12-05-2018

Una calamarsada afecta cultius de fruita i cereal a diferents punts de la Noguera La tempesta ha corregut com una ''llengua'' d'oest a est i ha afectat poblacions com Os de Balaguer, Gerb, Balaguer, Albesa i MenÓrguens

Una forta tempesta aquesta tarda descarrega calamarsa i afectat cultius de fruita i cereal a diferents punts de la Noguera. 
 
L'aigua i la pedra han començat a caure entre les sis i les set d'aquest dissabte a la tarda i segons ha explicat el president del sindicat Asaja a Lleida, Pere Roqué, la tempesta s'ha desplaçat com una ''llengua'' d'oest a est afectant de forma molt focalitzada en diversos municipis. 
 
Si bé en un principi semblava que només queia pedra en punts com Os de Balaguer on no hi ha cultius de fruita dolça, la tempesta s'ha desplaçat ràpidament cap al sud i la calamarsa també ha afectat poblacions com Balaguer, Gerb, Menàrguens i Albesa, on si que n'hi ha. Caldrà esperar a què l'episodi de precipitacions finalitzi i també a poder resseguir amb la llum del dia el terreny per tal de determinar l'afectació exacta d'aquest episodi tempestuós. 
 
Fins ara ha deixat importants quantitats de precipitació acumulada com els 53 mm que han caigut a Baldomar, els 52,5 a Camarasa, els 42,2 a Os de Balaguer o els 48,3 a Oliana, a l'Alt Urgell.
 
La pedra ha variat en segons quins punts ha caigut però sempre s'ha mogut entre la mida d'un cigró i una nou. En alguns llocs s'han acumulat importants quantitats de calamarsa, com a Os de Balaguer, on els carrers i les teulades de les cases han quedat completament emblanquinades. En altres punts, com la C-13 a Camarasa, la calamarsa també ha cobert la calçada deixant un gruix que ha obligat a tallar la via durant una estona perquè s'ha quedat impracticable.
 
La tempesta També ha provocat la caiguda d’un arbre a la zona del riu propera al museu del Or del Segre de Balaguer. L’arbre de grans dimensions ha estat retirat pels Bombers i ha ocasionat d’anys en una part de la barana de fusta situada en la vorera de l‘Avinguda Conte Jaume D’Urgell.