Torrons i Mel Alemany, premiada amb vuit estrelles als 'Great Taste Awards', els Oscar de l'alimentació gourmet

Per Ràdio Balaguer
768 visites
774930A5786E542E38E0544Ef1B2F8F9Agredoldemoscatellambmeldetarongerpremiatambdosestrellesgreattaste
L'empresa d'Os de Balaguer Torrons i Mel Alemany ha estat premiada amb vuit estrelles als premis internacionals 'Great Taste Awards, celebrats recentment a Londres, i considerats els Oscar de l'alimentació gourmet. Alemany ha rebut el reconeixement per quatre productes diferents: dos estrelles pel seu agredolç amb mel de taronger (l'últim producte que ha tret al mercat), dos pel torró dur imperial, dos per les ametlles xocolatades i 1 per la mel d'espígol i per la mel amb crema d'avellana, que ja va ser premiada el 2014. 
 
Agredolç de moscatell amb mel de taronger premiat amb dos estrelles Great Taste
 
Alemany ha rebut dues estrelles pel seu agredolç amb mel de taronger que, juntament amb l'agredolç amb mel de castanyer, són dos productes presentats l'octubre de 2017 que formen part de l'estratègia de creixement de l'empresa, basada en la innovació i en la pedagogia per aplicar nous usos a la mel. Es tracta d'un projecte cooperatiu de Torrons i Mel Alemany (Os de Balaguer, La Noguera) i Vinagres Badia (Mollerussa, El Pla d'Urgell). La cinquena generació d'aquestes dues empreses familiars, liderades per Ferran Alemany Judit i Marta Badia (respectivament) s'han aliat per crear un nou producte, cadascun sota la seva marca, mantenint la seva essència tradicional.
 
Ametlles xocolatades premiades amb dos estrelles Great Taste
 
L'altre producte que s'ha presentat recentment, les ametlles xocolatades, també han rebut dues estrelles. Elaborades amb fruit secs de proximitat i una selecció de la millor mel de romaní del Montsec, es troben dins de la gamma gourmet de Torrons i Mel Alemany.
 
En el cas del torró dur imperial, es tracta d'un dels productes diferencials que comercialitza Torrons i Mel Alemany. Elaborat en base a una recepta del segle XIX que atorga a la pasta un blanc característic. Una cocció lenta, fruits secs de proximitat i una mel de romaní molt seleccionada són part d'un secret que dóna un gust característic i diferenciat al torró. La recepta data del 1879 quan l'àvia Mundeta va crear un caramel de mel i fruits secs i d'allí en va sortir el primer torró. Des d'aleshores, cinc generacions de la família Alemany han seguit el procés artesanal de l'elaboració del torró.
 
Amb les vuit estrelles d'aquesta edició, Torrons i Mel Alemany s'ha convertit en la segona empresa de l'Estat espanyol que acumula més guardons. L'any 2017 va ser la firma amb més premis. Els Great Taste Awards se celebren des de fa 24 anys al Regne Unit i distingeixen amb una, dues o tres estrelles els productes alimentaris i begudes. En el tast, un jurat format per 500 experts (crítics gastronòmics, xefs, restauradors, productors, escriptors i periodistes) puntua a cegues els productes, tenint en compte el sabor, la combinació́ d'ingredients, la textura i l'olor, sense conèixer la marca o el packaging. Tots els productes premiats s'etiqueten amb el segell d'excel•lència Great Taste, que té validesa per a tres anys i està reconegut mundialment.
 
Alemany, que participa en els Great Taste Awards des de l'any 2014, ha acumulat 22 guardons en els darrers cinc anys.
 
 
La història de Torrons i Mel Alemany que s'inicia a finals del segle XIX quan la Sra. Mundeta feia un caramel amb la mel i els fruits secs de la zona. Atès que el Montsec és un terreny aspre i difícil per al conreu, aquesta activitat els resultava una bona alternativa. Aquest caramel es venia als mercats i de forma típica a les trobades de les ermites de l'entorn. D'allí en va sortir el torró que encara produeixen a dia d'avui en les gammes més clàssiques: el tou i el dur.

El proper salt endavant en l'activitat familiar fou l'any 1929, quan el fill de la Sra. Mundeta va visitar l'Exposició Universal de Barcelona, on va comprar una primera màquina per coure la pasta.

Paral·lelament, als anys trenta, el Sr. Miquel Alemany i Boix va començar a treballar amb les abelles i a produir mel amb les tècniques de les arnes mòbils, les quals permetien augmentar considerablement la producció amb molts menys esforços. Va ser un monjo del Monestir de les Avellanes, del mateix municipi d'Os de Balaguer, el que li va ensenyar l'ofici.

El volum de mel que comercialitzava va anar creixent fins que el seu fill, Miquel Alemany Hospital va instal·lar-hi l'envasadora als anys setanta, fet que va permetre a Alemany entrar al mercat amb força amb una marca pròpia. Els fills (Ferran i German Alemany) s'incorporarien els anys 90.

 

El mes destacat

Notícies relacionades

Altres notícies que et poden interessar