Acompanyat de la delegada del Govern, Núria Gil, el conseller ha encapçalat la primera reunió de la Comissió de Coordinació de la Campanya Agrària de Lleida d’enguany, que ha servit per posar en comú les actuacions transversals de les administracions, sector productor, ens locals i comarcals i entitats socials per a la gestió de la campanya
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, ha afirmat que la campanya agrària de Lleida del 2025 serà la que s’afrontarà “amb més recursos i amb més coordinació entre institucions i el sector”. Així ho ha expressat, acompanyat de la delegada del Govern, Núria Gil, en el transcurs de la primera reunió de la Comissió de Coordinació de la Campanya Agrària de Lleida d’enguany, que ha servit per posar en comú el Pla de Treball de la campanya agrària 2025, el document que recull les actuacions transversals dels departaments d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Empresa i Treball, Drets Socials i Inclusió, Igualtat i Feminisme, Salut, Interior i Presidència, així com de les altres administracions públiques, organitzacions agràries i entitats socials implicades en la campanya.
El Pla de Treball de la campanya agrària 2025 inclou diverses novetats. Cal recordar que en aquesta campanya s’incorporaran 77 dinamitzadors per primer cop abans del seu inici, s’ampliarà l’horari de l'oficina policial d’Aitona a les tardes, s’intensificarà el patrullatge per part dels Mossos d’Esquadra, es comptarà amb un nou equipament per a l’allotjament de persones que arribin a treballar a la campanya de la fruita i no en disposin i ja s’ha publicat la 2a convocatòria d’ajuts per a inversions destinades a l’allotjament temporal de persones treballadores temporeres.
Òscar Ordeig ha subratllat que “l’èxit de la campanya agrària dependrà del conjunt de les organitzacions, de les entitats, les empreses i, per descomptat, de l’administració pública en coordinació amb la privada. Plegats hem de treballar conjuntament perquè vagi bé”. En aquest sentit, ha assenyalat que “la Delegació del Govern de Lleida durà a terme aquesta coordinació, també a través de les comissions de seguiment periòdic per anar resolent les incidències sobre el terreny, amb els alcaldes, les entitats socials i els responsables públics per anar gestionar el millor possible els casos de vulnerabilitat i el conjunt de la campanya agrària”.
Alberg a Seròs per a persones que arriben a Lleida buscant feina en la campanya de la fruita
El sistema d’allotjaments per a les persones que arriben a Lleida buscant feina en la campanya de la fruita incorporarà enguany, per primer cop, la disponibilitat d’un alberg de titularitat privada a Seròs, amb capacitat per a 40 persones. Aquest establiment serà operatiu durant el mes de maig i també durant el mes de setembre per tal de complementar el dispositiu del pavelló 3 de Fira de Lleida que habilita l’Ajuntament de Lleida els mesos de juny, juliol i agost, i que inclourà el servei d’assessorament i d’atenció de l’oficina única.
Atenció a les persones en situació de vulnerabilitat
La vessant de l’atenció a la vulnerabilitat continua sent una de les prioritats de la gestió de la campanya. En aquest sentit, a l’augment de places d’allotjament a través de l’alberg de Seròs ja esmentat, s’hi ha d’afegir l’actuació de la Comissió per a la vulnerabilitat, que es reunirà periòdicament, en format presencial i telemàtic, per, a partir d’un protocol d’actuació coordinada, dur a terme el seguiment, la mediació, i la detecció i cobertura de necessitats bàsiques i d’allotjament de les persones que busquen feina i de les transeünts. Un dels aspectes en què s’incidirà és en el control d’eventuals assentaments irregulars de persones transeünts.
La Comissió per a la vulnerabilitat està integrada per personal tècnic dels serveis socials dels consells comarcals i de l’Ajuntament de Lleida, dels departaments de Drets Socials i Inclusió, Salut i Igualtat i Feminisme de la Generalitat, amb la col·laboració d’entitats del tercer sector. Enguany es reforça la coordinació del dispositiu amb la incorporació a la comissió de Creu Roja i Càritas Diocesana, entitats que fan tasques de suport logístic de les persones sense llar i repartiment de kits d’higiene i lots d’aliments, entre altres.
La delegada del Govern ha reconegut que la qüestió de l’allotjament irregular i de les pernoctacions al carrer durant la campanya agrària “s’arrossega des de fa molts anys i cal resoldre’l el més aviat possible”. “La campanya agrària no és la causant d’aquesta situació, però no podem permetre que les persones dormin al carrer, sigui quina sigui la seva situació administrativa i laboral”, ha reblat.
