La baixa producció i la demanda d'Itàlia disparen el preu de l'oli d'oliva.
La baixa producció d'oli d'oliva enguany, no tan sols a Lleida sinó també a Andalusia i a països com Tunísia, i l'elevada demanda d'Itàlia s'estan traduint en un repunt dels preus que no s'havia vist en més d'una dècada. El president de la denominació d'origen Garrigues, Enric Dalmau, explica que s'estan fent operacions per sobre dels 4 euros el quilo a granel. De fet, com passa en moments de preus elevats, la diferència per al consumidor entre un oli de gran qualitat i un de refinat és molt petita.
En el cas de la DO Garrigues, Dalmau apunta que aquest any tot just comptaran amb una producció d'uns 2,5 milions de quilos, davant els 3,2 de la passada campanya, que ja va ser molt curta. Segons les seves dades, una producció bona, sense efectes de sequera com la que ha afectat les oliveres en els últims anys, podria assolir els sis milions de quilos, una quantitat que considera òptima per al potencial de les finques de la província.
A Espanya la situació és similar i la producció es quedarà prop dels 1,2 milions de tones, molt per sota de les expectatives.
En el cas de la venda a l'envasament de l'oli de la DO, Dalmau apunta que els preus han pujat de forma moderada i que les cooperatives venen el litre en una forquilla de preus d'entre 4,2 i 4,8 euros el quilo.