Dimecres 03 de Juny
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

PÓgina a Facebook PÓgina a Twitter Perfil a InstagramLes ˙ltimes notÝcies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerNotícies locals

08-05-2020

La Paeria de Balaguer celebra aquest divendres el primer Ple virtual de la hist˛ria de Balaguer. El Ple es podrÓ seguir en directe a les 19h per RÓdio Balaguer i pel canal de Youtube de la Paeria.

- La Paeria de Balaguer porta avui a les 19h a debat en el ple municipal, el primer que se celebra de forma telemàtica, una moció per demanar augmentar la capacitat pressupostària del món local. 

- La sessió plenària d'avui de la Paeria de Balaguer porta a aprovació un conveni amb la Diputació de Lleida per a l'execució de l'operació Paisatges de Ponent. 

- El ple també debatrà un conveni amb Ferrocarrils per eliminar el pas a nivell a la zona de l'antiga Safyc i la proposta de resolució de mesures extraordinàries pel COVID-19 presentada per Junts per Balaguer. 

La Paeria de Balaguer porta a debat en el ple municipal d'aquest divendres, el primer que se celebra de forma telemàtica, una moció per demanar la flexibilització de les regles fiscals amb la finalitat d'augmentar la capacitat pressupostària del món local. Es tracta, segons explica el paer en cap, Jordi Igansi Vida, d'una moció que presenta el grup d'ERC en la qual es demana que des de l'Estat siguin flexibles amb les despeses a què hauran de fer front molts ajuntaments a causa de la pandèmia del coronavirus. 

El ple d'avui, d'altra banda, també porta a debat un conveni amb Ferrocarrils de la Generalitat per construir un pas superior i suprimir el pas a nivell número 18, el proper a la zona de l'antiga Safyc, de la Línia Lleida - La Pobla de Segur.

També en la sessió plenària d'aquest divendres es debatrà l'aprovació del conveni de col•laboració amb la Diputació de Lleida per a l'execució de l'operació Paisatges de Ponent que permetrà a la Paeria tenir finançament extern per dur a terme obres d'arranjament cultural, turístic o patrimonial. Entre aquestes, recordem que hi ha, per exemple, els treballs per fer visitable una part de la sèquia de Cup o obres al Castell Formós.

La Paeria de Balaguer porta a debat en la sessió plenària d'aquest divendres dos convenis més, un amb el Departament d'Educació per a la creació de l'Oficina municipal d'escolarització i un altre amb la Universitat de Lleida. 

En el primer cas, es tracta, segons el paer en cap, Jordi Ignasi Vidal, de la renovació del conveni, ja que l'Oficina funciona des de l'any 2016, quan el grup d'ERC, aleshores també al govern, va decidir impulsar-la després de constatar que Balaguer era l'única població gran de la zona que no en tenia. 

Pel que fa al conveni amb la UdL, aquest permetrà fer pràctiques acadèmiques externes als estudiants de la universitat en diferents departaments de la Paeria.
A nivell econòmic, hi ha la ratificació dels Decrets d'Alcaldia d'ampliació del termini de pagament en període voluntari de tributs municipals, dos REC de l'Impic, dos modificacions de crèdit del pressupost d'aquest organisme autònom  i una altra del Pressupost de l'ajuntament.

D'altra banda, es preveu ratificar el Decret d'Alcaldia del 23 de març d'adhesió al Manifest dels ens locals davant la crisi del coronavirus i la cessió en precari de l'ús del local arrendat per l'Ajuntament de Balaguer, situat al carrer del Pont, 57, a l'Associació de Familiars de Malalts d'Alzheimer (AFALL) perquè aquesta entitat el pugui continuar utilitzant.    

També avui es debatrà la revisió de preus del Contracte per a la gestió interessada del servei públic de transport col•lectiu urbà de viatgers de la ciutat, la inadmissió de la sol•licitud de bonificació tributària de l'IBI presentada per SA Alsina Graells de Auto Transportes i l'aprovació provisional de la modificació de l'Ordenança fiscal reguladora del preu públic per vendre publicacions, diapositives, textos i altres. 

Així mateix, es porta a aprovació la declaració d'especial interès o d'utilitat municipal de les obres de substitució de portes de l'Institut Ciutat de Balaguer.

Finalment, i entre altres punts (n'hi ha un total de 34), en el ple d'aquest divendres també es debatrà la proposta de resolució de mesures extraordinàries pel COVID-19 presentada pel grup polític municipal de Junts per Balaguer.

La tecnologia permetrà a la ciutadania seguir el Ple en directe a les 19h des de Ràdio Balaguer, com ja és habitual, i en pantalla a través canal de Youtube de la Paeria.

L’actual situació de confinament i el distanciament social han fet canviar molts hàbits del dia a dia i la Paeria de Balaguer no n’és una accepció. Un dels punts on les restriccions es fan més evidents és en la manera d’executar les reunions de treball. 

Des que el passat 14 de març es decretés l’estat d’alarma, es van suspendre les reunions presencials i aquestes van passar a fer-se de forma telemàtica. Aquest fet també afecta al Ple que serà el primer de la història en celebrar-se de manera virtual. 

A nivell històric, destacar que des de la seva constitució al 1311 paers i consellers feien reunions periòdiques per tal de garantir el funcionament de determinats serveis a la ciutat. Llavors s’anomenaven “reunions del Consell General” ja que s’hi reunien a més dels quatre Paers els 20 consellers de la ciutat. Al Fons Municipal de Balaguer de l’Arxiu Històric Comarcal de la Noguera s'hi conserven “Llibres d’actes” de les sessions des de 1697 on es poden seguir les reunions plenàries de l’antiga Paheria, en els seus darrers anys (1697-1716) i de l’ajuntament a partir de 1716 (Decret de Nova Planta i constitució dels ajuntaments).
 


 
Altres notícies locals

Arxiu de notÝcies

Llic├Ęncia de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt