17-07-2019

Les excavacions al Pla d'Almatà de Balaguer mostren 32 tombes del segle XI, en la que possiblement sigui la troballa necrològica més important de Catalunya en aquesta època.

Actualment s'estan duent a terme dues intervencions paral·leles dins del jaciment arqueològic del Pla d'Almatà de Balaguer. 
 
Una d'elles és l'excavació a la zona dels forns de ceràmica, una ampliació de l'excavació iniciada als anys 90 que actualment es troba a nivells arqueològics, permetent determinar els carrers i un taller de terrisser que és on actualment s'està intervenint. 
 
L'altra zona excavada és la coneguda com a 'maqbara', o el que és el mateix, la necròpolis islàmica, on s'han delimitat ja 32 tombes i s'ha començat l'excavació d'algunes d'aquestes. 
 
La directora del Museu de la Noguera, Carme Alòs, ha explicat aquest matí a Ràdio Balaguer que algunes d'aquestes tombes es troben en força mal estat, ja que són molt a prop de la superfície i durant molts anys la zona del Pla d'Almatà havia estat terreny de conreu. Així i tot, algunes sí que presenten un millor estat de conservació i són justament aquestes les que permetran extreure molta informació sobre la població de Balaguer al segle XI. 
 
Àudio 
 
Segons Carme Alòs, es tracta d'un cementiri molt gran per l'època en que està datat, i a més, amb una ocupació molt intensa. La ciutat esdevenia al segle XI una de les més grans de tota la Marca Superior d'Al-Àndalus i per aquest motiu la zona d'enterraments és tant extensa, contrastant amb altres troballes que s'han fet en altres indrets del país, on el nombre d'individus sempre és molt menor. 
 
Segons Alòs, el fet de tenir 32 tombes en un mateix espai, més les altres que al llarg dels 30 anys de recerca s'han anat trobant en altres emplaçaments del jaciment, suposarà un abans i un després en l'antropologia física a Catalunya pel període andalusí. 
 
Àudio 
 
La importància de la troballa rau en que l'estudi de les restes trobades permet saber informació com les malalties de l'època o els traumatismes més freqüents, però també els moviments migratoris, gràcies a les proves d'ADN. 
 
Àudios a: Ràdio a la carta, Informatius