Ponts reparteix milers de racions de Ranxo. La festa del Ranxo és un de les festes gastronòmiques amb més tradició de les Terres de Lleida. També Artesa de Segre celebra aquesta tarda la tradicional matança del porc.

Per Ràdio Balaguer
525 visites
56F5B23F35D291C7Ba5D3C00A25Aa143Ranxo

El municipi de Ponts celebra avui la Festa del Ranxo, una de les festes gastronòmiques amb més tradició a les Terres de Lleida. La localitat preveu repartir unes 10.000 racions d'aquesta mena d'escudella catalana elaborada en mig del carrer el dimarts de carnaval, un àpat comunitari que serveix per acomiadar el carnaval abans d'endinsar-nos a la Quaresma. 

A primera hora del matí, a les 6 concretament, ja s'han posat al foc les olles per coure el ranxo, elaborat amb porc, botifarra negra, col, patates, mongetes, fideus i arròs, gallina, pollastre i algun garró de pernil. 

Part d'aquests ingredients es van recollir ahir, el dilluns de carnaval, durant el matí, casa per casa. A aquesta capta se l'anomena Lali-lali: una cercavila que recorre carrers i places. 

Els orígens d'aquesta tradició se situen a l'edat mitjana, però la causa no està tan clara. Hi ha qui diu que els senyors feudals l'oferien al poble per aproximar-s'hi; altres diuen que la celebració prové d'un pontsicà que havia estat molt pobre i que, al fer-se ric, va crear el ranxo per donar de menjar als menys afavorits. 

A la Festa del Ranxo hi arriba gent de tota la comarca però també de fora, de ciutats per exemple com Madrid, Saragossa o Conca. 

El departament de Cultura va incloure a finals de l'any passat la festa del Ranxo de Ponts en el catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya, del qual formen part més de setanta celebracions, festes i elements singulars més destacats del patrimoni cultural i immaterial de Catalunya. 

La inclusió del Ranxo al catàleg representa un reconeixement oficial que contribuirà a la difusió i al coneixement exterior de la festa més representativa de la població de la Noguera. 

D'altra banda, recordem que també aquesta tarda, en un berenar popular a Les Sitges, es poden degustar les botifarres i llonganisses elaborades aquest matí pels veïns d'Artesa de Segre en la seva tradicional festa de la matança del porc, amb la qual la localitat posa fi a la festa de Carnestoltes.

Notícies relacionades

Altres notícies que et poden interessar