Els productors de cervesa artesana preveuen un 'bon estiu' de vendes i remuntar la caiguda de facturació de l'últim any. La covid-19 redueix un 20% els ingressos del sector, que ha tingut el 80% dels treballadors en ERTO
Des de la cervesera La Vella Caravana de Menàrguens, membres del gremi expliquen que es comença a notar la millora de consum i es mostren optimistes, tot i que veuen amb preocupació la falta de turisme estranger
- A La Vella Caravana han apostat per potenciar la seva taverna, un espai adjunt a la fàbrica on es poden degustar les seves cerveses i altres productes artesans de km0. Ho combinen amb la promoció de l'espai on hi tenen cabuda des d'exposicions temporals fins a concerts
Amb esperit de remuntada i molta il·lusió. Així és com des del Gremi d'Elaboradors de Cervesa Artesana i Natural de Catalunya afronten la campanya d'estiu. Serà una temporada amb menys restriccions i molta més activitat d'hostaleria i oci que l'any passat, un fet que els porta a ser optimistes.
L'estiu és el moment fort, que arriba després d'un any molt difícil per la pandèmia, amb una caiguda del volum de negoci del 20% i el tancament de deu empreses. Malgrat tot, asseguren que els ERTO i els ajuts que han arribat els han ajudat a mantenir l'estructura. Calculen que 8 de cada 10 treballadors del sector han estat afectats per expedients de regulació en algun moment.
Des del sector apunten que "han estat tancats però no aturats; han aprofitat el confinament per repensar i fer cerveses noves que ara tenen ganes de presentar als clients".
El gremi té actualment 45 negocis adherits. Una d'aquests és la fàbrica de cerveses La Vella Caravana de Menàrguens.
Óscar Silva, el seu responsable, parla de la millora detectada els últims dies, sobretot en consum de barril, tot i que ha estat un inici d'any més dur que l'any passat. Tot i això, treballen amb la perspectiva de no haver de tancar més els locals d'oci i restauració, on se serveix gran part del seu producte.
El mateix Óscar Silva explica que, tot i l'increment del consum de barril i la venda en supermercats i botigues, encara hi ha pendent la recuperació del sector de la restauració. En aquest sentit parla de l'afectació provocada per la falta del turisme exterior, sobretot en zones de costa, un consumidor que aprecia molt la cervesa artesana.
El sector té ganes de recuperar de nou l'activitat a les barres i molt especialment el contacte directe amb el client. El confinament ha servit per arribar a nous públics amb noves propostes. A La Vella Caravana han apostat per potenciar la seva taverna, un espai adjunt a la fàbrica on es poden degustar, no només les seves cerveses sinó altres productes artesans, tots de producció de km0. Ho combinen amb la promoció de l'espai com un pol cultural, on hi tenen cabuda des d'exposicions temporals fins a concerts.
Justament aquest mes de juny han iniciat un cicle de música en directe, que el passat dissabte va portar-hi a actuar el guitarrista Diego Paqué.
Óscar Silva en fa una valoració molt positiva i explica que el cicle de concerts tindrà continuïtat a la tardor. La idea és que la gent pugui fer una visita a les fàbriques de cervesa, i ho puguin complementar amb un consum cultural que faci més amena la visita. L'Oscar explica que la proposta és també una manera de donar suport a un sector, el de la cultura, que ho ha passat tant o més malament que el seu.
El cicle música a la vella Caravana seguirà oferint als visitants la possibilitat de maridar cultura musical i cervesera el proper dissabte 19 de juny, amb la música de Ponent Roots, djs especialitzats en música negra de tots els temps.