El conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat, Miquel Sàmper, ha inaugurat aquest dissabte un nova edició de Fira Q Balaguer
Balaguer ha inaugurat aquest dissabte 26 d’abril una nova edició de la Fira Q, el certamen multisectorial que converteix un any més el pavelló Inpacsa de la ciutat en l’aparador dels principals sectors econòmics de la Noguera i del conjunt de les terres de Lleida.
Enguany, la Fira Q se celebra sota el paraigua de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025, un reconeixement que aporta una rellevància especial al sector alimentari i gastronòmic. Aquesta distinció posa el focus en la qualitat, la diversitat i la sostenibilitat dels productes del país, i Balaguer ha sabut sumar-s’hi apostant clarament pels aliments de proximitat, la cuina del territori i les experiències gastronòmiques per a tots els públics.
L’obertura oficial de la fira ha tingut lloc aquest dissabte a les 10:30h del matí amb un acte inaugural encapçalat pel conseller d’Empresa, Miquel Sàmper. L’han acompanyat la paera en cap de Balaguer, Lorena González; el paer de Fires, Benestar Animal i Ocupació, Borja Vega; i el paer d’Empresa i Comerç, Guifré Ricart, a més d’altres autoritats locals i representants d’institucions.
El conseller Sámper, ha dut a terme un recorregut per la fira i ha explicat la seva impressió sobre aquest certamen que ha qualificat “d’extraordinari” i ha afegit “les fires són en essència el gran motor del nostre país”.
Durant la seva visita, el conseller ha posat en valor molt especialment la mostra gastronòmica de la fira: des dels estands expositius fins a les demostracions en directe, els tastos i el concurs de cuina, tot plegat en sintonia amb l’objectiu de promocionar el sector agroalimentari de qualitat del nostre país.
També ha destacat, en referència a que Catalunya sigui la Regió Mundial de la Gastronomia, que “Catalunya és terriblement rica a nivell de gastronomia, no hi ha cap espai tan petit que tingui de tot. Qui té tan bon producte, i tants bons cuiners, ha de saber-ho aprofitar i em de ser capaços de vendre-ho a l’exterior, ha dit.
La paera en cap de Balaguer, Lorena González, diu que Fira Q és Una nova oportunitat per donar el valor tota la producció que fem al territori, de tots els comerços i del producte de proximitat, la Noguera i la demarcació és molt potent “.
González també ha volgut destacar l’esforç de totes les persones i entitats que fan possible aquest esdeveniment i ha agraït molt especialment la feina dels expositors, que any rere any són assidus a Fira Q i que és important que els productors s’ho creguin i la facin gran.
González també ha volgut fer una crida a la ciutadania, convidant tothom a apropar-se a la fira, però sobretot a participar de les activitats, dels tallers, de les degustacions i de les propostes culturals i lúdiques que s’hi ofereixen.
El recinte firal es distribueix per sectors temàtics, amb una gran varietat d’activitats pensades per a públics de totes les edats. Un dels espais més destacats és el dedicat als productes de proximitat, coordinat pel Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, on es poden descobrir projectes i iniciatives de productors locals a través de tastos, presentacions i activitats divulgatives.
Aquest és també l’espai de presentació de la nova marca “Gust de Lleida”, una iniciativa que pretén posar en valor no només els aliments de les terres de Ponent, sinó també els seus paisatges, la seva cultura i la manera de fer de la gent del territori.
Des de l’àrea de Fires, Antonieta Martínez ha volgut agrair el suport de la Diputació i ha parlat d’aquest espai dinàmic i ple de propostes.
Un altre dels grans espais que concentra l’atenció dels visitants és el dedicat al comerç i els serveis. Aquí, un dels punts més originals i innovadors torna a ser l’apartat dedicat a les mascotes, que cada any desperta un gran interès tant entre el públic general com entre professionals del sector.
Hi trobem estands amb productes especialitzats per a animals de companyia, però també un espai molt més divulgatiu i pedagògic, amb tallers i xerrades sobre educació canina, benestar animal i nutrició. A més, activitats com la puppy ped o la trobada de “gossos inquiets” esdevenen un gran atractiu per als amants dels animals.
Des de l’organització, el paer de Fires, Benestar Animal i Ocupació, Borja Vega, ha destacat aquesta doble vessant: una més comercial, amb marques i serveis, i una altra de més comunitària i educativa, que vol fomentar la responsabilitat envers els animals, que un any més són benvinguts a tot el recinte firal i disposaran d’un pac caní a l’entrada.
També dins d’aquest sector, un dels espais més visitats és la passarel·la dedicada a ModaBLG 25600, una desfilada que combina moda, tendències i espectacle. Es tracta d’una passarel·la amb comerços locals i actuacions de dansa, que tindrà lloc dissabte a la tarda i diumenge al matí i a la tarda.
Una proposta que no només serveix per mostrar la creativitat i el talent dels joves de La Xemeneia Espai de Dansa i Moviment, sinó que també esdevé un aparador real per a les botigues i marques de Balaguer. L’àrea de Fires hi ha posat una atenció especial.
