Amb les audicions matinals pedagògiques adreçades als alumnes d’ESO dels centres educatius de Balaguer ha començat aquest matí la 5ª edició de Jazz al Pati, la mostra internacional de joves intèrprets que la ciutat celebra fins diumenge i que està organitzada per l’Escola Municipal de Música amb la col·laboració de la Biblioteca Margarida de Montferrat.
Aquest dijous han participat en les audicions 90 alumnes de primer d'ESO de l'Escola Vedruna i l'Escola Pia, que han pogut conèixer de primera mà com sona el jazz i com ha anat evolucionant amb els anys i és que els professors de l'Escola han fet un repàs a la història del jazz de manera il·lustrada amb diferents peces, segons ha explicat el director de l'Escola de Música, Xavier Monge.
Segons el mateix Monge, Jazz al pati és un esdeveniment "pensat per mostrar projectes de final de grau d'estudiants de música de grau superior en l'especialitat de jazz". No és el cas de la primera actuació que es farà avui en el marc de la Mostra, "Poesia en jazz. Especial dones" a càrrec de Divadams. El director de l'Escola Municipal de Música ha explicat que es tracta de tres cantants veteranes que porten un repertori molt original basat en el jazz i la poesia a través d'una selecció de poetes dones com Montserrat Abelló o Marta Pessarodona, aplicant-hi el llenguatge del jazz. Aquest és un espectacle que es fa amb la col·laboració de la Biblioteca Margarida de Montferrat.
Jazz al pati compta, un any més, amb les formacions més rellevants dels centres superiors de música de Catalunya en l’especialitat de Jazz, ESMUC, Liceu i Taller de Músics i, enguany, com a escola convidada intervindrà el Centro Superior de Música Creativa de Madrid.
Des de l’organització han tornat a escollir grups d’una qualitat musical indiscutible i que aportin al repertori jazzístic noves perspectives. Així, hi ha grups que revisen el repertori més clàssic de negres espirituals i d’altres que donen via lliure a la seva creativitat aportant repertoris del tot originals, passant per visions més elèctriques del repertori del jazz fusió de la dècada dels 90 de segle XX.
Segons el mateix Monge, Jazz al pati és una mostra totalment consolidada. "La gent l'espera, trucar per venir", ha dit el director de l'Escola de Música, que també ha recordat que l'entrada a les diferents actuacions és lliure, totalment gratuïta i que per als assistents hi haurà novament servei de bar.
Pel que fa als concerts previstos, divendres serà el torn d'Origins Quartet del Conservatori del Liceu, un clar exponent de les noves corrents creatives del jazz a casa nostra, i d'Ernest Pipó del Taller de Músics amb una adaptació jazzística d’un repertori de 'negro spirituals'.
Dissabte la mostra comptarà amb la presència d'Anna Blasco Quintet de l'ESMUC i amb els alumnes del Centre de Música Creativa de Madrid que treballen la mescla de diversos estils musicals tenint en compte una base procedent del jazz i la fusió d’avantguarda.
La programació es tancarà diumenge amb Històries de jazz, en el marc del cicle Assolellats, i el concert de Jordi Guixé, inclòs en la programació de la capital de la sardana
En la 5a edició de Jazz al Pati, la Fundació Marguerida de Montferrato atorgarà el premi al millor intèrpret de la mostra.
PROGRAMACIÓ:
Dijous 12 a les 20:00: Poesia en Jazz. Especial dones (Divadams)
COL·LABORACIÓ AMB LA BIBLIOTECA MARGARIDA DE MONTFERRAT
Poesia en jazz. Especial dona a càrrec de Divadams Araceli Aiguaviva, veu, Laia Porta, veu, LoniGeest, veu, composició i arranjaments i Peter Lemberg, guitarra.
El treball es basa en una selecció de poetes dones com Montserrat Abelló, Rosa Leveroni, Josefa Contijoch, Marta Pessarodona, Olga Xirinacs, Dolors Miquel o Maria-Mercè Marçal, entre d’altres, aplicant-hi el llenguatge del jazz.
Divadams són tres dones amb una llarga trajectòria professional que es van trobar el 2007 per formar un grup vocal. Treballen amb les seves dues grans passions: els jazz i la poesia.

Divendres 13 a les 20:00: Origins Quartet (Conservatori del Liceu)
Aquest quartet és un clar exponent de les noves corrents creatives del jazz a casa nostra. Els quatre graduats del Conservatori del Liceu ofereixen un repertori de temes originals del grup que els permet establir un diàleg viu i profund entre tots els instrument que conformen la banda.
Marc Domínguez, saxo; Biel Harper, piano; Arnau Prats, contrabaix; Andrea González, bateria.

