20-10-2020

L'empresa Torre Santamaria de Balaguer esdevé pionera de les energies renovables en convertir el total dels fems produïts per les seves vaques en gas, que injectarà a la xarxa de Nedgia 

L'empresa familiar Torre Santamaria de Balaguer ha ampliat les seves instal•lacions de producció de biogàs, ampliant-les amb un procés d'enriquiment d'aquest producte, que el converteix en biometà i el deixa a punt per ser injectat a la xarxa de gas de la companyia Nedgia, del grup Naturgy. 

L'empresa ja va començar a produir biogàs l'any 2011, una obra que els va permetre des d'aquell moment abastir d'electricitat, calefacció i aigua calenta la pròpia granja. 

Ara, amb una inversió de quasi quatre milions d'euros, es passarà del biogàs al biometà, un producte més ric en percentatge de metà, que serà el que es podrà injectar a la xarxa de Nedgia. 

El projecte ha estat possible gràcies a la implicació del promotor, Torre Santamaria, la comercialitzadora de gas Nedgia i el grup Lactalis de Mollerussa, que és l'empresa que compra la llet de la granja. Justament serà Lactalis l'empresa que comprarà l'energia produïda per la granja per usar-la a la seva planta de transformació de Mollerussa. 

Amb aquesta operació, la Torre Santamaria es converteix en la primera empresa de l'estat que signa un acord de compra-venda de biometà a llarg termini. Amb una producció de 22 milions de litres de llet a l'any, és una de les empreses pioneres en temes mediambientals, amb la implantació de la llet A2 o amb la certificació de benestar animal.