El nombre d'incendis durant l'activitat de la sega es redueix el 30% en els últims cinc anys.
La implicació dels pagesos en els darrers anys ha fet possible reduir el nombre d'incendis originats durant l'activitat de la sega. Així, en les zones de Catalunya considerades cerealístiques, s'ha constatat una reducció del nombre d'incendis, al voltant del 30% de mitjana, en els últims cinc anys. En la temporada de la sega que va del 15 de juny al 31 de juliol, l'any 2012, per exemple, es van produir 35 incendis, mentre que l'any passat el nombre va ser de 18.
Els treballs de la sega són una activitat agrària amb risc d'incendi, bàsicament perquè es duen a terme a temperatures molt elevades, humitats baixes i amb una vegetació fàcilment inflamable. A més, aquest perill d'incendi es concentra normalment en unes franges horàries determinades. Per aquest motiu, el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació posa en funcionament la Campanya de la Sega. Aquest és un operatiu especial de prevenció d'incendis de suport al món agrícola que pretén reduir el nombre d'incendis i minimitzar-ne els danys.
Només, però, un 46% dels incendis que s'inicien en un terreny agrícola vinculat a la campanya de la sega tenen el seu origen en els treballs pròpiament de recol.lecció. Així, burilles, llamps, accidents, treballs mecànics o forestals representen el 54% de les causes que originen els incendis agrícoles en el la zona de 250.000 hectàrees situades en les principals zones cerealístiques de Lleida, Tarragona i la Catalunya Central.