Divendres 29 de Maig
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a InstagramLes últimes notícies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerNotícies locals

11-05-2020

El Museu de la Noguera se suma un any més a la celebració de la MuseumWeek i prepara un tour i una jornada de portes obertes totalment virtuals per commemorar el Dia Internacional dels Museus el proper 18 de maig

El Museu de la Noguera se suma un any més a la celebració de la MuseumWeek, un esdeveniment mundial que apropa els museus al públic a través de les xarxes socials i que se celebra just abans del dia 18 de maig, Dia Internacional dels Museus.

 

La d'enguany, segons ha explicat la directora del Museu de la Noguera, Carme Alòs, serà una celebració totalment virtual. En coordinació amb la resta de museus de Catalunya s'han preparat tours virtuals i una jornada de portes obertes a través de diferents càpsules de vídeo. Des de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran  s'han adherit a la jornada de portes obertes amb càpsules de vídeo que mostraran una sala, un espai, objecte o peça de les col·leccions dels diferents equipaments.

 

A Balaguer el vídeo en qüestió mostrarà l'alfabeguer  de Margarida de Montferrat i el comte Pere d'Urgell.

 

El vídeo es penjarà a la web de Museu de la Noguera, www.museucn.com, i a totes les seves xarxes socials.

 

Balaguer reprèn aquesta setmana les obres de restauració al Castell Formós  després de l’aturada pel confinament. Els treballs de replanteig i preparació de l’espai havien començat les primeres setmanes de març i es van veure interromputs per la pandèmia.

 

Les obres consisteixen en el cobriment d’una de les sales de l’antic palau dels comtes d’Urgell que conserva restes dels paviments originals i murs del segle XIV. Es tracta d’una sala amb dos nivells que estava profusament decorada i que s’ha identificat com una de les estances més nobles del castell. Les bigues pintades, escultures i rajoles que s’hi van localitzar fan pensar en que es podria tractar de la sala d’audiències dels comtes d’Urgell, projectada durant el darrer quart del segle XIV per Pere II i Margarida de Montferrat.

 

Aquesta sala anomenada la “Gran Cambra” va ser posada al descobert en les excavacions arqueològiques realitzades als anys 80 i el fet d’estar a la intempèrie ha generat greus problemes de conservació.

 

És per aquest motiu que s’ha projectat una coberta que reprodueix l’estructura de la mateixa sala i que estarà realitzada amb ferro i policarbonat de manera que sigui el més discreta possible, que ajudi a entendre el volum en aquest espai i que alhora protegeixi el paviment original.

 

L’ obra tindrà una durada de tres mesos i un pressupost total de 169.135,23€ cofinançats entre el programa europeu LEADER i la Paeria de Balaguer.

A banda de la coberta també es refaran els panells informatius existents i es complementarà aquesta museïtzació amb un sistema d’informació a través de bluetooth que permetrà als visitant visualitzar en els seus dispositius mòbils la recreació d’algunes sales i espais del castell.

 


 
Altres notícies locals

Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt