Balaguer organitza el concurs de cuina 'Dolç de Balaguer', que es celebrarà en el marc de la Fira Q
L'escenari del sector de la restauració i oci de Fira Q, que es celebrarà els dies 30 d'abril i 1 de maig, acollirà el prestigiós concurs de cuina Fira Q Balaguer, que enguany com a novetat es convertirà en el concurs: Dolç de Balaguer
En el marc de Fira Q Balaguer, que enguany tornarà a ser presencial, la Paeria i l' Associació Gastrobar conjuntament amb l'Associació de Comerciants Balaguer 2021 -ACB- organitzaran per sisè any consecutiu el 'Concurs de Cuina Fira Q Balaguer ... de la nostra terra al plat'.
Enguany, però, el concurs presenta un canvi important, ja que s'aprofita aquest escenari per crear un dolç típic de la ciutat que esdevingui una marca pròpia, un distintiu que puguin elaborar tots els pastissers i forners de Balaguer i que després els mateixos restauradors també el puguin aplicar en les seves postres, encara que sigui visionant el producte guanyador.
Per tal de donar més rellevància al concurs, des de Fira Q i conjuntament amb el col·lectiu Gastrobar es va decidir involucrar-lo en el concurs de cuina com una especialitat més.
La voluntat de la Paeria és que amb la participació de la pròpia ciutadania i els professionals del sector, Balaguer pugui comptar amb un producte representatiu de la seva gastronomia així com de la pròpia ciutat.
Aquest divendres s'ha fet la presentació d'aquest concurs en la qual han participat: el paer en cap, Jordi Ignasi Vidal; la paera de Promoció Econòmica, Ester Guarné; la tècnica responsable de Fires a la Paeria, Antonieta Martínez; el restaurador Francesc Molins; i els pastissers Pere Graells i Miquel Palau.
El paer en cap de Balaguer, Jordi Ignasi Vidal, ha destacat que la idea és poder aconseguir que hi hagi un dolç escollit per un jurat, que identifiqui la ciutat i que aparegui a les cartes dels restaurants i se serveixi a totes les pastisseries.
La tècnica responsable de Fires a la Paeria, Antonieta Martínez, ha explicat que les bases del concurs valoren la vinculació amb el territori, posant com a requisit que la recepta guanyadora tingui mel. A més guanyarà punts si conté altres productes de proximitat.
El restaurador Francesc Molins ha destacat també altres punts de les bases, com ara que el dolç sigui fàcil de transportar, i no tingui una caducitat molt curta, per tal que els visitants se'l puguin endur fàcilment.
Referent el retorn de Fira Q en format presencial, després que l'any passat es realitzés en format virtual, el paer en cap ha dit que ''en una fira es necessita el contacte i per això s'aposta pel format presencial. Tot i això, s'està treballant en una reordenació de l'espai per evitar possibles aglomeracions com les que es feien a les desfilades de moda''.
Pel que fa al concurs de cuina 'Dolç de Balaguer', tots aquells concursants que vulguin participar, ho faran d'acord amb les següents bases:
1. PARTICIPANTS
Hi podran participar totes aquelles persones que estiguin interessades, independentment d'edat i nacionalitat, en demostrar les seves habilitats a la cuina dolça. Serà sota el títol" Dolç de Balaguer", on hauran de preparar una recepta amb l'única condició que com a mínim un dels ingredients de la recepta sigui la mel i posar-li un nom comercial.
2. MODALITAT PARTICIPACIÓ
Tots aquells concursants que participin, hauran d'enviar la seva recepta, amb el nom del dolç que presentin al concurs, abans del 20 D'ABRIL COM A DATA LÍMIT al següent mail:concursfiraq2022@gmail.com.
Un jurat tècnic escollirà vuit propostes finalistes com a màxim, les quals competiran a la Gran Final que es disputarà el diumenge 1 de maig a les 18:30 h al pavelló de FiraQ
en un espectacle gastronòmic dirigit a tots els públics i on podran demostrar tot el seu talent davant un jurat qualificat i format per diferents forners, pastissers i cuiners de Balaguer.
3.VALORACIÓ DE LES RECEPTES
De totes les receptes enviades, se n'escolliran vuit com a màxim per a disputar la Gran Final, de les quals es valorarà:
- Presentació
- Originalitat
- Gust
- Productes de proximitat utilitzats: vincle amb el territori
- Nom comercial
- Fàcil transport
- Que sigui de llarga caducitat.
-Ha de ser un pastís de viatge, preferentment que no requereixi fred.
Exemples: els Granados de Lleida, els Taps de Cadaquès o el rajol de Granollers.
4. JURAT:
El jurat estarà format per membres qualificats, la majoria d'ells forners i pastissers de la ciutat de Balaguer.
5. PREMI:
El premi per al guanyador/a consistirà en un xec per valor de 500 €. Més uns vals per a restaurants de la ciutat i un lot de productes.
6. ACCEPTACIÓ DE LES BASES:
La participació al concurs implica l'acceptació d'aquestes bases i condicions.
L'autor o autora de la proposta gastronòmica renuncia als beneficis econòmics que aquest pugui generar en els establiments on es comercialitzarà.
L'autor o autora accepta que la recepta sigui compartida i pública, i que la Paeria en faci ús per donar-la a conèixer a través dels diferents canals i formes de comunicació per tal que aquesta pugui ser comercialitzada per tots els restauradors i pastissers de la ciutat.
L'organització , però, no assegura que el premi guanyador sigui definitivament la recepta que es comercialitzi i té el dret de no tirar-ho endavant valorant totes les opinions de la Paeria i dels professionals del sector. També, si el jurat ho creu convenient, es podria modificar algun aspecte respectant sempre la base del guanyador o guanyadora.