Els cursos i tallers organitzats pel Saltem i Ballem clouran amb una gran trobada intercomarcal el pròxim 30 d'abril a l'Avinguda dels Països Catalans
L'activitat comptarà amb l’espectacle “Gira i Gira” i es ballarà la sardana de germanor “Engaxa!” del músic Albert Palau
A la trobada també es ballarà, a més de sardanes, “La Galop de Balaguer”, que aquest curs, com a novetat, els alumnes han après a les escoles a través dels monitors. Aquest dissabte s'estrenarà la versió musicada per a cobla
En total hi participaran prop de 200 nens i nens i nenes d'Agramunt, Balaguer, Bellcaire d'Urgell, Bellvís, Cervera, Linyola, Lleida i Preixana
La galop de Balaguer es ballarà aquest dissabte en el marc de la Trobada Escolar del Saltem i Ballem. Es tracta d'una festa infantil que es durà a terme a l'Avinguda dels Països Catalans, i que comptarà amb la participació d'escoles vingudes d'arreu de les Terres de Ponent. Això serà possible perquè enguany els tallers escolars de sardanes del Pla Saltem i Ballem presenten com a novetat el fet d'incorporar la galop de Balaguer com a segona dansa a totes les escoles participants.
Per a la interpretació de la galop, la festa escolar d'aquest cap de setmana presenta una important novetat: se sentirà per primera vegada en una versió arranjada per a cobla. La musicació per a onze instruments ha anat a càrrec del compositor Dani Gasulla. I l'encarregada d'estrenar aquesta versió inèdita serà la Bellpuig Cobla, que actuarà acompanyada del grup d'animació Pocasol3, presentant un espectacle conjunt, el 'Gira Gira'.
La Galop de Balaguer es ballava antigament a Balaguer al setembre, en el marc d'una fira de bestiar, tal com recull el Costumari Català de Joan Amades. La dansa s'havia perdut des de finals del segle XIX i es va recuperar recentment, per encàrrec del Museu, per part de l'Albert Bonet en l'apartat de la dansa, i el Xavier Piñol en l'apartat de la música.
La festa escolar del Saltem i Ballem, que se celebra anualment i és de caràcter itinerant, arriba a Balaguer coincidint amb la capitalitat, i es durà a terme a partir de 2/4 de 6 de la tarda. A la trobada, a més de la galop de Balaguer, també s'hi ballarà sardanes. El programa començarà amb l’espectacle 'Gira Gira' del Grup Pocasol3. Tot seguit, els alumnes es presentaran amb un Galop de lluïment, i demostraran les seves habilitats ballant la sardana 'Amb aire festiu' del compositor Martí de Joan. Després de la salutació de les autoritats, es procedirà al lliurament dels obsequis i records a les escoles.
La Trobada Escolar continuarà amb la Galop de Balaguer, i tot seguit arribarà la segona part de l’espectacle “Gira i Gira”. La sardana de germanor “En-gaxa!” del músic Albert Palau donarà pas al repartiment de berenar per a tots els escolars participants. La Trobada està organitzada pel Saltem i Ballem, la Paeria de Balaguer i l’Associació Balaguer Capital de la Sardana 2022, amb el suport de la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida i la Confederació Sardanista de Catalunya.
El Saltem i Ballem és la branca d'ensenyament de la sardana de la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida. Amb 30 anys d'experiència, és un projecte educatiu que dóna a conèixer la dansa i la música de la sardana a dins de les aules. Els tallers inclouen el punteig de la sardana, així com d'altres danses d'arrel tradicional, però també conèixer els instruments de la cobla, fomentar la participació i el treball en grup, la participació en activitats lúdiques al voltant de la sardana, la solidaritat i aprenentatge mutu entre els membres de la rotllana, i la revalorització de la cultura popular en el seu conjunt.
Programació propers dies :
A banda d'aquesta trobada, i després de les ballades que ja hi va haver a la ciutat el passat cap de setmana, dissabte al centre històric en motiu de Sant Jordi, i diumenge al Santuari del Sant Crist, els actes continuaran el proper mes de maig amb els següents actes:
El diumenge 8 de maig se celebrarà l'Aplec a Santa Maria de les Franqueses i el 10è aniversari de la Colla Sardanista Monestir de Santa Maria de les Franqueses. La jornada començarà amb una caminada i inclourà una ballada amb la Cobla 11 de Setembre; l'acte d’agermanament amb Santa Maria de Vallvert i missa i un dinar de germanor. A la tarda, i en el marc del Cicle Assolellats, es podrà veure l'espectacle Teatre de Fanàmbuls de Circ Xic, entre altres actes.
El dissabte 14 de maig tindrà lloc la 27a Trobada de sardanistes adults Saltem i Ballem al parc de la Transsegre i l'endemà, el dia 15 i en el marc de Jazz al pati, Jordi Guixé Quartet oferirà un concert. El repertori presenta diversos estils, des d’estàndards de jazz fins a peces clàssiques contemporànies resseguint l’essència de la tenora però amb estils variats.
El mateix 15 de maig se celebrarà la Biennal Gegantera 'Ciutat de Balaguer', que acabarà amb el ball final a la plaça del Mercadal, un ball demostració de cada colla convidada amb les seves figures. Clourà la ballada la Colla Gegantera de Balaguer entrant amb una galop i una sardana ballada pels gegants.
El divendres 20 de maig es presentarà el llibre LA SARDANA EN EL CURRÍCULUM ESCOLAR de Josep M. Simon Auberni i els dies 21 i 22 de maig tindrà lloc la Feria de Abril al Pavelló Molí de l'Esquerrà
El maig acabarà amb la Festa de l'Harpia Balaguer Medieval els dies 27, 28 i 29 en què també es ballarà la galop.
De cara al juny, els actes continuaran amb la celebració del XXXIII Premi Comte Jaume d'Urgell - Nit de la Cultura el dissabte dia 4 a l'església de Sant Domènec, on també es donaran a conèixer els guanyadors de l'11a edició dels Premis Ziriab Ciutat de Balaguer.