300 participants a la I Jornada Porcina de La Noguera .S'ha celebrat aquest divendres, 22 de novembre, a Artesa de Segre
La Jornada Porcina de la Noguera ha aplegat uns 300 participants en la seva primera edició, celebrada aquest divendres a Artesa de Segre. L'acte, organitzat per l'Associació de Defensa Sanitària d'Artesa de Segre i Comarca (ADARCO), ha esdevingut un fòrum professional del sector porcí a la comarca, reunint productors, industrials, proveïdors de serveis i cooperatives. El secretari de l'entitat, Ramon Farré, s'ha mostrat molt satisfet per la gran acollida del sector i ha confirmat la continuïtat de la jornada de cara a l'any vinent. "Estem molt contents perquè hem superat les expectatives d'aquesta primera jornada i això ens motiva a seguir i a preparar una segona edició. El sector porcí de la comarca es mereix un punt de trobada on posar en comú inquietuds i coneixements i, en aquest sentit, des d'ADARCO, ens fem responsables de l'organització d'aquest espai".
La trobada ha comptat amb diferents ponències tècniques a mans d'experts en el sector porcí. En primer lloc, la conferència "Impacto de las decisions Europeas en el sector porcino espanyol", a càrrec de Miquel Ángel Higuera, president d'ANPROGAPOR. Seguidament, ha estat el torn de Joan Rocadembosch, de l'empresa SIP Consultors, qui ha parlat de la "Visió econòmica. On ens juguem els diners com a productors?". Finalment, Albert Morera, director general de la divisió de porcí de l'empresa Vall Companys, ha conclòs amb la xerrada "Passat, present i futur del sector porcí a Catalunya i al món". L'acte ha acabat amb un refrigeri i networking entre els participants al vestíbul del Cubtural, emplaçament on s'ha desenvolupat la jornada.
La sessió inaugural ha anat a càrrec de la Sra. Rosa Altisent Rosell, directora general d'Agricultura i Ramaderia del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya. A continuació, també ha parlat l'alcalde d'Artesa de Segre, Francesc Puigpinós, que ha destacat "la importància del sector porcí a Artesa de Segre, que suposa una important contribució a l'estabilitat i prosperitat en una de les zones rurals més extenses de Lleida. Juga també un paper important per a l'equilibri territorial i el seu desenvolupament i obra la porta a nous negocis directes o indirectes, garantint així, la sostenibilitat i el creixement en tota la seua àrea d'influència".
La comarca de La Noguera és una de les zones de Catalunya amb més cens porcí. De fet, el municipi d'Artesa de Segre i els seus voltants destaquen per la presència de nombroses explotacions ramaderes independents, que encara es mantenen actives. Per aquest motiu, l'objectiu de la trobada era promoure la col·laboració entre els diferents actors del sector, destacant-ne la professionalitat i la innovació, així com generar noves oportunitats de coneixement i negoci per a productors, industrials, proveïdors de serveis i cooperatives.
ASSOCIACIÓ DE DEFENSA SANITÀRIA D'ARTESA DE SEGRE I COMARCA
L'Associació de Defensa Sanitària d'Artesa de Segre i Comarca (ADARCO) és una associació sense ànim de lucre que aglutina els propietaris de porcs d'Artesa de Segre i la seva comarca d'influència. Està formada per ramaders independents i ramaders associats a diferents empreses i cooperatives.
Constituïda el maig de 1983 amb un cens de 3000 reproductores i 12000 porcs d'engreix, l'ADS va ser pionera a les terres de Lleida i ha anat creixent amb el sector fins a l'actual xifra de 24.000 reproductores i 260.000 porcs d'engreix.
La raó de ser de l'ADARCO és la millora de l'estat sanitari de les explotacions, així com de la seva rendibilitat, sempre mantenint una constant vigilància mitjançant el contacte amb els ramaders i amb les fonts d'informació per tal d'evitar problemes de tipus sanitari en els animals. S'encarrega de les analítiques obligatòries del porcí i potencia alhora les mesures de bioseguretat.
L'Associació té una relació estreta amb el Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya, i des de l'any 2012 s'acull al conveni DARP-Sector Porcí, per al qual el laboratori de referència és el GSP de Lleida.