08-04-2020

Aquesta tarda a les 18.10 TVE2 emet el documental 'Les bruixes porten dol', una part del qual està gravat a Balaguer. Al llarg de 60 minuts es fa el recorregut i la reflexió històrica i actualitzada del fenomen de la bruixeria a Catalunya. 

TVE Catalunya recupera aquesta setmana 'Les bruixes porten dol', un documental produït per TVE Catalunya que fa una anàlisi sobre el concepte de bruixa. De qui i de què parlem quan s'assenyala i es qualifica algú de bruixa?

Al llarg de 60 minuts es fa el recorregut i la reflexió històrica i actualitzada del fenomen de la bruixeria a Catalunya. El punt de partida se situa en 1400, quan des de la Baronia de les Valls d'Àneu, es redacta la primera Llei coneguda contra el crim de bruixeria i comença amb força una cruel cacera de bruixes. Entre aquest segle XV i fins a mitjans del XVIII, aquesta persecució provocarà que milers de persones siguin acusades i executades per bruixeria. Serà un crim inventat que, en el cas de Catalunya, permetrà que els tribunals civils i seglars, no pas la Inquisició, obrin milers de processos judicials. Centenars de dones seran víctimes de rumors i delacions entre veïns i acabaran a la foguera i la forca. El documental mostra també com la falsa creença amb les bruixes ha perdurat fins fa ben poc entre nosaltres i arreu del món.

'Les bruixes porten dol' compta amb el relat i el context dels historiadors i medievalistes Pau Castell i Agustí Alcoberro, l'antropòloga Núria Morelló, que ha recollit oralment la persistència de la misogínia fins ara, així com la lingüista i experta en cultura popular Roser Pubill. També fem etnobotànica amb Carme Bosch i Julia Carreras i ens submergim en el Ball de Bruixes a Viladrau d'enguany, per conèixer les seves protagonistes. Veurem a vol d'ocell paisatges emblemàtics del Pallars Sobirà i trepitgem indrets on la bruixeria ha deixat empremta. A més d'aquestes dues localitzacions, el documental s'ha rodat a Balaguer, Vallgorgina, Cassà de la Selva, Montblanc i Barcelona.

Per últim, 'Les bruixes porten dol' mostra els primers esbossos d'una novel•la gràfica sobre bruixes que prepara el dibuixant Oriol García Quera. Segons Oriol, “les bruixes només existien en la ment dels qui les acusaven”. Cal destacar també la utilització d'alguns fragments de la pel•lícula sueca 'Häxan', de 1922, de B. Christensen.

Si no podeu esperar, el podeu veure ja a la carta a https://www.rtve.es/alacarta/videos/especials-en-catala/especials-tve-catalunya-les-bruixes-porten-dol/5533900/