09-02-2020

La plataforma en defensa de l'escola └ngel GuimerÓ de Balaguer, continuaran amb les reivindicacions i acusen la Paeria 'de no voler escoltar la ciutadania' al no haber-se presentat a la reuniˇ d'aquest divendres.

La recent creada Plataforma en defensa de l’escola Àngel Guimerà de Balaguer, continuaran amb les reivindicacions per evitar el tancament de centre. Així ho han posat de manifest en un comunicat emès després de la reunió celebrada aquest passat divendres al vespre amb diferents col•lectius per establir un pla de treball conjunt per mirar de que revertir la situació que preveu el tancament progressiu de l’escola.

En la Reunió van acordar la creació de la Plataforma per entre d'altres punts;  Oferir acompanyament i suport logístic a l’AMPA de l’escola Àngel Guimerà per tal de constituir-se com a col•lectiu dins la FaPac ; defensar i mantenir l’obertura de places de P3 a l’escola per al curs; reclamar les responsabilitats pertinents al Departament d’Educació de la Generalitat i a l’Administració Local; i continuar la recollida de signatures, entre d'altres...

En el comunicat consideren ''inacceptable establir pactes encoberts amb col•lectius de pares i mares d’alumnes per eludir les responsabilitats ...'' i '' La no assistència per part de la Paeria a l’assemblea oberta''  ''diu molt de la poca voluntat d’escoltar la ciutadania''.

Per la seva banda el paer en cap de Balaguer, Jordi Ignasi Vidal, d'ERC, va confirmar aquest divendres en el programa Actualitat Plural de Ràdio Balaguer que el Departament d'Educació ha obert la porta a buscar alternatives al tancament del col·legi Àngel Guimerà després de la reunió que hi va haver dimecres entre la conselleria, l'AMPA del centre, dos mediadors i la pròpia Paeria.

 

El mateix Vidal va dir que l'objectiu de la Paeria mai ha estat el de tancar el centre sinó millorar l'educació i garantir l'equitat entre tots els nens i nens de la capital de la Noguera. És per això, que ara s'està a l'espera de les propostes que pugui fer l'AMPA del centre.

Tot i això, i a l'espera de les propostes que pugui fer l'AMPA de l'Àngel Guimerà, el paer en cap també ha volgut deixar clar que primer són les persones i que si per garantir la seva educació i equitat els tècnics d'Educació acaben dient que s'ha de tancar el centre s'haurà de fer. Per Vidal és preferible tancar una escola que tenir un centre segregat.

Pel que fa a la reunió de divendres, Vidal va dir  que ERC no hi assistiria com a formació política, una altra cosa és que hi pugués anar algú a títol personal. Segons Vidal, no és un afer aquest en què s'hi hagin de posar els partits polítics.

 

COMUNICAT SOBRE L’ASSEMBLEA OBERTA A L’ESCOLA ÀNGEL GUIMERÀ DE BALAGUER

La participació de diferents grups i col·lectius afectats va permetre escoltar totes les veus.

El passat divendres, 7 de febrer de 2020, es va convocar una assemblea oberta a tota la ciutadania balaguerina per parlar sobre l’imminent tancament de l’escola Àngel Guimerà. Vam convidar formalment tots els partits representats a la Paeria, sindicats d’ensenyament, FaPac, AMPA de les diferents escoles públiques de Balaguer, agents socials i educatius i associacions culturals de la ciutat, així com l’equip de govern de la Paeria, que no es va presentar.

Tancar una escola és la mort del barri. A més a més  en aquest cas parlem de l’escola més antiga de Balaguer i, alhora, la que disposa de les instal·lacions més noves i l’equipament més complet.

Durant el debat es van posar damunt la taula les veus dels diferents col·lectius afectats per la decisió del tancament i que estaven representats a l’assemblea. Finalment es va acordar crear una Plataforma de Suport a l’Àngel Guimerà, amb els següents objectius a curt termini:

·         Oferir acompanyament i suport logístic a l’AMPA de l’escola Àngel Guimerà per tal de constituir-se com a col·lectiu dins la FaPac.

·         Defensar i mantenir l’obertura de places de P3 a l’escola per al curs 2020-21.

·         Reclamar les responsabilitats pertinents al Departament d’Educació de la Generalitat: la situació actual de manca de recursos i d’un projecte educatiu d’èxit per a les famílies ÉS RESPONSABILITAT DE L’ADMINISTRACIÓ, no de les famílies.

·         Reclamar les responsabilitats pertinents a l’Administració Local: la manca de tècnics dins la regidoria d’educació de la ciutat accentua el desconeixement i la poca implicació del govern local en un procés que es presenta llarg i complex.

·         Continuar la recollida de signatures, ja que el tancament d’una escola pública ens afecta a totes de manera directa i indirecta. Les primeres afectades són les altres escoles públiques de la ciutat, que perden una línia, accentuen la massificació a les aules (ràtios) i incrementen el dèficit en infraestructures (edificis) i recursos (educatius i assistencials entre d’altres) amb la conseqüent absorció de l’alumnat actual de l’Àngel Guimerà que acull un total de 192 alumnes.

La ciutadania de Balaguer no estem disposades a fer ni un pas enrere davant aquesta usurpació d’una Paeria que s’autoanomena “d’esquerra” i aprofita, amb la majoria absoluta al consistori i la connivència amb l’actual conselleria d’Educació, per desmantellar els serveis públics a través d’estratègies velades. Considerem inacceptable establir pactes encoberts amb col·lectius de pares i mares d’alumnes per eludir les responsabilitats tècniques, logístiques, professionals, administratives, legals, etc. que comporta el fet de presentar un projecte educatiu alternatiu a la proposta del Departament. La no assistència per part de la Paeria a l’assemblea oberta diu molt de la poca voluntat d’escoltar la ciutadania; ens deixa clar que aquest consistori de majoria absoluta prefereix tramitar aspectes públics que ens concerneixen a totes a través de l’opacitat de reunions a porta tancada.

Per aquests motius emplacem totes les persones de Balaguer, i especialment a totes les famílies amb nens i nenes en edat escolar, a donar suport a la comunitat educativa de l’escola pública Àngel Guimerà. La Plataforma seguirà anunciant accions a les quals demanem recolzament i difusió. Volem transformar l’Àngel Guimerà en una escola d’èxit educatiu per a totes les famílies de Balaguer. Per començar cal mantenir la línia de P3 per al curs 2020-2021.

8 Febrer 2020