Amb la visita dels escolars de la ciutat a la primera Fira Playmobil "Edat Mitjana" al casal Lapallavacara, Balaguer ha donat aquest matí el tret de sortida a una nova edició de l'Harpia, que la ciutat celebra fins diumenge.
La Fira Playmobil ha estat visitada pels alumnes d'algunes de les escoles de la ciutat, que han pogut veure els sis diorames de temàtica medieval. S'hi poden veure des de recreacions de batalles fins a la vida quotidiana de l'època, amb els mercats o la realització de les tasques habituals del camp. També hi té espai la fantasia amb la presència d'animals mitològics com els dracs.
Segons la tècnica de Festes, Antonieta Martínez, amb aquesta fira es vol apropar l'època medieval als més petits d'una manera més adequada a la seva edat.
A més, la mostra es reforça amb una fitxa didàctica que, tot i que inicialment estava adreçada als escolars, finalment s'ha decidit també que la pugui realitzar tothom. Ho comenta la mateixa Martínez, que també assenyala que entre tots els participants se sortejarà un castell del playmobil.
Precisament, per apropar l'Harpia als escolars i perquè hi puguin participar de forma activa, la Paeria ha canviat la data de celebració de la festa, que habitualment se celebrava el mes de setembre. Així ho reiterat aquest divendres el paer en cap, Jordi Ignasi Vidal, que també ha visitat la Fira Playmobil. A banda d'aquesta iniciativa, també el paer en cap ha detallat altres de les activitats incloses en l'Harpia adreçades als escolars, com ara una visita al safareig de la Reguereta amb una representació de l’Associació Dona Rural que ha explicat com es feia la bugada antigament, i una visita guiada pels carrers del Centre Històric amb un personatge que ha explicat "Els mercats medievals" posant èmfasi en el de Balaguer.
També aquesta tarda, els més petits poden assistir a l'espectacle d’animació infantil Els jugajoglars, amb la companyia El Sidral. Es tracta d'un espectacle que combina les tonades més populars amb jocs per a totes les edats tot explicant algunes de les llegendes més secretes dels Pirineus. Tindrà lloc a l’escenari de l’espai gastronòmic Les Tavernes i és aconsellable a partir dels 4 anys.
Altres activitats previstes per aquesta tarda són una recreació històrica de com es rentava a l’Edat Mitjana a càrrec de l'Associació Dona Rural, amb una ballada de sardanes al voltant del safareig en motiu de la capitalitat de la sardana; una cercavila musical per diferents carrers del Centre Històric; i la visita teatralitzada "Que Déu mos amparo!" Encanteris i oracions protectores amb un recorregut per la ciutat i la classe magistral de Maria Bullfarines. La visita començarà al Museu de la Noguera i acabarà a l’espai gastronòmic Les Tavernes, on acabarà la jornada d'aquest divendres amb un concert musical amb el grup La Quinta Forca.
La festa de l'Harpia torna aquest any a la normalitat després dels dos anys d’impàs a causa de la pandèmia i ho fa amb diverses novetats. Entre elles, enguany es recupera el campament històric al Parc de la Transsegre on unes 40 persones escenificaran la vida de l’edat mitjana amb diferents activitats per a tots els públics i durant tot el dia.
Segons la tècnica de Festes, Antonieta Martínez, potser no hi haurà tants grups com en passades edicions però "l'important és que hi siguin per poder oferir al públic una gran representació de com era la vida a l'edat mitjana".
Entre les activitats que hi haurà al campament destaca, per exemple, una demostració de com vestir a la dama i al cavaller; combats individuals; una explicació de la cuina medieval, de com s'elaboraven els vins, licors i altres begudes i una altra explicació de forma interactiva de com es lluitava en aquella època.
El diumenge serà el dia dels tornejos al marge esquerre del riu Segre. En dos torns, un de matí i l’altre de tarda tindrà lloc un torneig medieval de cavalleria anomenat Torneig de les cireres, un espectacle que anirà a càrrec d’una de les més prestigioses empreses d’aquests esdeveniments.
També enguany es recupera la Mostra d’antics oficis, que s'ubicarà a la plaça del Pou, per tal d'atansar-la al mercat medieval, i poder fer un circuit, tot ensenyant al públic visitant diferents oficis gairebé desapareguts.
La mostra comptarà amb 13 artesans i s'hi podran veure antics oficis, alguns d’ells quasi desapareguts, com el de cisteller, ferrer, terrissaire, o el de brodadora.
La mostra arriba a la seva 14a edició després de no haver-se pogut celebrar el darrers dos anys a causa de la pandèmia.
