Dimarts 07 de Juliol
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

PÓgina a Facebook PÓgina a Twitter Perfil a InstagramLes ˙ltimes notÝcies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerNotícies locals

17-11-2019

Balaguer ha batejat amb el nom de Uniˇ Catalanista, la plaša de davant del Consell Comarcal. PrŔviament s'ha fet una escenificaciˇ de lĺassemblea celebrada el 1894 i una taula rodona.

La ciutat de Balaguer ha commemorat aquest diumenge el 125è aniversari de la tercera assemblea de la Unió Catalanista que es va realitzar a la capital de la Noguera els dies 13 i 14 de maig de 1894. Com acte més destacat, s'ha batejat 
la plaça de davant del Consell Comarcal amb el nom de Unió Catalanista. De fet  aquest era un compromís que va agafar l’Ajuntament de Balaguer l’any 1894, i que no es va arribar a fer mai. Ara, 125 anys després la Paeria de Balaguer ha fet realitat aquella decisió municipal. En l’acte de bateig de la plaça, que ha tingut lloc poc desprès de la 1,  han participat el Paer en Cap, Jordi Ignasi Vidal; Marc Aloy i Guàrdia, primer tinent d'alcalde i regidor de presidència a l’ajuntament de Manresa; Lídia Ber i Salmons, en nom del consell comarcal de la Noguera i alcaldessa de les Avellanes i Santa Linya; i Arnau Torrente, paer de cultura i comunicació a la Paeria de Balaguer.
 
Prèviament al bateig de la plaça, els actes de commemoració han començat a la Sala d’Actes de la Paeria amb una escenificació d’aquella històrica assemblea a càrrec de la Companyia de Comèdies Crisi Perpètua. Tot seguit, a la mateixa sala d'actes, s'ha fet una conferencia-taula rodona sobre la ''Vigència dels acords de la III Assemblea de la Unió Catalanista a Balaguer'' amb l’historiador Josep Pich i els economistes David Ros i Ramon Morell.
 
L'any 1894, l’Assemblea de Balaguer, després de les de Manresa i Reus, va estar presidida pel dramaturg Àngel Guimerà. En l’Assemblea de Balaguer es va discutir i aprovar el programa econòmic del regionalisme català. El principi fonamental d’aquell programa es basava en el dret de Catalunya a establir les contribucions i impostos de tota mena, amb independència la resta de regions espanyoles i del poder central. També es va fer èmfasi en la necessitat de regeneració de l’administració pública.
 
Va ser a Balaguer on, per primera vegada, es va acceptar la substitució del terme “regionalisme” pel de “nacionalisme”, a proposta de Pere Muntanyola, autor juntament amb Prat de la Riba, del Compendi de la doctrina catalanista.
 

 
Altres notícies locals

Arxiu de notÝcies

Llic├Ęncia de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt