Dilluns 03 d'Agost
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a InstagramLes últimes notícies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerNotícies locals

29-07-2020

La Paeria de Balaguer prioritza aquest any la inversió en habitatge social amb més de 500 mil euros. Els pressupostos globals del 2020 ascendeixen a 20 milions. Vidal: són una fotografia fixa d'un moment determinat. 

Aquest dimecres s’ha fet la roda de premsa per presentar els pressupostos de l’any 2020 de la Paeria de Balaguer, que ascendeixen a prop de 20 milions d’euros i contemplen una partida d'inversió de 2 milions d'euros i la petició d'un préstec per valor d'1.6 milions d’euros.  

A la presentació s’ha fet a la Sala polivalent del CEI i han participat el paer en cap de Balaguer, Jordi Ignasi Vidal, i les paeres i paers; Ester Guarné, paera de Promoció Econòmica i Ocupació i 1a Tinent d'alcalde; Gemma Vilarasau, paera d’Esports, Joventut i Infància i 2a Tinent d'alcalde; Gerard Torres, paer d’Urbanisme, Seguretat i Obres i Serveis i 3r Tinent d'alcalde; i Kevin Bruque, paer de Governació, Afers Socials i Participació i 4t Tinent d'alcalde.

El paer en cap ha parlat d’uns pressupostos que són '’una fotografia fixa d’un moment determinat i que es modificaran en funció de les necessitats que hi hagi'’.

Pel que fa als ingressos, s’augmenten lleugerament respecte a l’any passat entre d’altres motius per la recaptació de l’IBI i pels residus. Segons Vidal '’és un pressupost que ho compleix tot, la regla de despesa, estabilitat...'’. Pel que fa a despesa ha destacat el 2% de l’augment de sous del personal públic, que representa uns 250 mil euros.

En els comptes, la Paeria també preveu una amortització amb els bancs de 1.930.000 euros. Pel que fa a inversions, per poder fer-les tirar endavant, Vidal ha dit que es veuen obligats a demanar un crèdit. Segons el paer han decidit demanar un crèdit perquè és la manera de poder invertir en determinades obres i perquè la situació de la Paeria, amb un endeutament de menys del 35 %, també ho permet. Tot i ser un any difícil per la situació de pandèmia, Vidal ha dit que no s'han plantejat deixar de fer determinades obres, ja que diversos dels projectes estan subvencionats i, per una altra banda, perquè fent obres també es dóna vida al món laboral de la ciutat.

Relacionat també amb els ingressos, el paer en cap ha explicat que han disminuït en més de 200 euros els provinents de diferents equipaments i escoles, com la de música, dansa... que han hagut de parar l’activitat per la pandèmia i que per tant, no s’ha pogut cobrar la quota mensual.

Pel que fa a  les inversions previstes, que ascendeixen a més de 2 milions d’euros, les partides més importants són les destinades a habitatge social. En aquest sentit, es preveu la compra de 13 pisos al carrer Ramon Llull per un valor 454.000€. Aquest pisos  es destinaran a lloguer social. 40 mil euros més es destinaran a pisos de retracte i 70.000€ a l’arranjament dels pisos del carrer Santa Anna. Jordi Ignasi Vidal ha explicat  que ‘’es tracta d’una mesura necessària des d’un punt de vista social... i que serà un patrimoni que es podrà vendre en un futur quant no sigui necessari’’.

En el pressupost del 2020, també hi ha previst 106 mil euros destinats a les obres de la Plaça del col·legi Gaspar i Putxinelis i 130.000€ per al Col·legi Mont Roig. També estan incloses al pressupost  les obres del Carrer Barcelona, en el tram entre la Plaça de la Sardana i la plaça de l’Olivera, que ascendeixen a 188.000€. Aquesta xifra se suma a una subvenció de la Diputació de 139.000€.

El pressupost inclou una partida de 140.000€ destinada a l’Alberg del Molí de l’Esquerrà, 18.000€ d’un total de 100.000€ per a les obres de la Plaça dels blocs de la Caixa, i 67.000€ aportats per l’ajuntament per a la finalització de les obres de la Plaça de Sant Domènec, que duu a terme l’Incasol. S’han inclòs també 41.000 euros per a reparacions de manteniment a la nova passarel·la, i 48.000 euros de la part proporcional de la recuperació de la sèquia del Cup. Vidal ha explicat que aquest any es destina una partida de 84.000€ per finalitzar les obres del refugi d’animals.

Un altre dels punts del pressupost fa referencia a 12.000 € destinats al concurs d’arquitectura per a la coberta de les pistes del futur pavelló del Secà. Precisament el ple d’aquest dijous portarà a aprovació provisional declarar la zona arbrada del Molí de l'Esquerrà com a parc públic. Aquesta modificació es fa per compensar la zona perduda amb la cobertura de la pista del secà.

Altres inversions són per al projecte estratègic de territori sobre energies renovables, Green&Circular Energy Hub Lab, un espai del CESET, ubicat al CEI Balaguer  i que compta amb una inversió de 169.000€ 15.000€ en equipament de l’espai, i 84.000€ de partida per estudis i investigació.

La Paeria també ha previst 50.000 € per a la compra de material de protecció de la Covid-19. Aquesta partida també contemplaria, en cas necessari, la possible compra de material per a la població.

Altres partides del pressupost  fan referencia a diferents estudis; com l’Estudi de mobilitat i Zones Blaves de la ciutat; un estudi del Pla estratègic de cultura;  , el Pla estratègic de Fires i mercats; un altre estudi de la relació de llocs de treball; a més la creació de les noves webs de Turisme i Cultura. Aquest estudis segueixen la línia dels darrers anys, ha dit el paer en cap.

Entre les inversions previstes inicialment, es retiren dels comptes la urbanització del carrer Cervantes, perquè segons va apuntar el paer, "tot i que és necessari fer-lo, majoritàriament el paguen els veïns i en la situació que estem s’ha cregut oportú no incloure'l". En aquest sentit, hi ha prevista properament una reunió amb els veïns per tractar el tema i estudiar una possible solució d’urgència, donat l’estat del carrer.

Vidal també ha afegit que no es descarta incloure al pressupost una nova partida destinada a ajudes pel comerç. Recordem que la Paeria ha destinat 100 mil euros d’ajudes al sector comercial de la ciutat, unes ajudes que han de servir, segons ha apuntat Vidal, per analitzar la situació i veure si en faran falta més.   

En el pressupost del 2020 també s’inclouen els 150 mil euros destinats als Pressupostos Participatius, que contemplen la vorera del Molí de l’esquerra, la revegetació de l’Avinguda dels Països Catalans i la senyalització viaria. En aquest sentit Vidal ha afegit que enguany, donada la situació per la pandèmia, no s’ha pogut fer encara el concurs d’idees dels Pressupostos Participatius, tot i que està previst fer-la durant els propers mesos per aplicar-los el 2021.

El ple d’aquest dijous es podrà seguir en directe a les 8 del vespre per Ràdio Balaguer  i pel canal de Youtube de Paeria Balaguer.


 
Altres notícies locals

Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt