Els carrers de Penelles (Noguera) s'han tornat a omplir aquest dissabte de milers de turistes per gaudir de l'art mural en viu en una de les cites ineludibles del calendari cultural de Ponent com ho és el Gargar Festival de Murals i d'Art Rural. El certamen celebra una dècada de vida reivindicant la creativitat com a motor de transformació comunitària. "El festival ha revitalitzat el poble i li dona un valor afegit. Si Penelles és al mapa és gràcies a l'art al carrer", ha explicat l'alcalde Eloi Bergós. Al llarg d'aquests 10 anys s'han elaborat 170 murals, alguns dels quals han estat repintats per la degradació pel pas del temps. Fins diumenge, el certamen ofereix una programació artística, musical i participativa per a totes les edats.
Una dècada després del naixement del Gargar, la creativitat i l'art mural segueixen transformant els carrers de Penelles. "La valoració és més que positiva. Entre tots hem organitzat un projecte cultural i turístic. Sentim orgull d'allò que hem creat", ha dit Bergós, qui preveu una llarga vida al Gargar. "Tenim la voluntat de continuar sent un pol d'atracció d'aquest art com un valor distintiu del poble", ha conclòs.
Una de les artistes que ha viscut part de l'evolució del festival ha estat Estitxu Julián, de Pango i CO, qui ha destacat que el públic "cada vegada està més interessat per l'art mural". "A nivell turístic es crea molt moviment i la gent et pregunta per la teva obra per entendre-la", ha explicat. És la segona vegada que Julián participa al Gargar juntament amb el seu company Ivan Egea. "Ens serveix d'aparador per mostrar la nostra obra i el nostre treball", ha dit.
D'altra banda, l'artista barceloní Eslicer també repeteix la seva participació en el festival, enguany de manera individual, després que en la segona i tercera edició elaborés murals conjuntament amb altres artistes. "Actualment, el tracte amb l'organització és més personal", ha apuntat. Eslicer treballa amb la creació d'un mural de grans dimensions amb la imatge de la deessa Artemisa.
Qui participa per primera vegada al certamen ha estat la mexicana i establerta a Tàrrega, Luisa Estrada. Ho fa amb l'elaboració d'una obra sobre aus naturals on hi és present la Ganga, l'ocell del festival. De fet, la natura i el paisatge són les seves fonts d'inspiració i viure en un entorn rural l'ha ajudat a expandir la seva faceta com a artista. "Des que soc aquí he començat a treballar en coses que a Mèxic no hauria fet", ha explicat.
Enguany, el municipi assolirà la xifra dels 170 murals elaborats, tot i que alguns d'ells siguin repintats. "Els artistes saben que fan art efímer i les condicions climàtiques fan que les obres es vagin degradant. Aleshores tornem a convidar l'artista a restaurar el mural degradat o a canviar-lo", ha dit l'alcalde.
Activitats més enllà dels murals
Més enllà de gaudir de l'elaboració dels murals característics del municipi, la programació també preveu activitats per a tots els públics.
Precisament, aquest dissabte s'ha dut a terme tallers de decoració ceràmica amb Asis percales, de creació de robots amb IA a càrrec de Pep Borràs, d'il·lustració intergeneracional amb Natasha Domanova i d'estampació de criatures fantàstiques.
Així mateix, al llarg del matí s'ha dut a terme un vermut musical amb Miqui Puig, mentre que de cara la tarda es farà un 'tardeig' amb música dels 80 i l'actuació d'Enric Font. La jornada culminarà amb l'espectacle musical de Maambo i la tradicional ruta golfa de tractors.
De manera paral·lela, també es podran visitar les exposicions 'Quadern d'artista' a l’Església Vella, '80s 90s But Goodies' a la Sala B, '10 anys de Gargar' al Portalet així com el mercat d’artesania i la Fira del Món Rural a la plaça Major.
A banda dels tallers i les exposicions, diumenge es realitzarà un esmorzar popular, una sortida de tractors antics i diferents actuacions musicals.