Creix el nombre de joves menors de 20 anys que treballen a la campanya de la fruita. ASAJA reclama que el sector agrari quedi exclòs de la reducció de jornada a 37,5 hores setmanals per la seva singularitat productiva
ASAJA ha presentat aquest dilluns les primeres dades de la campanya de temporers 2025, que arrenca marcada per una doble realitat: un increment notable de joves menors de 20 anys inscrits per treballar al camp i la preocupació creixent del sector davant la proposta de reducció de la jornada laboral a 37,5 hores setmanals
Segons ha explicat Pere Roqué, president d'ASAJA Catalunya, prop de 2.000 persones s'han inscrit a través de l'entitat per treballar a la campanya de la fruita, i un 15% d'aquestes són menors de 20 anys. Dins aquest col·lectiu, es constata una presència equilibrada entre joves nascuts a Catalunya provinents de famílies de tercers països i joves d'origen autòcton.
"Veiem com moltes famílies necessiten nous ingressos i com torna el perfil del jove que vol treballar a l'estiu", ha assenyalat Roqué, tot destacant que això reflecteix canvis socials derivats de l'encariment general del cost de vida.
A banda d'aquesta nova tendència, ASAJA ha volgut posar el focus en els creixents costos que afronta el sector, especialment els derivats de l'increment salarial i dels insums. En aquest context, Roqué ha estat contundent en la seva petició: "Reclamem que el sector agroalimentari quedi exclòs de la reforma que proposa limitar la jornada a 37,5 hores. No podem aplicar aquesta rigidesa en campanyes agrícoles que depenen del temps, la maduració de la fruita i la realitat productiva."
ASAJA iniciarà una recollida de signatures per portar la reivindicació al Congrés dels Diputats, defensant la necessitat d'una regulació laboral adaptada a les condicions específiques del camp.
Per la seva banda, Jordi Vidal, responsable de Fruita Dolça d'ASAJA Lleida, ha valorat l'inici de campanya com a incert per l'impacte de les pedregades del mes de maig i dels darrers dies. "Els quilos de fruita que arriben al mercat no són els esperats, però la fruita que s'ha pogut salvar presenta una qualitat molt bona i això ha permès arrencar amb preus acceptables."
Tot i això, Vidal ha insistit que l'atenció està posada en com evolucionaran les cotitzacions i les condicions meteorològiques les properes setmanes, i ha recordat que el sector necessita remuneracions que cobreixin uns costos que no han deixat d'augmentar els darrers anys.