06-10-2017

L'ajuntament de Balaguer aprova dos mocions de rebuig als actes violents del passat 1 d'octubre. Cap de les dues, peṛ, de forma unànime.

L’ajuntament de Balaguer va aprovar en el ple d’ahir dues mocions de rebuig als actes violents del passat 1 d’octubre. Cap de les dues, però, de forma unànime, amb la qual cosa no es va aconseguir la unitat que volia l’equip de govern, segons van explicar en el transcurs del ple. En la primera moció es van abstenir la CUP i el PDeCAT i en la segona Albert López i Balaguer Ara Sí mentre que el PSC es va absentar de la votació. 

La primera era bàsicament una moció que mostrava el rebuig total a la repressió policial que va partir el poble de Catalunya el dia del referèndum per part d’agents de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional i es volia que fos una moció, segons va explicar l’alcalde, que mostrés de forma unànime que tots els partits de l’ajuntament estaven d’acord que les de diumenge no són maneres d’actuar. La segona moció que es va aprovar, a més de condemnar els actes de diumenge, demanava també, entre altres coses, la mediació internacional per poder exercir el dret a decidir alhora que manifestava el suport a les institucions catalanes i estar al costat d’elles en tot allò que decideixin. Per part del PSC, Carlos Garcia va dir que si es retirava aquest darrer punt la votarien a favor però, finalment, no va poder ser i els socialistes van demanar absentar-se en el moment de la votació. 

Per part del PDeCAT, Josep Maria Roigé va qualificar la presentació de la primera moció de trampa, de tripijoc per justificar diferències polítiques. 

Des de la CUP, van demanar al tres regidors socialistes que abandonin el PSC. 

D’altra banda, el ple d’ahir va donar llum verda a una modificació de crèdit per intentar tornar a negociar alguns dels préstecs que té contractats l’ajuntament en aquests moments i per moure algunes partides com, per exemple, la prevista per dur a terme la posada en marxa d’una segona línia de filtració d’aigua a la depuradora. 

El punt va ser aprovat per tots els grups menys la CUP i el PDeCAT, que hi van votar en contra. Per part del PDeCAT, Josep Maria Roigé va argumentar el seu vot negatiu per la mala gestió econòmica, va dir, que està fent l’equip de govern, i en relació als préstecs va demanar que no s’allarguin els períodes d’amortització. 

El ple també va aprovar, amb els vots contraris de la CUP, dos reconeixements extrajudicials de crèdit, un de l’Impic per un valor de 3.400 euros i un altre de l’ajuntament, que ascendeix a 16.300 euros, 9.300 dels quals corresponen a la factura de compra d’una màquina per netejar el fons de la piscina. 

Així mateix, es va donar llum verda a una bonificació del 75 % de l’impost sobre construccions, instal·lacions i obres en relació als treballs d’adequació del Parc de Bombers de Balaguer i a una moció de suport al 40è aniversari del Congrés de Cultura Catalana.