Per primera vegada, incorporació de 77 dinamitzadors abans de l’inici de la campanya
El Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) habilita la contractació per part d’ajuntaments, consells comarcals i organitzacions agràries, i d’acord amb un llistat fixat en atenció a les necessitats de cadascun d’aquests organismes, un total de 77 dinamitzadors per un període de 6 mesos, que inclourà la seva formació en diferents matèries, entre elles intermediació i conscienciació en matèria d’igualtat. Les tasques d’aquestes persones consistiran en facilitar informació, assistència i coordinació dels treballadors temporers. Per primer cop, i a petició d’entitats i administracions locals, aquests dinamitzadors ja s’han començat a incorporar aquest mes d’abril, abans de l’inici de la campanya. L'import màxim destinat a la concessió d’aquestes subvencions serà d’1,7 milions d’euros.
Ampliació de l’horari de l’oficina policial d’Aitona i augment del patrullatge
L’activitat que genera la campanya agrària a Lleida provoca un augment important de població a les comarques implicades, especialment al Segrià. En alguns municipis, aquest increment arriba a la multiplicació per dos respecte dels habitants de la resta de l’any. És per això que és necessari adoptar algunes mesures per garantir la convivència i la seguretat ciutadana.
En aquest sentit, s’ampliarà l’horari de servei de la comissaria dels Mossos d’Esquadra d’Aitona per tal de facilitar la interposició de denúncies. Les dependències també donaran servei de les 15.00 a les 21.00 hores de dilluns a divendres durant els mesos de juny a agost. Al mateix temps, es reforçarà el dispositiu mòbil de vigilància per part d’aquest cos policial a la zona del Baix Segrià.
2a convocatòria dels ajuts per a inversions destinades a l’allotjament temporal de persones treballadores temporeres
Recentment s’ha publicat la convocatòria dels ajuts per a inversions destinades a l’allotjament temporal de persones treballadores temporeres, que, amb una dotació d’1,4 milions d’euros, habilita el Departament d’Agricultura amb l’objectiu garantir l’allotjament de les persones temporeres durant les campanyes agrícoles i, alhora, donar suport al sector agrari en la captació i retenció de mà d’obra.S’hi poden acollir explotacions agràries, cooperatives, organitzacions de productors, societats agràries de transformació (SAT) i empreses mercantils participades majoritàriament per aquestes entitats, sempre que estiguin inscrites al Registre d’Indústries Agràries i Agroalimentàries de Catalunya (RIAAC).
Com a novetat destacada, enguany s’hi inclouen com a despeses subvencionables el lloguer d’habitatges i les estades en allotjaments turístics o en cases de colònies, sempre que es destinin exclusivament a treballadors temporers del sector hortofructícola. Amb aquesta mesura, es dona resposta a una demanda expressa del sector ja que s’amplien les opcions d’allotjament més enllà de les inversions en infraestructures. Els ajuts poden cobrir fins al 50% de la inversió, amb un màxim de 300.000 euros per projecte i de 150.000 euros per beneficiari. El termini per a la sol·licitud de l'ajut (convocatòria 2025) finalitza el proper 19 de maig.
Valoració positiva de les mesures anunciades
En el transcurs de la primera reunió d’avui, els diferents actors implicats han fet una valoració “molt positiva” de les novetats anunciades recentment per part de la Generalitat a fi de reforçar la gestió de la campanya agrària d’enguany.
Núria Gil ha assenyalat que “aquesta campanya ens hem volgut anticipar amb noves mesures que pensem que milloraran aspectes rellevants de la seva gestió, especialment relacionats amb l’atenció a les persones arribades que hi volen treballar, el suport al sector i la prestació de servei a la ciutadania”.
Protecció contra la pedra
El conseller Ordeig també s’ha referit a la darrera pedregada que ha afectat 40.000 ha. a les terres de Lleida, de les quals entre prop de 5.000 amb uns danys que se situen entre el 80 i el 100%. “Aquesta reunió de la campanya agrària ha estat marcada inevitablement per la pedregada. En aquest moment, i amb tota prudència, hem d’ajudar a què Agroseguro faci els peritatges el més ràpid possible i serà a través de la Taula Agrària, amb el Govern i les organitzacions, que definirem quins seran els ajuts per als agricultors, amb l’objectiu que ningú es quedi pel camí”, ha afirmat. “Estem orgullosos de ser una referència a Europa en producció de fruita, però també ho hem de ser perquè anem tots a la una i perquè destinem les inversions necessàries en protecció, a través de xarxes antipedra, per exemple, perquè això passarà, en el futur encara més, i hem d’estar preparats”.
La Comissió de Coordinació de la Campanya Agrària, dirigida per la delegada del Govern a Lleida, està formada pels directors/res i altres responsables dels serveis territorials dels departaments de la Generalitat implicats i per representants de la Diputació de Lleida, de l’Ajuntament de Lleida i dels municipis del Baix Segre, dels consells comarcals, de la Subdelegació del Govern central, de les organitzacions agràries i sindicats, d’Afrucat, de la Federació Cooperatives Agràries de Catalunya i de les entitats socials Creu Roja, Càritas i Arrels.