Ponts celebra aquest dimarts el tradicional Ranxo, l'esdeveniment que marca el final de les festes de Carnestoltes en aquesta localitat i repartirà més de 12.000 racions d'aquesta típica escudella entre els assistents
Com marca la tradició, el dimarts després de carnaval i des de bon matí s'encén el foc per fer bullir setanta calderes i preparar lo ranxo. Al migdia es reparteix entre els assistents, que poden degustar-lo ben a prop de les calderes, a l'avinguda Font de Valldans, o endur-se'l a casa tot portant una olla o una carmanyola.
Just abans de fer el repartiment de racions entre tots els veïns i visitants, el rector de la parròquia beneeix l'àpat. Aquest acte té lloc cap a la 1 del migdia, acompanyat d'un concert de sardanes. A l'acte de repartiment és tradició que hi assisteixin un gran nombre d'autoritats locals i territorials.
L'alcalde de Ponts, Josep Tàpies, ha explicat a Ràdio Balaguer que el d'enguany és un ranxo molt especial, pel fet que esdevé una mena de tret d'inici dels actes del Mil·lenari de Sant Pere de Ponts, i alhora obre les portes a l'inici dels preparatius del ranxo de l'any vinent, en que se celebrarà el 150è aniversari d'aquesta festa.
El Ranxo estarà elaborat per la cuinera Rosa Boix, que ja fa anys que n'està al càrrec, acompanyada de tot l'equip de ranxeres i ranxers. Tàpies explica que enguany se'n serviran entre 12 i 13 mil racions, gràcies també al la implicació dels infants del municipi en activitats com el Lali-lali o el Ranxo Petit.
El ranxo rememora una tradició que tenia com a objectiu preparar els veïns del municipi per al període de quaresma. Es tracta d'un plat calòric amb el qual s'ajuda a combatre el fred. El Ranxo de Ponts s'elabora amb foc de llenya i olles d'aram, elements que li aporten un gust característic.
Els actes del Ranxo, i per tant de la celebració del carnaval a Ponts es clouran a la tarda, amb el concert i ball de La Selvatana a la sala 1 d'Octubre.