09-08-2019

Més de vuitanta anys després de l'inici de la Guerra Civil , una investigació posa al descobert indicis d'espolis de diners pel franquisme que s'haurien dut a terme almenys en 97 poblacions de Catalunya

Més de vuitanta anys després de l'inici de la Guerra Civil , una investigació ha posat al descobert, segons explica el avui el diari Segre,  indicis d'espolis de diners que s'haurien dut a terme almenys en 97 poblacions de Catalunya, vint-i-una de Lleida i d'aquestes 11 a la comarca de la Noguera, Alòs de Balaguer, Cubells, Foradada, Ivars de Noguera, La Sentiu de Sió, Montgai, Oliola, Penelles, Torrelameu, Vilanova de Meià i Vallfogona de Balaguer.
 
El franquisme va obligar a confiscar la moneda de la República emesa durant la Guerra Civil. El 27 d'agost del 1938, encara durant la Guerra Civil, Franco va firmar un decret en què s'obligava qualsevol ciutadà que tingués diners emesos per la II República després de l'alçament del 18 de juliol a entregar-los al Banc d'Espanya al considerar-ho "paper moneda de l'enemic" i, per tant, "invàlida i il•legal", assenyala l'historiador Narcís Castells al diari Segre. I havia de fer-ho sense cap contrapartida, a risc de ser jutjat per contraban.
 
Tanmateix, als municipis on per mida no hi havia sucursal bancària havien de ser els mateixos ajuntaments els que requisessin la moneda roja per treure-la de la circulació. 
 
Els alcaldes de Vallfogona de Balaguer i de Torrelameu, van avançar ahir que han començat a obtenir dades per estudiar si hi ha possibilitats de reclamar els diners espoliats.