05-11-2019

Balaguer dona llum verda a l'increment del 10 % de la taxa d'escombraries i del 2,5 % de l'IBI.

El ple de l'ajuntament de Balaguer va aprovar ahir les ordenances fiscals per l'any que ve que contemplen una puja del 2,5 % de l'IBI i del 10 % de la taxa d'escombraries, un 5 % per als comerços.

Les modificacions es van aprovar amb els vots a favor dels regidors de l'equip de govern d'ERC, els vots en contra de Junts per Balaguer i el PSC i l'abstenció de Balaguer, ara sí. El regidor de la CUP, Josep Maria Colea, va excusar la seva presència en el ple d'ahir.

Per part de Junts per Balaguer, el regidor Guifré Ricart va dir, respecte a l'IBI, que Balaguer té el coeficient més alt de la província i respecte al recàrrec que es vol aplicar als bancs i grans empreses que tinguin pisos buits va apuntar que serà difícil establir-lo si no es gestiona el cobrament de l'IBI. Així mateix, va assenyalar que la situació econòmica de l'ajuntament ha millorat i que no cal ofegar els ciutadans amb increments d'impostos. Entre altres coses, pel que fa a la brossa, Ricart va apuntar la possibilitat de  municipalitzar el servei de la recollida selectiva de residus, tot i que va recordar que la nova concessionària té contracte per quatre anys.

Per part del PSC, el regidor Carlos Garcia va dir que la puja de l'IBI no està justificada i va apuntar la possibilitat de buscar altres tipus d'ingressos. Pel que fa a la taxa d'escombraries, va explicar que en aquest cas entenen l'increment, entre altres coses, "perquè d'aquí a poc s'haurà de repensar i renovar l'abocador". Garcia també va criticar que en quatre anys no s'ha fet cap campanya de conscienciació perquè la ciutadania recicli més, un fet que si no canvia, és a dir, que si la gent no recicla més, farà que el rebut de la brossa sigui cada cop més car, segons ha apuntat en més d'una ocasió, i també ahir, el paer en cap, Jordi Ignasi Vidal.

El regidor de Balaguer, ara sí, Joan Pla, es va abstenir perquè, segons va comentar, considera que hi ha persones que paguen un impost de béns immobles massa elevat.

Per la seva banda, el paer en cap, Jordi Ignasi Vidal, va dir que si es volen mantenir els serveis que es donen cal apujar impostos i respecte a la taxa d'escombraries va reiterar que la puja ve motivada per l'increment del cànon de residus de la Generalitat i l'augment dels costos del servei.

D'altra banda, en la sessió plenària d'ahir també es va donar llum verda a quatre projectes més que l'equip de govern inclourà en la partida del pressupost participatiu. Dos d'ells, el projecte de substitució de les cistelles de bàsquet del pavelló 1r d’octubre i la “memòria valorada / retirada de pantalla visual i instal·lació d’ombra a les piscines del barri del Secà, es van aprovar per unanimitat. En els altres dos, el que contempla la millora del parc annex  al col·legi Montroig i el projecte de senyalització urbana de Balaguerel grup de Junts per Balaguer,  es va abstenir. En el primer cas, segons Guifré Ricart, perquè és un projecte pobre, poc ambiciós  i que s'hauria de consensuar amb el mateix centre i l'AMPA i en el cas del segon, perquè no havien tingut temps de mirar-se el projecte i és que aquest darrer projecte va entrar com a assumpte d'urgència.

Entre altres punts, el ple d'ahir també va donar llum verda a designar la plaça de davant del consell comarcal de la Noguera com a Plaça de la Unió Catalanista.