Diumenge 05 d'Abril
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

PÓgina a Facebook PÓgina a Twitter Perfil a InstagramLes ˙ltimes notÝcies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerNotícies locals

10-10-2019

Balaguer commemorarÓ el proper 15 d'octubre el dia internacional de la dona rural amb la representaciˇ al casal Lapallavacara de l'espectacle poŔtic 'la boca descosida', a cÓrrec de Alba Mascarella.

El proper dia 15 d’octubre  és el dia internacional de la dona rural. L’Ajuntament de Balaguer un any més commemorarà aquest dia. 
 
Balaguer està situat en un entorn rural, on hi ha hagut i hi ha molta presència de dones rurals, l’experiència de vida manifestada per algunes d’aquestes dones, deixa entreveure que en el cas de les dones del món agrari es genera una doble invisibilitat, per un costat, pel fet de ser dona i per una altre, per treballar en un sector tradicionalment masculí. Un treball moltes vegades marginal, informal, irregular, precari, poc reconegut… A aquesta invisibilitat li ha posat recentment xifres la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya: les dones representen el 21% dels més de 32.000 socis productors, però la seva presència en els òrgans de Govern de les cooperatives és només del 4,3%, i només un 1,8% són presidentes, és a dir, només 4 de les 204 cooperatives federades tenen una presidenta. 
 
El sector agrari no és l’únic tradicionalment masculí. Aquesta doble invisibilitat que pateixen les dones abasta diversos sectors, entre ells el literari, on a dia d’avui trobem que els catàlegs de les grans editorials són plens d’homes, els dels premis literaris, grans i petits, també, etc. 
 
Segons manifesta l’associació de dones periodistes, més de la meitat de la població lectora és femenina. No obstant això, només un 20% de l’obra publicada és d’autoria de dona. Per què les dones publiquen menys? Els estudis sobre la situació laboral de les escriptores i la seva relació amb el mercat editorial són gairebé inexistents. Experiments com els de la Catherine Nichols, que va enviar la mateixa obra amb un nom masculí com a pseudònim i va rebre més respostes i més positives que quan ho va fer amb el seu nom real, apunten que els editors encara tenen prejudicis cap als manuscrits escrits per dones.
 
Per tot plegat l’Ajuntament de Balaguer, amb la col•laboració del Consell Comarcal de la Noguera, pretén commemorar el dia internacional de la dona rural i fer més visible la participació de la dona. 
 
Amb aquesta finalitat el proper dia 15 d’octubre a les 19:30 h a la Terrassa del Casal Lapallavacara tindrà lloc l’espectacle poètic “la boca descosida” a càrrec de Alba Mascarella. 
 
La boca descosida, fa un recorregut per la poesia i la prosa poètica d’escriptores contemporànies catalanes i d’arreu del món. L’espectacle permet, d’una manera viscuda i íntima, conèixer una breu història de les autores i apropar-se a la seva obra a través d’una lectura dramatitzada, i alhora, mostra un reconeixement a la literatura escrita per dones i així, incentivar-ne la seva lectura.
 
Notícia en ampliació. 

 
Altres notícies locals

Arxiu de notÝcies

Llic├Ęncia de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt