El Servei de Suport al Dol de Ponent, entitat de referència en la gestió d’un procés de dol a la demarcació de Lleida, ha constatat un canvi en el perfil dels usuaris atesos arran d’un augment de la demanda del servei en la població de mitjana edat. Si bé en els darrers anys el 60% dels usuaris eren majors de 60 anys, actualment la xifra s’ha reduït al 16% i la majoria de persones que demanen el servei es troben en la franja d’edat dels 36 als 60. Així mateix, el servei ha registrat un increment de les sol·licituds d’acompanyament per dol migratori. La coordinadora del servei, Begoña Giménez, atribueix aquest augment a una major sensibilitat cap al procés de dol i a la prevenció dels efectes d’un dol “complicat”.
El servei de suport al dol de Ponent és una entitat de referència en la gestió d’un procés de dol amb una xarxa solidària. La tasca de l’entitat és acompanyar emocionalment les persones en situació de final de vida, així com les que han perdut un ésser estimat. “La gent entén que el dol és un procés psicològic molt complex. Ser acompanyat vol dir prevenir altres trastorns com l’ansietat o la depressió i les persones estan més disposades a invertir energia i diners en la salut emocional”, ha apuntat Giménez.
En aquest sentit, el servei dona atenció de manera individual o amb sessions grupals. Giménez ha apuntat que es tracta d’un acompanyament “a un dol natural, adaptatiu i no patològic que requereix una ajuda extra per evitar que es compliqui”. Així mateix, l’entitat també forma professionals de l’àmbit sociosanitari i educatiu.
El servei ha incrementat un 13,86% les atencions de l’any 2024 en comparació al 2023 amb un total de 181 usuaris atesos de manera directa, mentre que unes 1.560 persones han rebut suport del servei durant tot el 2024. Concretament, 1.140 usuaris han participat en sessions per afrontar el dol i cuidar la seva salut emocional, mentre que 320 infants i joves han expressat les seves emocions en espais segurs. Així mateix, un centenar de professionals s’han format en processos de dol.
Sobre el perfil de les persones ateses, el 73% dels usuaris són dones, mentre que el 26% són homes i un 1% s’identifica amb un altre gènere. El 12% de les persones ateses són menors de 18 anys, mentre que un 17% tenen entre 19 i 35 anys.
Les atencions es duen a terme per qualsevol mena de dol o pèrdua d’un ésser estimat. Tot i que “hi ha un augment de la demanda per tots els casos”, Giménez ha destacat un increment en les atencions per suïcidis i, de manera més significativa, per les sol·licituds d’acompanyament en dol migratori.
Sessions individuals i grupals
Giménez s’ha referit a les primeres visites com a “sessions d’acollida” on l’usuari explica la seva experiència i les professionals del servei fan una valoració del cas i una diagnosi. Així mateix, s’ofereixen eines i estratègies de gestió emocional i d’autoregulació. Posteriorment, si l’usuari vol començar un acompanyament terapèutic s’acorden visites quinzenals d’una durada d’entre 45 i 60 minuts aproximadament. “La mitjana de les atencions oscil·len entre els 12 i els 18 mesos, tot depèn”, ha dit Giménez.
En la majoria dels casos el servei es dona de manera individual, tot i que també s’ofereix la possibilitat de participar en sessions grupals. Es tracta de grups homogenis pel que fa a la pèrdua. Giménez ha concretat que “agrupem depenent de les necessitats que veiem”.
L’objectiu de les sessions grupals és oferir un suport entre iguals. “Un sentiment que acompanya quasi sempre durant el procés de dol és la soledat. Aquí ens trobem amb persones que parlen un mateix idioma, fem pinya i compartim coses que ens uneixen”, ha dit la terapeuta Núria Otero, qui també ha explicat que “no jutgem i oferim un espai d’escolta i parla activa”.
Una de les usuàries participants és la Lara, qui valora de manera positiva poder compartir la seva experiència. “Hi ha molts punts en comú amb la resta d’usuaris. Sents un vincle amb altres persones i aprens de les companyes amb qui comparteixes aquests moments”, ha conclòs.
Entitat de referència en la gestió del dol
El Servei de Suport al Dol de Ponent va néixer el 2003. Des d’aleshores, l’entitat està reconeguda per les diferents entitats del món sanitari. “També des de les escoles, centres cívics o associacions ens truquen per fer tallers”, ha manifestat Giménez.
L’entitat ha passat de donar atenció a dos punts del territori a estar present a 10 municipis de la demarcació com ho són Lleida, Mollerussa, Tàrrega, Agramunt (Urgell), Cervera, Guissona (Segarra), Balaguer, Artesa de Segre (Noguera), Ponts (Noguera) i Tremp. Tot i que el volum més gran d’atencions al llarg del 2024 s’ha dut a terme a la seu de l’entitat a la ciutat de Lleida –on l’entitat acull usuaris de tota la comarca del Segrià– el servei s’ha consolidat a Agramunt, Ponts, Tremp i Artesa de Segre. Es tracta de municipis que absorbeixen pacients d’altres indrets que no compten amb un punt d’atenció.
Així mateix, el servei ha ampliat el seu equip amb tres terapeutes i una secretària tècnica. El pressupost de l’entitat s’ha duplicat i enguany s’espera superar els 100.000 euros. Després de dos anys consecutius de beneficis, l’entitat sol·licitarà la certificació d’utilitat pública durant el 2025.