Dimarts 07 d'Abril
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

PÓgina a Facebook PÓgina a Twitter Perfil a InstagramLes ˙ltimes notÝcies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerNotícies locals

24-02-2020

Aquest diumenge 1 de marš es farÓ a les 12,30h la presentaciˇ del nou 'Espai dels Jueus Medievals de Balaguer' al Museu de la Noguera. PrŔviament a les 11,30 conferŔncia 'Conversos i criptojueus a la Balaguer medieval'

La presència de jueus a la ciutat de Balaguer està documentada des del segle XI quan Juceff Cavaller perdé totes les seves propietats arran de la conquesta de la ciutat per part del comte d'Urgell Ermengol VI.  Ja en època feudal la ciutat va tenir una important comunitat jueva que al 1333 fou obligada a viure en un barri nou i apartat al sud del Mercadal: la Jueria. 
 
Allí hi tingueren la seva sinagoga, hospital, forn de pa i la seu de la confraria dels enterradors. Just abans de la fi del comtat d'Urgell, al 1412, la comunitat estava formada per una seixantena de famílies.  Els diferents avatars polítics i socials del segle XV determinaren, però, la seva paulatina dissolució i la desaparició dels jueus balaguerins.
 
El nou espai dels jueus mostra els materials arqueològics recuperats en una intervenció a l'antiga Jueria, així com els noms dels 60 caps de família jueus del 1412. Finalment,  en un vídeo titulat "L'adéu",  es fa una reconstrucció de la hipotètica renuncia a la fe jueva que degueren fer molts d'aquells balaguerins.  El curtmetratge ha estat produït pel Museu de la Noguera, dirigit per Albert Bové i Aleix Castells i protagonitzat pels actors Berta Nievas, Jaume Jovells i Anna Núñez.  
 
L'"Espai dels Jueus de Balaguer" complementa i tanca el discurs de l'exposició permanent del Museu de la Noguera dedicada a les tres cultures que coexisteixen en la nostra societat a l'edat mitjana: cristians, musulmans i jueus.
 
El Museu està immers en un procés de modernització i canvi de la seva museografia.
 
La visita a l'exposició permanent del museu serveix d'introducció a la visita a la ciutat de Balaguer, ja que contextualitza les restes arqueològiques i els monuments visitables dins un discurs coherent.
 
La inauguració del nou espai començarà a les 12,30h i abans tindrà lloc "Conversos i criptojueus a la Balaguer medieval" a càrrec de Carme Alòs Trepat. La conferència començarà a les 11,30h al Museu de la Noguera.
 
L'any 1912 es publicava l'obra de Manuel Jiménez Catalán "Apuntes para la Història de Balaguer" on l'autor, arxiver i bibliotecari a Lleida, publicava un llistat de noms de 66 balaguerins que entre 1490 i 1493 havien estat jutjats a la ciutat pel tribunal de la Inquisició durant tres  "Autes de Fe". 
 
Una recent investigació duta a terme per  Carme Alòs Trepat, directora del Museu de la Noguera,  demostra com aquells 66 balaguerins foren acusats de practicar d'amagat la fe jueva mentre aparentment eren cristians i com a tal havien estat batejats.  la recerca hipotitza també sobre l'origen de l'església i la marerededéu del Miracle i la seva vinculació amb una comunitat conversa consolidada com a tal i que formà un grup de poder econòmic important dins la ciutat de Balaguer durant els segles XVI i XVII.
 
Aquesta conferència servirà com a presentació del nou "Espai dels jueus de Balaguer"  que s'inaugurarà al finalitzar a la sala d'exposició permanent del Museu de la Noguera.
 

 
Altres notícies locals

Arxiu de notÝcies

Llic├Ęncia de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt