Fira Q Balaguer tanca una edició en què ha tornat a la presencialitat. Des de l'organització han valorat positivament aquest contacte entre expositor i comprador, en una fira en què el flux de visitants ha estat constant i sense aglomeracions

Per Ràdio Balaguer
647 visites

Enguany, com a novetat, destacava la presentació del projecte Energy-Hub Lab per afavorir la transició energètica, que la Paeria executarà a través del CEI Balaguer, i el concurs de cuina Dolç de Balaguer

569C61D5Abf02C4062595F94Bf627C78Fotografiesfiraqdiumengeimg1737

Fira Q Balaguer va tancar aquest diumenge una edició en què ha tornat a la presencialitat després de 2 anys.  Des de la Paeria el paer en cap, Jordi Ignasi Vidal, valorava precisament aquest aquest contacte entre expositor i comprador. Segons Vidal, la immensa majoria d'expositors els van han manifestar abans del tancament del certamen "la intenció de repetir l'any que ve, cosa que demostra que els ha anat bé". També Vidal parla de millorar coses com, per exemple, l'horari en què s'han organitzat algunes activitats.

La Fira d'aquest 2022 ha comptat amb un ple absolut amb la participació de 100 expositors que han representat, un cop més, els principals sectors econòmics de la ciutat: el producte de proximitat; l'habitatge i la construcció; el comerç i  serveis, la restauració i l'oci i el sector de l'automòbil, aquest darrer situat en una carpa annexa al pavelló firal.

Tots ells han rebut la visita d'un públic que ha passat per la fira de forma constant i sense aglomeracions. Així ho destacat la responsable de Fires, Antonieta Martínez, que ha felicitat els visitants i, sobretot també, els expositors, dels quals ha tornat a dir que estaven molt il·lusionats i entusiasmats per poder tornar a celebrar Fira Q de forma presencial.

L'acte inaugural va anar dissabte a càrrec de Jordi Torrades i Aladrén, director general del Departament de Comerç de la Generalitat de Catalunya. Durant l'acte Torrades es va mostrar molt satisfet de poder ser a Balaguer i visitar aquest certamen que aposta pel producte de proximitat. En la mateixa línia es va pronunciar diumenge el president de la Diputació, Joan Talarn, que va dir que l'ens continuarà col·laborant en una fira de les més importants que hi ha al territori.

Fira Q, d'altra banda, ha continuat apostant una edició més pel dinamisme essent un certamen on contínuament han passat coses en els diferents escenaris de cada sector.

Per exemple, s'ha celebrat la XIV Jornada Tècnica de la Mel amb interessants ponències professionals amb experts d'aquest món tan fascinant com és el món de les abelles.

La jornada, organitzada, un any més, per l'oficina comarcal de la Noguera del Departament d'Acció Climàtica amb la col·laboració de l'Associació d'Apicultors Lleidatans, va comptar dissabte amb un important nombre de productors i elaboradors de mel i va tractar temes relacionats amb aspectes sanitaris de les abelles i s'ha presentat també un programa de vigilància i lluita contra la varroasi i sobre la influència de les radiacions en la salut de les persones i de les abelles. La va inaugurar el Director dels Serveis Territorials del DACC a  Lleida, Ferran de Noguera i entre els ponents hi van participar Mariano Bueno Bosch, expert en geobiologia, bioconstrucció i agricultura ecològica i Josetxo Rodríguez Barcena, apicultor professional. Al finalitzar, es va fer el lliurament de premis del XIII Concurs "Reina de Mels", que també s'ha celebrat en el marc d'aquest jornada.

També dissabte va tenir lloc la presentació del projecte Energy-Hub Lab per afavorir la transició energètica que la Paeria executarà a través del CEI Balaguer.

La jornada estava organitzada justament pel Viver d'empreses i pel Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, i en ella es  va parlar d'energies sostenibles i del PECT Green&Circular, projecte per l'especialització i competitivitat territorial basada en la transició energètica i ecològica i en el marc del qual es durà a terme la iniciativa Energy-Hub Lab.

Segons el paer en cap, Jordi Ignasi Vidal, l'objectiu era donar a conèixer possibles nous models de negoci que han d'afavorir que hi pugui haver empreses i emprenedors que hi apostin.

En aquesta jornada es va parlar dels consums energètics de la llar, de com reduir-los i de com autoproduir la pròpia energia; dels avantatges de la generació solar; i dels programes d'ajuts per afavorir la transició energètica de la ciutadania, les empreses i les administracions locals.

La jornada va comptar amb la participació de Carles Gibert, vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida; el coordinador del PECT Green&Cirular, David Aguilà; la paera de Promoció Econòmica i Ocupació de la Paeria de Balaguer, Ester Gunaré, i el coordinador del CEI Balaguer, Jaume Roca.

Per la seva part, el sector del Comerç i Serveis de Fira Q 2022 ha presentat les millors propostes en la desfilada Moda BLG 25600 avalada per les principals firmes locals.  En total  hi ha hagut 4 desfilades professionals a càrrec de l'Agència Il·lusions Model by Laura Echevarria de Lleida en què s'han presentat les darreres novetats en roba d'home, dona i nens, joies i complements. En el marc d'aquest sector, també es va poder gaudir de presentacions de productes, de sessions per al benestar i xerrades professionals.

L'espai gastronòmic de la Diputació de Lleida, Aliments del territori i tu, ubicat al sector del producte de proximitat, ha acollit durant tot el cap de setmana presentacions, tastos i elaboracions fetes amb els millors productes del territori. En el marc d'aquest espai també s'ha celebrat la XXXV Mostra nacional de coques de recapte i samfaina amb la participació de 16 forners i pastissers de la comarca.

El sector de la restauració i l'oci de Fira Q presentava aquest any com a principal novetat el concurs Dolç de Balaguer.

El concurs l'havien organitzat la Paeria i l' Associació Gastrobar conjuntament amb l'Associació de Comerciants Balaguer ACB 202 i un jurat qualificat i format per diferents forners, pastissers i cuiners de Balaguer va escollir el guanyador entre totes les propostes finalistes en la Gran Final que es va disputar diumenge a la tarda.

El jurat estava encapçalat, entre altres, per Miquel Guarro, reconegut "Xef Pastisser, director de pastisseria del Grup Hofmann i Assessor Internacional.

D'entre totes les propostes presentades, s'han escollit quatre postres finalistes que els concursants han elaborat a l'escenari del sector de la Restauració i Oci. Finalment, la proposta guanyadora ha estat la 'Galeta Balaguins', elaborada pels alumnes de Pastisseria i Forneria de l'Escola d'Hoteleria i Turisme de Lleida.

El xef pastisser Miquel Guarro parla de quatre propostes plenament diferents però totes molt encertades.

Segons una de les guanyadores, Sofia Karaki Orcera, la galeta presenta un munt de sensacions i sabors.

La voluntat de la Paeria amb aquest concurs ha estat que amb la participació de la pròpia ciutadania i els professionals del sector, Balaguer pugui comptar amb un producte representatiu de la seva gastronomia així com de la pròpia ciutat, "un dolç referent".

Per elegir la proposta guanyadora s'ha tingut en compte aspectes com la utilització de la mel com la mel però també que fos un dolç fàcil de transportar i que tingué durabilitat a banda del sabor i l'originalitat.

Pel que fa al sector de l'automòbil, enguany ha comptat amb un saló exclusiu amb vehicles Km 0 i de gerència. En total han participat en aquest sector 12 marques d'expositors del territori, sobretot de Balaguer.

Notícies relacionades

Altres notícies que et poden interessar