Divendres 13 a les 21:30: Ernest Pipó 'NEGRO SPIRITUALS' (Taller de Músics)
El guitarrista Ernest Pipó presenta una adaptació jazzística d’un repertori de 'negrospirituals', uns cants religiosos sorgits entre els esclaus afroamericans dels Estats Units, que es cantaven a les esglésies a finals de s. XIX i principis de s. XX . La majoria d’aquestes cançons han estat interpretades per artistes com per ArchieShepp, Albert Ayler o Hank Jones, i ara cobren una nova vida a través de la interpretació del sextet amb arranjaments del mateix Ernest Pipó.
Armand Noguera, trompeta; Eduardo Pons, saxo alto; Pablo Martin, saxo tenor; Héctor Tejedo, contrabaix; Joan Torné, bateria; Ernest Pipó, guitarra i arranjaments

Dissabte 14 a les 20:00: Anna Blasco Quintet (ESMUC)
Anna Blasco ha cantat en diversos grups musicals, ha treballat en teatre musical, ha cantat en bandes sonores de pel·lícules i curtmetratges i ha enregistrat el seu primer EP amb cançons compostes per ella. Inicia així el seu projecte musical com a cantautora que dedica de forma sentida a la memòria del seu pare traspassat recentment a causa de la COVID-19.
El seu repertori camina a través del soul i el Rhythmand Blues i entre mig de ritmes ballables i alegres explica vivències amb les que tothom es pot identificar, cançons que contenen la realitat d’una vida.
Anna Blasco, veu; Aleix Triadó, guitarres; Gerardo Williams, piano i teclats; Jaume Àvila, baix; Roger Pi, bateria

Dissabte 14 a les 21:30: 2dogs (Centro de música Creativa)
Els alumnes d’aquest combo tenen com a professors a lareconeguda bateria NaímaAcuña, durant el primer quadrimestre, i alcontrabaixista Ernesto Larcher durant el segon.
La banda ha treballat lamescla de diversos estils musicals havent tingut en compte una base procedent del jazz i la fusió d’avantguarda. El seu repertori el constitueixen composicionsdel jazz clàssic i actual amb arranjaments elaborats pels propis alumnes en las sessionspedagògiques. Tanmateix poden abordartambé un repertori emmarcat majoritàriament en el jazz fusió,representatiu d’autors de la dècada dels 90 como Mike Stern,BreckerBrothers o David Fiuczinsky entre d’altres.
La formació aconsegueix una gran varietat de textures sonores combinant de forma eficaçi amb gran riquesa els elements de melodia, harmonia i ritme.
María Zerpa Rodríguez, veu; Míriam García Moreno, saxo alto; Diego Portugal León, guitarra elèctrica; Víctor José Amador Gil, guitarra elèctrica; Javier López-Chicheri Álvarez, baix elèctric; José Cabello Llano, bateria

Diumenge 15 a les 18:00: Històries de Jazz (Companyia Pentina el gat)
DINS EL CICLE ASSOLELLATS
La Harpo’sBand és el quintet de jazz que amenitza les nits d’un club anomenat “Black Perry”, a Chicago. Aquest és el punt de partida en que 5 músics interpreten un repertori on repassen diferents estils significatius de la història del jazz.
A partir d’un text dramatitzat i de monòlegs, el cambrer del club ens explica la història de cada un dels músics i es posa en la pell de diferents personatges per explicar-nos una història que va succeir en aquest local i que va canviar per sempre les vides de tots els que hi eren.
Un relat en clau de novel·la negra i humor amb banda sonora a ritme de jazz adreçat a infants i tota la família en general.

Diumenge 15 a les 20:00: Jordi Guixé Quartet
CONCERT INCLÒS EN LA PROGRAMACIÓ DE LA CAPITAL DE LA SARDANA
Aquest grup neix de la inquietud d’explorar nous estils i sonoritats amb la tenora com a instrument solista.
La tenora sempre està vinculada a la cobla i a la seva música, però aquest projecte vol treure l’instrument de la seva zona de confort i mostrar totes les seves qualitats dins un altre àmbit o estil musical.
El repertori presenta diversos estils, des d’estàndards de jazz fins a peces clàssiques contemporànies i així ressegueix l’essència de la tenora però estils variats.
Jordi Guixé Quartet agafa la idea del quartet tradicional de jazz, la tenora com a solista acompanyada de piano, contrabaix i bateria.
En aquesta ocasió compta amb Xavier Monge al piano, Ignasi Gonzalez al contrabaix i Roger Gutiérrez a la bateria.
