La Paeria de Balaguer inaugurarà aquest diumenge les obres de museïtzació de la sala subterrània del Castell Formós, una actuació que té com a objectiu conservar l’espai i les seves estructures antigues com un valor patrimonial a protegir.
L’adequació de la sala soterrada del Castell s’ha centrat en la neteja de murs i paviment al mateix temps que s’ha instal·lat un projector a la paret, dos bancs situats al mig de l’espai i un cartell indicatiu amb el nom de la sala.
Des del Museu de la Noguera es mostren molt satisfets de poder obrir el castell amb aquesta projecció i haver-hi pogut fer aquestes obres i pensen que això pot ser un revulsiu pel propi castell però també per la ciutat.
L’audiovisual porta per títol “SAVI(E)S I GUERRERS. Castells i poder” i té un guió narratiu orientat a proporcionar al visitant una experiència activa i emotiva, per mitjà d’una projecció de vídeo damunt d’una paret de pedra, que atorga una nova perspectiva oferint sensació de moviment i una qualitat de personificació.
Es tracta d’un audiovisual que es pot visualitzar en català, castellà i anglès, i té una durada aproximada d’uns 8 minuts. Explica el castell com a seu de poder a l'edat mitjana a través de quatre personatges que van viure en aquell indret: Lubb b. Ahmat al-Qasi, Ermengol VIè, Teresa d'Entença i Margarida de Montferrat.
L'audiovisual ha estat filmat al mateix polvorí amb actors i actrius del territori i ha estat dirigit i produït per Albert Bové i Toni Salud amb l'assessorament del Museu de la Noguera.
El polvorí o sala subterrània del castell Formós és una estructura que data del segle XVII, moment en què la fortificació es reforça amb una sèrie d'estructures que van destruir part de les estructures medievals existents. Es tracta però de l’única sala que es conserva en peu en tot el recinte.
La inauguració es farà a les 12h del migdia i és un acte obert a tothom.
L’actuació ha estat inclosa en el projecte ‘Paisatges de Ponent’ cofinançada per la Diputació de Lleida, la Paeria de Balaguer i els fons FEDER, amb un import d’adjudicació de 37.497,90 €.
D’altra banda, el Museu de la Noguera acull aquest dissabte la presentació del llibre 'A la recerca de l'obra perduda' de l'historiador de l'art Alberto Velasco, on l'autor narra, a partir de la pròpia experiència per a què serveix avui en dia un historiador de l'art.
Velasco relata els millors episodis com a conservador d’un museu i investigador, una feina que no sempre es desenvolupa entre muntanyes de llibres, obres d’art polsoses i magatzems.
A partir de diferents històries viscudes en primera persona, l’autor presenta un apassionant món de descobertes i experiències en esglésies recòndites, cases de subhasta o, fins i tot, a Instagram, que van des la troballa d’una ampolleta de vidre persa o d’una arqueta per guardar una sandàlia de la Mare de Déu a l’enfrontament amb la policia en un museu i la declaració en un judici, passant per la lectura del testament de la filla d’un rei o la descoberta d’una falsificació sorprenent.
La presentació es farà a les 18h i comptarà també amb la presència del periodista i comunicador balaguerí Francesc Canosa.
I encara parlant del Museu, aquest celebrarà el proper 1 d’abril el seu 40 aniversari. Ho farà amb una festa amb música dels anys 80 a partir de les 8 del vespre. A més, des d’aquella hora i fins la mitjanit es faran visites guiades al museu i a la mateixa plaça Comtes d’Urgell hi ha haurà foodtrucks amb entrepans i begudes a la venda. Així ho detalla una de les tècniques del Museu, Eva Solanes.
Durant l’acte està prevista també una sorpresa als assistents per tal de commemorar aquests 40 anys d’història del museu referent a la Noguera.