El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, acompanyat de president en funcions de la Federació de Mitjans de Comunicació Locals de Catalunya (FMCLCat), Eduard García, ha donat aquest divendres la benvinguda a la Trobada de les ràdios locals de les comarques de Lleida, que ha tingut lloc a la sala polivalent del Palau de la Diputació, sota el títol ‘La ràdio local, punt de referència de la comunitat’, i amb l’organització de la FMCLCat.
En la seva intervenció, Joan Talarn ha destacat que “amb l’apagada que va afectar tota la península es va demostrar la utilitat pública de la ràdio en un moment de crisi i desconcert”. Per això, s’ha mostrat convençut que “es referma la necessitat de mantenir un ecosistema d’emissores de proximitat tan ric com és el català”.
També ha recordat que en breu entrarà en funcionament el Centre Intercomarcal de Premsa, “un espai en el qual hem pensat també en les ràdios locals, ja que disposarà d’un petit estudi de gravació, a més de proporcionar-vos un espai de treball còmode i funcional quan us heu de desplaçar a cobrir esdeveniments a la ciutat de Lleida, lluny de les vostres emissores”.
El programa ha inclòs un avanç de les dades del 2n Llibre Blanc de la Ràdio Local, a càrrec del catedràtic de Comunicació Audiovisual i Publicitat de la UAB, Armand Balsebre, i la periodista i redactora del Llibre Blanc, Gemma Peris Duran. Seguidament, la periodista Marta Punjantell (Ràdio Seu) ha pronunciat la ponència: “La ràdio local a l’entorn rural”. La jornada s’ha clos amb una taula rodona amb representants de diverses emissores moderada per la periodista Meritxell Bernaus (Ràdio Sió).
El moment clau de la jornada ha estat la lectura del Manifest de les ràdios locals de les comarques de Lleida, on les emissores han denunciat infrafinançament crònic, excessiva burocràcia i una regulació pensada per mitjans d’abast estatal. Les ràdios locals reclamen un compromís ferm de les institucions i el reforç del paper de la ràdio, així com la reivindicació de la ràdio com a mitjà universal i gratuït, fonamental per a l’educació mediàtica i la lluita contra la desinformació, i com un espai innovador que ha de continuar essent el mitjà de referència per a la ciutadania dels municipis.
MANIFEST
Les emissores locals de les comarques de Lleida ens trobem per primera vegada coincidint en un context on els mitjans de comunicació, i en el cas que ens ocupa els mitjans radiofònics, estem vivint una transició cap a un nou model. Un procés on s’està transformant el llenguatge; els públics; els canals de difusió; el finançament; l’organització i gestió; i finalment, la manera d’exercir el periodisme de les nostres emissores.
Les emissores locals de la demarcació de Lleida ens sumem al manifest “La veu lliure de les societats lliures”, que es va consensuar en el recent Congrés Internacional de la Ràdio celebrat a Barcelona. Reivindiquem la ràdio, universal i gratuïta, de gestió pública o privada, com una eina fonamental per l’enfortiment de la democràcia. Exigim una bona ràdio feta amb rigor, transparència i independència. Una ràdio clau en l’educació i alfabetització mediàtica dels joves i del conjunt de la societat, que és garantia de lluita contra la desinformació. Innovadora, ètica, amb responsabilitat social, oberta a la divulgació, la cultura i a nous formats que permetin arribar a nous públics i generar nou talent.
Les ràdios locals hem jugat un paper cabdal en el dret a l’accés a la informació, en l’exercici del periodisme de proximitat, en la formació de professionals, i en la creació d’una xarxa de voluntariat lligada a la radiodifusió. Des de les primeres ràdios d’aficionats que van aparèixer a les comarques gironines els anys 80, desenes d’emissores hem donat veu durant gairebé mig segle al ric entramat social, cultural, polític, econòmic, esportiu i educatiu que ha construït, poble a poble i ciutat a ciutat, la nostra societat. Les ràdios locals hem sigut i encara som punt de referència de cada comunitat, som indiscutiblement un element de cohesió social als nostres municipis i punt de participació de la ciutadania. Som un cas únic a Europa d’informació de proximitat, cultivat amb l’esforç de milers de persones durant dècades.
Per tot això, instem als professionals del sector, als representants polítics i econòmics, i al conjunt de la societat a:
- Mantenir per sobre de tot la bandera del servei públic, del servei a la comunitat, a través de la informació i l’entreteniment de proximitat i la participació ciutadana com a vehicles de cohesió social.
- Treballar per afavorir unes condicions que ens permetin desenvolupar la nostra activitat amb professionalitat i recursos.
- Fer valdre el tresor que som les ràdios locals en els municipis on estem implementats. Però volem deixar clar que aquest tresor no és infinit ni funciona per generació espontània. Cal la implicació dels poders polítics i econòmics de la societat per fer que aquests projectes siguin viables i amb qualitat.
- Fer un crit d’alerta davant l’infrafinançament, la precarietat de mitjans, l’excés de burocràcia i una regulació pensada per als mitjans de caràcter nacional i/o estatals, que dificulten la nostra missió. Demanem a les administracions que facilitin un marc normatiu i de finançament que permeti consolidar estructures professionals, amb salaris dignes, independents políticament, i a l’altura dels reptes que tenim i que ja hem entomat els últims anys, com la transformació digital.
- Explorar les possibilitats de col·laboració entre les ràdios locals, aprofitant les noves tecnologies i les estructures a disposició d’organismes supramunicipals, amb l’objectiu de cercar recursos i interessos compartits en favor de la nostra audiència, sense perdre el caràcter local de cada emissora.
- Potenciar la informació local i el coneixement del territori al servei d’un periodisme de proximitat i qualitat, lluny dels interessos, les notícies falses i el soroll imperants avui. Les emissores locals donem veu a totes les capes socials, a tots els orígens i a tots els moviments associatius, i a totes les maneres d’entendre la societat. Una transversalitat que posem al servei de l’actualitat, però que desemboca també en la història sonora i la memòria de cada municipi.
Per tot plegat, demanem confiar més que mai en la ràdio local. Som una realitat tossuda, un servei públic bàsic per a la cohesió social dels municipis, amb voluntat d’adaptar-nos als nous formats sense abandonar la ràdio tradicional, que és el que ens fa únics. Tenim la credibilitat i el prestigi que ens aporta el coneixement de la nostra realitat més propera. Reivindiquem els recursos i el context normatiu per garantir el futur amb qualitat, seguretat, estabilitat i projecció. I així continuar sent el mitjà de referència de la nostra comunitat local.