Antonieta Martínez ha posat en valor la desfilada ModaBLG, amb 3 desfilades en diferents horaris on el públic pot seure. Martínez diu que “esdevenen alhora un aparador comercial i un espectacle gràcies les actuacions de dansa”.
Un dels espais més veterans de la Fira Q és el dedicat a l’apicultura. Diumenge, es viurà una nova edició de la Jornada d’Apicultura, organitzada per l’Oficina Comarcal del Departament d’Agricultura amb la col·laboració de l’Associació d’Apicultors.
El certamen inclou el tradicional Concurs de Mels, diverses ponències i activitats divulgatives sobre el món de les abelles i la producció de mel. Enguany, aquest espai comptarà amb la presència del conseller d’Agricultura, Òscar Ordeig.
Antonieta Martínez recorda que l’any passat ja es va passar el concurs a diumenge, i en detectar que hi va assistir més públic, s’ha decidit conservar aquest format.
En una fira pensada per mirar al futur, també hi té un lloc destacat el Saló de l’Energia i l’Eficiència Energètica. Coordinat pel CEI, l’Energy Hublab i l’Oficina de Transició Energètica de la Noguera, aquest espai ofereix xerrades sobre sostenibilitat, energies renovables i noves tecnologies aplicades a l’estalvi energètic. És un punt de trobada per a professionals i ciutadania, que poden conèixer iniciatives, projectes pilot i eines per fer més sostenible el nostre dia a dia.
D’altra banda, per facilitar l’arribada al recinte firal, Fira Q ha posat a disposició de la ciutadania un servei gratuït de trenet turístic, que fa trajectes regulars des de la Plaça del Mercadal fins al pavelló d’Inpacsa, tot passant pel passeig de l’Estació i el carrer Noguera Pallaresa.
És una manera còmoda i pràctica de visitar la fira sense preocupar-se per l’aparcament ni la mobilitat, especialment pensada per a famílies, ja que s’afegeix l’experiència del viatge per la ciutat. Ho explica Antonieta Martínez.
El sector de restauració i oci de la Fira Q ofereix una programació intensa. Entre els actes més destacats, trobem el 9è Concurs de cuina Josep M. Morell “De la nostra terra al plat”, que se celebrarà diumenge a la tarda. Enguany, el plat protagonista serà la cassola de tros, elaborada amb productes de proximitat.
El jurat tindrà en compte la presentació, l’originalitat, el gust i, molt especialment, l’ús d’ingredients del territori. Però no tot s’acaba aquí: l’espai gastronòmic també acull showcookings amb cuiners reconeguts, tastos de vins, cerveses artesanes i vermuts, i altres propostes que fan salivar només de sentir-les.
També hi serà present la Mostra Nacional de Coques de Recapte i Samfaina, una iniciativa de l’Associació Gastronòmica i Cultural del Comtat d’Urgell que compta amb la participació de més d’una desena de forners de la comarca i territori. Entre ells, un pastisser especialitzat en cuina per a celíacs.
Un any més, als migdies, la zona de restauració s’omplirà de ritme amb dos concerts. Dissabte, hi actuarà el grup Somnis, i diumenge, el cantautor Pau Culleré, tots dos a les dues del migdia.
Martínez explica que com que la fira no tanca als migdies, s’ha posat especial cura en disposar d’un bon espai per a que els expositors i el públic que ho desitgi hi pugui fer un àpat en les millors condicions, aprofitant fins i tot aquella estona per seguir dinamitzant els contactes comercials.
En una fira pensada per a tots els públics, no hi podia faltar un espai exclusivament dedicat als més petits. Parlem de Menuts Q, una zona infantil situada dins l’espai de productes de proximitat, però perfectament adaptada perquè els infants puguin gaudir d’una jornada plena d’activitats, tallers i jocs.
Aquest espai compta amb servei de monitoratge durant tot el dia, fet que permet a les famílies gaudir tranquil·lament de la fira mentre els infants aprenen i es diverteixen. S’hi fan tallers gastronòmics, manualitats i jocs educatius que també transmeten valors com la sostenibilitat, la creativitat i la importància del producte local.
Aquesta aposta per oferir un espai de qualitat per al públic familiar s’ha convertit ja en un dels trets distintius de Fira Q. És un model que vol fer de la fira una experiència compartida per totes les generacions.
I per als joves, un any més s’ha programat la Fira J. La nit de dissabte, el pavelló del Molí de l’Esquerrà acull una nova edició d’aquesta proposta festiva i musical, organitzada per l’Associació de Joves de Balaguer i l’àrea de Joventut de la Paeria.
La vetllada comptarà amb la participació de diversos discjòqueis que faran ballar el públic fins ben entrada la matinada. És amb entrada gratuïta.
Un any més, també hi és present el recinte de les firetes, ubicat a la part posterior del pavelló firal, amb atraccions de diverses tipologies i altres opcions d’entreteniment.
Fira Q Balaguer està oberta al públic tant dissabte com diumenge de 10 h a 21 h ininterrompudament.