podrà consultar la publicació de les ponències en un volum d’actes anual editat pel Museu de la Noguera, a més també es farà una gravació de conferencies de les jornades per a poder ser consultades via 'Podcast' al web del museu.
 
L’entrada a la Jornada serà lliure i constituirà el tret acadèmic de sortida de l'Harpia 2019, Balaguer Medieval”. Aquesta festa participativa i ja consolidada de la ciutat de Balaguer combina recreació històrica, fira medieval, tradició, gastronomia i espectacles.
 
Àudios a ràdio a la carata, informatius.

 
Altres notícies locals

Arxiu de notÝcies

Llic├Ęncia de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt