X Sopar Medieval del Monestir de les Avellanes La regulació de l'alimentació monàstica medieval al s. XIV
En aquesta edició és pretén reproduir un àpat de diumenge de Pasqua, documentat a l'entorn del 1330 i que celebraven els canonges de la Seu de Tarragona
El 13 de juliol de 2023 a les 20:30 h se celebrarà la 10a edició del Sopar Medieval del Monestir de les Avellanes amb el títol "La regulació de l'alimentació monàstica medieval: un dinar de diumenge de Pasqua dels canonges de la Seu de Tarragona, s. XIV"
El tradicional Sopar Medieval del Monestir de les Avellanes arriba a la 10a edició; es tracta d'esdeveniment que va començar en el marc de les Jornades d'Història del Monestir, amb la idea de reproduir un àpat medieval de forma fidedigna, tot experimentant un viatge a la història a través de la gastronomia
Després de deu edicions s'ha consolidat un àpat, obert a tots els públics – amb una mitjana de 150 comensals per edició-, que té per objectiu la divulgació de la història, garantint el rigor científic i la qualitat gastronòmica.
En la desena edició del Sopar Medieval es reproduirà un menú de l'entorn de l'any 1330, documentat a la consueta de l'arxiu dels canonges de la catedral de Tarragona, en el qual descriuen com havia de ser l'àpat servit a la comunitat el diumenge de Pasqua.
El menú es composa de: gallina en olla, cansalada, moltó en ast amb salsa pebrada, taronjat en panades de sucre fi acompanyades de vi piment. També hi haurà vi del monestir i pa blanc de farina de xeixa.
L'àpat compta ja amb 180 inscrits i tindrà lloc a les galeries del claustre romànic. El parament de taula es fa amb plats i vasos elaborats manualment per ceramistes de Verdú. I el servei reproduirà alguns dels elements descrits a la documentació.
L'organització del Sopar Medieval compta amb la recerca i assessorament històric dels professors Antoni Riera (Universitat de Barcelona) i Montserrat Coberó (Global Desenvolupament) i la direcció gastronòmica del xef Bobby Cabral (Restaurant El Claustre)