La Fecasarm celebra la reobertura de la restauració al vespre però veu 'insuficient' l'horari permès pel Procicat. El Gremi de Restauració assegura que l'ampliació de l'horari 'arriba tard' però atén el 'crit d'auxili' del sector
La Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm) ha celebrat l'anunci del Procicat de permetre la reobertura de la restauració nocturna a partir del 9 de maig tot i considerar que "arriba massa tard" i que "l'horari és insuficient". En un comunicat, també ha lamentat que el Govern no faci "cap esment al sector de l'oci nocturn" i ha assegurat que la reactivació dels sopars i de les sales de festa i discoteques amb mesures de seguretat "es l'única fórmula eficaç per lluitar contra els contagis entre la gent jove". D'altra banda, l'organització empresarial ha anunciat que impugnarà el toc de queda que vol impulsar la Generalitat un cop aixecat l'estat d'alarma perquè seria "inconstitucional i ineficaç".
Afegeixen que "una Comunitat Autònoma no pot limitar un dret fonamental, ni per llei," i asseguren que si el confinament nocturn s'aprova, no serà validada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).
La federació en defensa dels interessos de restauradors i empresaris de l'oci nocturn ha considerat, a més, que la consellera de Salut, Alba Vergés, ha reconegut "implícitament" que les mesures preses fins ara pel Govern "han fracassat" i que la millora de la situació ha sigut "només gràcies a la bona evolució de la vacunació".
La Fecasarm ha insistit que el tancament anticipat de les activitats legals provoca un "efecte advers" ja que promou que la gent es traslladi a "festes il·legals en espais inhòspits i sense mesures sanitàries". Per això, consideren que cal ampliar l'horari les activitats legals "i no limitar-los ni aprovar cap nou toc de queda".
Joaquim Boadas, secretari general de l'organització creu que "cal reactivar urgentment la restauració nocturna amb l'horari normal de funcionament i de manera progressiva l'oci nocturn, ja que, amb les corresponents mesures de seguretat s'ha demostrat que són espais del tot segurs". A més, Boadas afirma que cal "implementar l'obligatorietat dels tests previs per accedir als locals legals" per detectar casos asimptomàtics.
En aquest aspecte des de la Fecasarm proposen una triple fòrmula consistent en test o auto-test previs, codis QR per accedir i aparells de desinfecció d'aire i superfícies per ionització, amb el que es garantiria un 99,9% de seguretat en l'interior d'aquests espais, fins i tot sense mascareta.
Per la seva banda el Gremi de Restauració de Barcelona ha assegurat que la reobertura dels bars i restaurants fins a les onze de la nit "arriba tard", però atén el "crit d'auxili" del sector davant una situació "agònica". El director de l'entitat, Roger Pallarols, ha afirmat que la reobertura dels sopars s'hauria d'haver permès a partir d'aquest dilluns, 3 de maig, i ha advertit que moltes empreses no es podran beneficiar de la correcció del Govern. Barcelona ha perdut un quart dels bars i restaurants, una xifra que s'elevarà a un terç al final de la crisi. Per aquest motiu, Pallarols ha assegurat que un pas enrere "no seria assumible" i ha demanat eliminar les restriccions d'aforament i horari de cara a les pròximes setmanes.
El Gremi de Restauració ha assegurat que la situació econòmica "no permet" un pas enrere i ha recordat que la pandèmia avança en la "direcció adequada", amb un percentatge cada cop major de persones vacunades.
De cara a les pròximes setmanes, Pallarols ha afirmat que el debat se centrarà a recuperar els percentatges d'aforament interior o allargar l'horari per recuperar el funcionament habitual.
En aquest sentit, el Gremi de Restauració ha advertit que estarà atent al "qüestionable" manteniment del toc de queda un cop s'acabi l'estat d'alarma. Al marge dels dubtes sobre el seu encaix constitucional, l'entitat ha assegurat que no s'entendria que la restricció de mobilitat s'iniciés a mitjanit, una hora després dels bars i restaurants.
El director de l'entitat ha afirmat que Barcelona ha perdut ja un quart dels bars i restaurants i ha vaticinat la pèrdua d'un terç dels locals un cop acabi la crisi econòmica. Pallarols ha assegurat que la capital catalana estava cridada a tenir una crisi més dura, per la dependència de la mobilitat i la imposició de "restriccions excessivament severes".
"La situació de la restauració és dramàtica. Les defuncions empresarials són i seran molt importants", ha lamentat.
Les restriccions han impedit servir sopars a Catalunya des del 15 d'octubre. Entre el 23 de novembre i el 20 de desembre l'hora de tancament dels bars i restaurants es va fixar a dos quarts de deu de la nit.
En tot cas, el Gremi de Restauració ha celebrat la decisió del Govern i ha agraït la "proximitat i empatia" del conseller d'Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa. Així mateix, ha valorat positivament el posicionament del plenari municipal d'aquest divendres, en favor d'obrir la restauració i l'oci nocturn fins al vespre.