Dimarts 22 de Setembre
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a InstagramLes últimes notícies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerNotícies locals

28-10-2019

La primera metgessa de Balaguer, Serafina Valls Pla, inclosa a la Galeria de Metges Catalans

Segons han confirmat al Museu del la Noguera, el col·legi de metges ha publicat les pàgines biogràfiques que han dedicat a la primera metgessa de Balaguer i pionera a l’Àfrica, Serafina Valls i Pla, dins la Galeria de Metges Catalans. 
 
A les imatges disponibles es pot veure la Orla del Curs 1928 de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona, promoció de què forma part la metgessa Serafina Valls Pla, entre nombrosos companys i, per primer cop, cinc dones més. 
 
També un retrat del retrat de la doctora Serafina Valls Pla que forma part de l’Orla del Curs 1928 de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona, la doctora Serafina Valls Pla, al Dispensari de Can Tunis l'any 1930 o un retrat de família de la metgessa amb la seva mare Pilar Pla Roura i el seu germà. 
 
Filla del procurador a corts Jaume Valls Domenjo i de Pilar Pla Roura, Serafina Valls Pla obté el títol de batxiller a l’Institut Provincial de Lleida el 1923, essent l'única dona que s’hi gradua de tota la província.
 
Aquest mateix any, es trasllada a la capital catalana per estudiar a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona on es llicencia l’any 1928, formant part d’una promoció mèdica en què, per primer cop en la història de la Facultat, es llicencien cinc dones més. Ella, però, és la primera metgessa de Balaguer i una de les primeres lleidatanes. 
 
Serafina Valls, però, no exercirà a la seva vila natal perquè quan encara és estudiant, el 1925, mor el pare i la mare opta per traslladar-se amb tota la família a Barcelona perquè els fills puguin estudiar.
 
La seva informació biogràfica, així com les imatges es poden consultar al següent enllaç: 
 
A més, durant uns dies, també serà accessible destacada entre les darreres incorporacions al web www.galeriametges.cat
 

Recordem que el Museu de la Noguera va presentar fa uns mesos el col·leccionable 'En femení' en el marc dels actes del Dia Internacional de la Dona. Aquest col·lacionable pretén treure a la llum la vida de determinades dones que han repercutit en la història però que pel fet de ser dones han quedat oblidades.

La primera fitxa del col·lacionable estava dedicada a la balaguerina Serafina Valls Pla, la primera metgessa que hi va haver a la ciutat que va arribar a fer tasques de metgessa al Marroc però que, malauradament, un accident de trànsit li va truncar la seva carrera professional.

La fitxa de Serafina Valls és fruit del treball de recerca de Nil Ortiz Baldomà.El col•leccionable es va presentar en el marc dels actes del Dia Internacional de les Dones el passat més de març.


 
Altres notícies locals

Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt