23-01-2020

Alerta als municipis pròxims als rius del marge esquerre del Segre, com Balaguer, per l'augment de cabals. L'Ondara i el Corb baixen molt plens i preocupa especialment el Sió perquè té un comportament 'traïdor'.

Els municipis pròxims als rius del marge esquerre del Segre estan en alerta per possibles desbordaments. 
 
A Balaguer s'espera una pujada progressiva del cabal d'aigua fins al migdia. L'embassament de Rialb ha començat a abocar més aigua de l'habitual al riu i el de Sant Llorenç també ho està fent. Per aquest motiu des de la Paeria de Balaguer s'ha decidit tancar preventivament l'accés de vehicles a l'aparcament del Parc de la Transsegre, tot i que no es preveu encara una gran pujada del nivell i les previsions apunten a que les pluges cessin a partir de migdia. 
 
A Tàrrega, el cabal del riu Ondara baixa amb molta intensitat i a Anglesola ja ha inundat els camps del costat. En aquesta comarca també estan pendents del riu Corb, que baixa "molt ple", sobretot per Ciutadilla i Guimerà. El president del Consell Comarcal de l'Urgell i alcalde de Sant Martí de Riucorb, Gerard Balcells, ha explicat que el riu Sió també baixa molt fort i és el que més els preocupa ja que té un comportament "traïdor" i "sorprenent", amb crescudes sobtades al seu pas per Agramunt (Urgell), com ja va passar amb els aiguats del 2015, quan quatre àvies van morir en inundar-se la residència on dormien pel desbordament d'aquest riu. 
 
Segons els sensors, el cabal del Sió ja s'ha desbordat a Tarroja de Segarra i podria superar el límits a Agramunt aquest dijous a la tarda si segueix plovent. Balcells alerta que sembla que el Sió baixa amb molta calma però que "de cop fa una crescuda que no esperes". És per això que tècnics de Protecció Civil del Consell Comarcal de l'Urgell l'estan vigilant sobre el terreny.
 
L'Ajuntament d'Agramunt ha emès un comunicat en què informa que, a partir de les dades de cabals i acumulació d'aigua a la conca del riu Sió, es preveu una crescuda important del nivell del riu al seu pas per Agramunt durant les properes hores. Per aquest motiu, recomanen no apropar-se a la llera, preveure la possible entrada d'aigua a les edificacions situades en zona inundable, retirar els vehicles estacionats a les zones inundables i seguir atentament els consells i comunicats a través de les xarxes o el web de l'Ajuntament d'Agramunt.
 
L'aigua també ha causat algunes inundacions i esllavissades a les Terres de Lleida que tallen carreteres, com ara la LP-7041 de Soses a Aitona (Segrià), la C-12 a Balaguer i la N-141F a les Oluges (Segarra). L'accés sud de Juneda (Garrigues) també està tallat a causa de la crescuda del riu La Femosa. L'aigua també creua la carretera entre Bellaguarda i la Granadella, a les Garrigues, i aquest dijous a primera hora del matí hi ha hagut una esllavissada a la carretera que uneix Ciutadilla i Guimerà, a l'Urgell, però s'ha reobert cap a les deu del matí.