Aquest dijous, d'altra banda, ha començat el Tapegem per Balaguer. Es tracta d'una iniciativa que es va posar en marxa l'any passat amb molt bon resultat i que aquest any des de l'organització han volgut repetir i, fins i tot, ampliar-la un dia més.
L'activitat està pensada perquè els bars i restaurants ofereixin durant aquests dies una tapa o un plat amb gust medieval. És a lliure elecció de cada restaurador, poden fer el que creguin oportú i, fins i tot, alguns l'ofereixen dins dels seus menús.
En la iniciativa hi participen una vintena de bars i restaurants de tot Balaguer que ofereixen el plat o tapa dins del seu mateix local o també alguns d'ells ho faran a partir de demà a l'espai de Les Tavernes, a la plaça del Mercadal.
En aquest mateix espai, i per tal d'amenitzar la visita dels assistents i les degustacions que puguin fer, hi haurà diverses actuacions, entre elles, la del grup local Ksonronda, que tancarà la festa diumenge a la tarda.
Amb el Tapegem per Balaguer ! es vol oferir a la ciutadania una experiència gastronòmica arreu de la ciutat i fer una promoció de tota la capital.
Demà dissabte, d'altra banda, en el marc de l'Harpia se celebra també la Jornada d'Estudis Rei Pere el Cerimoniós, que arriba a la quarta edició i que aquest any tractarà els grans fenòmens naturals que periòdicament han anat afectant diferents zones del planeta com ara incendis, terratrèmols, plagues, sequeres, riuades i com al llarg de la història l'home ha trobat respostes per fer-hi front.
El títol de la jornada d'enguany és “Desastres naturals: interrogants i respostes en la història” i el format serà l'habitual, és a dir, les conferències del matí es faran a la sala d’actes de la casa de la paeria mentre que les de la tarda se celebraran a l'aire lliure, a la porxada sud de la plaça del Mercadal.
Les diferents conferències aniran a càrrec d'historiadors i especialistes en aquesta temàtica, alguns d'ells professors de la UdL o la UAB, i tractaran qüestions com, per exemple, com va afectar la fil·loxera a la zona de la mediterrània; la fam del mal any primer o com a través de l'arqueologia es detecten fenòmens naturals. La darrera xerrada tractarà les grans crescudes històriques del riu Segre a Balaguer i la previsió és que la conferència acabi amb una visita dels assistents a peu de carrer per veure els punts on van arribar aquestes riuades al seu pas per la ciutat.
Per assistir a les diferents xerrades no cal inscripció prèvia, ni a les del matí ni a les de la tarda.
La Jornada està organitzada pel Museu de la Noguera i compta amb la col·laboració de la UdL, la Diputació de Lleida, l'IEI i el Departament de Cultura.
D'altra banda, en el marc de l'Harpia també, un any més, el Museu de la Noguera, amb la col·laboració dels comerciants del centre històric organitza novament el Joc de l’Harpieta.
Es tracta d'un joc adreçat als nens i nens de primària i que consisteix en trobar 10 objectes del Museu que han sortit a passeig i s'han posat en diferents aparadors de les botigues del centre històric.
Entre les peces que els nens i nenes i les seves famílies han de trobar hi ha objectes quotidians del segle XIX i XX, com per exemple un barret de dormir o una maleta .
Aquest joc és un manera de donar a conèixer una part del fons del Museu i el valor dels seus objectes.
Per participar-hi, els interessats poden recollir al Museu o bé en qualsevol dels comerços adherits a la iniciativa un fulletó que hauran d'omplir i que, un cop completat, han de portar al Museu, on podran visitar l'Harpia, que té un secret per explicar-los.
Un cop rebut el missatge, entregaran el fulletó a la recepció del Museu i en el mateix moment se'ls farà entrega d'un petit obsequi per haver participat en el joc. A més els que deixin les dades entraran en el sorteig d'entrades dobles per a un dels espectacles infantils de la Festa Major de Balaguer del proper mes de novembre.
Per donar a conèixer el joc s'han repartit els fulletons a les escoles de la ciutat per facilitar als nens la participació.
La festa de l'Harpia de Balaguer s’allargarà durant tot el cap de setmana i al mercat medieval no hi faltaran parades amb productes artesans i de proximitat a més d'espectacles de carrer i actuacions musicals. El fet que el mercat medieval comenci novament divendres farà que el mercat setmanal del dissabte es traslladi a la part nova de la ciutat, a l'Avinguda Pere III.
Els migdies i les nits també estaran amenitzades per concerts de música folk i tradicional a l’espai de Les Tavernes on es podran assaborir diferents gustos medievals. Per als infants, un any més, també hi haurà l’espai infantil a la plaça dels Comtes d’Urgell (plaça del museu).